0

samen voor een brandveilig d rp Een worst of een saté als het veilig kan doen we mee. Na een druilerig voorjaar hebben we eindelijk de eerste warme zonnestralen gezien. Dit is voor velen de trigger om de barbecues van onder het stof te halen. Daarbij staat vooral het genieten centraal. - genieten van het voorbereidingsproces, - genieten van het bakken en braden, - genieten van een heerlijk glaasje wijn of een frisse pint, - maar vooral genieten van het samenzijn onder familie, vrienden of collega’s. Barbecuen is geliefd door zowel de amateur kok als de professionele kok. Maar soms loopt een feestje wel eens uit de hand en eindigt het in mineur! Daarom nemen we best op voorhand een aantal veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat het verkeerd afloopt. #veiligbarbecuen Installeer uw BBQ correct Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, op gas en met briketten. Welke je ook gebruikt; een barbecue is een verbrandingstoestel en daarmee heb je dus kans op een (ongecontroleerde) brand. Om dat te voorkomen kun je gelukkig zelf ook veel doen. - Plaats de barbecue op een stevige, vlakke en horizontale ondergrond en zorg ervoor dat de barbecue niet kan omvallen of omvergelopen worden. - Let op de wind. Vooral in de buurt van (party)tenten, of droge struiken kunnen vonken makkelijk brand veroorzaken. - Plaats de barbecue dan ook niet te dicht bij tuinmeubelen, parasols, tafellakens, planten. - Pas op met licht ontvlambare materialen (kleding, haren) in de buurt van de barbecue. - Zet in de buurt een brandblusser of emmer zand voor als het fout loopt, zodat je snel kan blussen. Wees voorzichtig bij het aanmaken van het vuur - Gebruik liefst speciale aanmaakblokjes, -pasta of -gel. - Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus als aanmaakmiddel, aangezien deze in combinatie met een open vuur een steekvlam kunnen veroorzaken. - Gebruik een blaasbalg of waaier als u het vuur wil aanwakkeren. - Gebruik nooit een brandstof (benzine, white spirit, ...) en blaas ook nooit in het vuur. Laat de BBQ buiten - Een BBQ is bedoeld om buiten te gebruiken. - Laat deze ook buiten. Ook als je feestje in het water dreigt te vallen door een regenbui. - Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. 1

De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden. Laat de bbq dus buiten. Plaats de ingrediënten op de grill Eén persoon bedient de barbecue en is verantwoordelijk voor het bakken van het vlees. Deze persoon: - draagt best een linnen schort (niet synthetisch), - draagt handschoenen, - mag geen alcohol drinken. Ook bij de barbecue is een BOB nodig. Zet geen alcoholische dranken in de buurt van de barbecue want door de hitte kunnen de alcoholdampen ontbranden. Hou kinderen en huisdieren op een veilige afstand. Doof het vuur Doof een barbecue met zand of water want de houtskool in de barbecue blijft na gebruik nog urenlang nagloeien. - Zorg ervoor dat alles goed dooft, of - draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet de warmtestand uit, of - haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact als deze niet meer gebruikt wordt. Let op: zand neemt de hitte van de barbecue niet weg. - De houtskool blijft nog urenlang gevaarlijk heet. Houd daarom kinderen en huisdieren uit de buurt van een warme barbecue. - Verplaats nooit een nog brandende barbecue. - Laat de barbecue gewoon een nachtje staan. Zet hem zeker nooit binnen in een garage of tuinhuis. De volgende ochtend is hij afgekoeld en kun je zonder probleem de as opruimen. - Ruim de as pas op als deze helemaal afgekoeld is! En pas op met assen in een plastiek afvalcontainer te gooien. Loopt het toch fout? Doe dan dit ... - Ga weg van het vuur! - Als iemand zich verbrandt dan moet u deze persoon onmiddellijk weg halen bij de warmtebron. - Als kleding in brand staat: dek het slachtoffer af met het branddeken uit de keuken. Je kan de persoon ook over de grond laten rollen of het vuur met water doven. Gebruik nooit synthetische dekens of kledij om de persoon in te wikkelen. - Nooit rennen als iemand in brand staat. Vermijd bewegingen die het vuur opnieuw zouden kunnen aanwakkeren. Spoelen, spoelen en nog eens spoelen! «eerst water, de rest komt later»! Koel de brandwonde onmiddellijk door gedurende minimum 20 minuten te spoelen onder lauw, stromend water (ca. 20° C). Indien nodig en indien mogelijk, maak gebruik van een douche: zet betrokkene onder een stromende lauwe douche om de brandwonden te koelen, desnoods met kleren aan. Gebruik bij het spoelen van de brandwonde alleen lauw water, 2

nooit koud water – dit om onderkoelingsverschijnselen te vermijden. Kledij verwijderen - Verwijder best de kleding rond de brandwonde. - Opgelet: ingebrande kleding wordt altijd losgeknipt rond de wonde; trek deze nooit los uit de wonde! Juwelen en horloge worden best onmiddellijk verwijderd. Is de brandwonde groter dan een muntstuk van 2 euro? Blijf spoelen en raadpleeg de huisarts! Is de brandwonde groter dan een hand? Blijf spoelen en contacteer de hulpdiensten via het noodnummer 112 of de App (zie vorige editie)! - Dek na het spoelen de brandwonde af met een bevochtigd steriel verband; gebruik eventueel een propere vochtige keukenhanddoek of plastiekfolie (genre: huishoudfolie). - Geef het slachtoffer géén pijnstillers! Pijn is een van de belangrijkste indicatoren om de graad van de brandwonde te bepalen. - Geef géén eten of drinken. - Zorg dat de patiënt niet afkoelt. - Zorg ervoor dat het slachtoffer altijd in een zittende houding geplaatst wordt, ook wanneer u hem/haar zelf naar het ziekenhuis vervoert. Bron: Besafe.be, veiligbarbecuen.be 3 Kapitein Ing. Rik Breem woonachtig te Beauvoorde Specialist brandpreventie Postoverste Brandweer Veurne © foto - Stef Duron

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
Home


You need flash player to view this online publication