25

voedingsmiddelen, doorgaans vetzuren en oliën. Ger van den Berg, werkvoorbereider bij Kievit, legt uit: “We maken gesproeidroogde en geëncapsuleerde producten, zoals oploskoffie, crèmes en vele andere productsoorten. Het komt er op neer dat wij olie inpakken in poeder en dat op een bijna moleculair niveau.” Olie of vet Babyvoeding bevat verschillende soorten essentiële vetzuren. “Omega 3 en Omega 6 vetzuren pakken we in het product in”, verduidelijkt Van den Berg. “Door die encapsulatie ruik je de visolie minder goed en blijft het product veel langer houdbaar. Zodra er warm water bij het product komt, smelt het poederlaagje om de olie weg en komen die vetzuren vrij.” Ook componenten voor gedroogde sauzen worden bij Kievit geproduceerd. Van den Berg: “Als je een sausje van Honig koopt in een zakje, zit daar een basis in die bij ons is geproduceerd: een olie of vetsoort die in een poeder is verwerkt. Honig voegt daar verder smaken en kruiden aan toe. Of de koffiecreamer die je bij de koffie krijgt in een zakje: ook dat maken wij.” Procede Elk product bestaat in eerste instantie in de vloeibare fase. “De op te lossen olie en of vetten worden in het mengsel geïnjecteerd”, legt Van den Berg uit. “Daarna passeert het mengsel een aantal mixers, waarna het onder hoge druk door een nozzle wordt geduwd. Daar ontstaat een nevel, die vervolgens door de verwarmde kop van een sproeidroger wordt gestuurd. Dat valt naar beneden op een filtermat, waar de laatste resten vocht met droge lucht worden afgezogen. Veel specifieker kan ik het niet uitleggen, omdat het procédé bedrijfsgeheim is.” Zeven We gaan even terug naar het mengsel: net voordat het mengsel de sproeinozzle bereikt, passeert de vloeistof eerst nog een systeem met zeven en filters. Direct na dat systeem bevindt zich een drukopnemer die een belangrijke functie in het proces vervult. Van den Berg: “Stel dat de optimale druk in het proces zo’n vijf bar is. Als je dan ziet dat de druk aan het zakken is, betekent het vaak dat de zeef verstopt begint te raken.” De drukopnemer is dus een indicatie voor de mate van vervuiling van de zeef. Maar minstens zo belangrijk is de bewaking van de druk in het proces. “Het proces functioneert het beste bij de door ons ingestelde Bij Kievit worden hoogwaardige additieven voor de voedingsmiddelenindustrie geproduceerd. druk”, verduidelijkt Van den Berg. “Op het moment dat die druk begint te zakken, even los van de oorzaak daarvan, is het zaak dat de pomp die zich voor de zeef bevindt, harder begint te draaien. De drukopnemer stuurt de nodige feedback naar de PLC die de pomp aanstuurt.” Interesse De sproeidroger was tot voor kort uitgerust met een ietwat ouder type drukopnemer. “Op zich voldeden die opnemers prima, maar er waren toch wel eens wat issues, vooral met betrekking tot de levensduur”, vertelt Van den Berg. “Een tijdje terug werden we benaderd door VEGA of we wilden meewerken aan een pilot met een nieuw type drukopnemer. Wij hebben her en der in de fabriek al wat sensoren van VEGA zitten, Stel dat de optimale druk in het proces zo’n vijf bar is. Als je dan ziet dat de druk aan het zakken is, betekent het vaak dat de zeef verstopt begint te raken... 25

26 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication