10

Column De bedrijven waar de medewerkers het gewend zijn om te rouleren, zijn nu absoluut in het voordeel... Brede inzetbaarheid D at wij Nederlanders creatieve ondernemers zijn, werd maar weer eens bewezen door alle initiatieven die tijdens de eerste lockdown als paddenstoelen de grond uitschoten. Van kookcursussen tot zakelijke trainingen, ze gingen door, al was het in een online variant. Cateringbedrijven en restaurants richtten zich op de afhaalmarkt, de bakker bracht het brood in geval van nood aan huis, het vervoersbedrijf ontdekte verborgen talenten bij medewerkers en gaf het bedrijfspand met hun hulp een grondige opknapbeurt. Tijdens de opleving van het coronavirus dit najaar gingen we nog een stapje verder. Met respect keek ik naar de horecamedewerkers die, nu ze niet bij hun eigen werkgever aan de gang konden, zich in grote getalen aanmeldden om een handje te helpen in de zorg. Het getuigde natuurlijk van flexibiliteit maar ook van betrokkenheid bij de samenleving, maatschappelijke verantwoording. Henk Krols Henk Krols is partner en adviseur bij BMD Advies, de fullservice QHSE partner voor bedrijven. 10 | nummer 7 | 2020 In de procesindustrie hebben de bedrijven in deze coronacrisis evengoed meer last van uitval. Al is het maar omdat medewerkers met lichte klachten thuis moeten blijven, om eventuele besmettingen binnen het bedrijf te voorkomen. Ook binnen de procesindustrie is een flexibele opstelling van de werknemers nodig, de wil om tijdelijk op een andere afdeling te werken. Dat is niet altijd eenvoudig: vaak zijn medewerkers gehecht aan hun eigen stek, die ze niet graag omruilen voor een andere plek en die ze ook niet zomaar willen afstaan aan een collega. Toch is het voor de bedrijfscontinuïteit natuurlijk veel beter als de medewerkers op meerdere plaatsen binnen het bedrijf inzetbaar zijn. De bedrijven die die brede inzetbaarheid al eerder regelden, waar de medewerkers het gewend zijn om te rouleren binnen het bedrijf, zijn nu absoluut in het voordeel. Ik vind het prachtig als die brede inzetbaarheid verder gaat dan de eigen onderneming. De eerder genoemde horecamedewerkers zijn daar een mooi voorbeeld van, maar ook binnen het bedrijfsleven zijn er verschillende initiatieven op dit vlak. Zo is er op het terrein van onze vestiging in Tilburg een online deelmarktplaats voor ondernemers opgericht. Op dit digitale platform kunnen ongebruikte bedrijfsmiddelen, restmaterialen, faciliteiten verkocht of gedeeld worden met andere ondernemers op het bedrijvenpark of daarbuiten. Dat geldt ook voor arbeidskrachten. Natuurlijk betekent dat niet dat er een handel is ontstaan, waarbij mensen uitgewisseld worden alsof het niets is. Maar toch, waar bij de één overcapaciteit is, is bij de ander sprake van krapte. Er zijn dan ook op personeelsvlak leuke successen geboekt, waarbij medewerkers tijdelijk de buurman ‘uit de brand’ konden helpen, of zelfs een nieuwe werkplek vonden. Een crisis als deze toont ons ook hoe belangrijk het is om bedrijfsprocessen en werkinstructies goed vast te leggen en ervoor te zorgen dat de informatie toegankelijk is. Het is vaak een behoorlijke klus om ervoor te zorgen dat de instructies ook voor tijdelijke werknemers te volgen zijn, of deze nu van binnen of buiten het bedrijf komen. Een goed en actueel managementsysteem draagt daar zeker aan bij. Een aantal van onze klanten benut deze coronaperiode ook om het ‘achterstallig onderhoud’ op dit gebied weg te werken en het managementsysteem te actualiseren en te vereenvoudigen. Voor bedrijven waar een groot deel van de werknemers een allochtone achtergrond heeft die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, ligt er een extra grote uitdaging. Gelukkig zie ik bij klanten regelmatig werkplekinstructiekaarten in soms wel vijf of meer talen hangen, waar het kan visueel ondersteund met pictogrammen. Dat maakt brede inzetbaarheid niet alleen een stuk eenvoudiger, het is natuurlijk ook van groot belang voor de veiligheid. 10

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication