2

sche geur van rozemarijn. Het kruid ruikt naar eucalyptus, naaldhout, hars en salie. Ook wild, varkensvlees, aardappelgerechten, oven- en braadschotels en marinades gaan prima samen met dit robuuste kruid. Geneeskracht en volkswijsheid In het oude Engeland was men van mening dat rozemarijn heel goed gedijde waar een pantoffelheld in huis was. Ik ga zelf ook wat moeten ‘e-vrouw-ciperen’, want bij ons groeit de rozemarijn als kool. Bij huwelijksfeesten in de Balkan was een rozemarijntwijgje op de hoed een teken van geloof in de trouwe liefde van de jonggehuwden. Rozemarijn is een plant met heel wat stimulerende eigenschappen. Het is aan te bevelen bij reumalijders. Bij ADHD verbetert het de concentratie. Het helpt bij duizelingen en nerveuze ademhalingsstoornissen. Het versterkt zwakke ledematen, regelt de bloeddruk, stimuleert lever- en galfunctie en kan worden aangewend tegen de hoest. Rozemarijn kan ook uitstekend worden gebruikt in lotions en badextracten. Tijm Algemeen Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Het omvat kruidachtige of houtachtige planten met een zeer aromatische geur, die tot 30 cm hoog worden en in schijnkransen bloeien. De planten komen algemeen voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië. Een drietal soorten komt ook in België en Nederland voor. Na het drogen kunt u best de blaadjes verkruimelen en deze in een afgesloten bokaal doen. De Romeinen en de Grieken zorgden ervoor dat er veel tijm dicht bij de bijenkolonies groeide, dit om overheerlijke honing te bekomen. Geneeskracht Het werkt ontsmettend en is een natuurlijk antibioticum. De etherische olie bestaat hoofdzakelijk uit thymol en heeft een genezende werking bij verkoudheid en hoest, indigestie, brengt verlichting bij krampen en verdrijft duizeligheid en hoofdpijn. Door zijn slijmoplossende werking worden de longen en de luchtwegen gezuiverd. Tijm kan ook aan badwater toegevoegd worden als zenuwversterkend middel en ter behandeling van huidaandoeningen, door zijn ontsmettende werking. Salie Geneeskracht en volksgeloof Salie maakt zware spijzen lichter verteerbaar en is dus een uitstekend kruid voor de maag! Salie is bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend en wordt gebruikt tegen ontstekingen van de slijmvliezen. Daarom wordt het vaak in tandpasta's verwerkt. Sterke saliethee wordt gebruikt om te gorgelen en te spoelen bij ontstoken tandvlees of bij keelontsteking. Salie is net als tijm een natuurlijk antibioticum. Het doodt ziektekiemen maar laat nuttige bacteriën onaangeroerd. Hogere concentraties salie kunnen echter giftig zijn bij inname, maar door de enigszins bittere smaak is het risico om er teveel van te gebruiken heel beperkt. Traditioneel wordt salie onder meer gebruikt om de melkproductie bij borstvoeding te verminderen, er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit gebruik ondersteunt of ontkracht. Witte Salie wordt door sommigen gezien als ‘Heilig Kruid”. Er wordt gezegd dat de geur van verbrande salie gevreesd wordt door slechte geesten. Daarom worden huizen soms gezuiverd met behulp van brandende salietakken. Ik wens iedereen een deugddoende vakantie, thuis of op reis … voorzichtig onderweg en geniet ervan! Johan Dezutter, Herborist - Fytotherapeut Uitbater tweedehands boekenwinkel ‘t Ezelsoortje - Wulveringemstraat 14 - Beauvoorde Bronnen: Wikipedia, Kruidige tuin, kruidige keuken (RdV raadgever) © bron foto’s - wikipedia 2

3 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication