36

WATERZUIVERING REDstack voert een pilot met elektrodialyse uit op de Afsluitdijk (foto: REDstack). Schaarste Cappon legt uit dat ontzilting van brak water alleen zinvol is als er schaarste is aan zoet water en een overschot aan brak water: “De beschikbaarheid van zoetwater neemt in Zeeland zienderogen af. Brak water als bron komt in beeld als er grootschalig oogstverlies dreigt in de landbouw of als het schaarse zoete water nodig is voor drinkwater.” Ook in Vlaanderen raakt ontzilting steeds meer in zwang. Door de extreme droogte van de afgelopen jaren lijdt de landbouw er grote verliezen en dreigen er drinkwatertekorten. Volgens cijfers van de OESO hebben binnen Europa alleen Tsjechië en Italië nog minder water per persoon ter beschikking dan Vlaanderen. Dat komt omdat het land een beperkte aanvoer van zoetwater heeft via rivieren. Drinkwater In het voorjaar van 2020 werd in Oostende een ontziltingsinstallatie in gebruik genomen voor de productie van drinkwater. Dagelijks produceert deze installatie tot 12.000 m³ drinkwater uit brak water uit het kanaal Oostende­Brugge. Bruno Pessendorffer van het Belgische waterbedrijf FARYS: “Wij produceren het water met meerdere technieken in een seriële filtratie. Dit varieert van mechanisch zeven, het filteren met membranen tot omgekeerde osmose. Aan het eind van dit proces komt ten slotte een extra filtering met actief kool. Het gedemineraliseerde water dat overblijft, wordt vervolgens gemineraliseerd tot neutraal drinkbaar water. Voordat dit drinkwater het distributienet in gaat, ondergaat het nog een extra ultravioletbehandeling.” De ontziltingsinstallatie is door FARYS in­house ontworpen. Bij de aanleg fungeerde Veolia als hoofdaannemer. Het bedrijf onderzoekt nu of er meer van dergelijke installaties kunnen worden ingezet in de strijd tegen de watertekorten. Volgens Pessendorffer heeft de inzet van de ontziltingsinstallatie in Vlaanderen geen gevolgen gehad voor de prijs van het drinkwater. In het algemeen is het ontzilten van zout water kostWat is mild ontzilten? Hans Cappon (Hogeschool Zeeland) De beschikbaarheid van zoetwater neemt in Zeeland zienderogen af. Mild ontzilten is het beperkt ontzilten van brak of zout water. Dat houdt in dat er maar een deel van het zout wordt verwijderd. Bij zeewater moet nagenoeg al het zout worden verwijderd om een zoet product te maken. Het gaat dan om een afname van het zoutgehalte van zo’n 3% zout naar 0,1% of minder, dat is dus 97-100% verwijdering. Bij brak water is het zoutgehalte circa 0,5-1% zout. Dan is voor toepassingen met 0,1% zout een verwijdering van 80-90% al voldoende. In dat geval wordt er gesproken van milde ontzilting van brak water. 36 WATERFORUM NR 3

37 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication