10

Column kopGrillende keukenmeid Oosterse noedelsoep Wil In deze column kom ik regelmatig terug op het belang van lichaamsbeweging voor een zo goed mogelijke gezondheid. Inmiddels heb ik aan den lijve ondervonden, dat heeft u ook kunnen lezen, dat je niet alles kunt afdwingen met gezonde leefstijl (niet roken, meer lichaamsbeweging, gezond en niet te veel eten, stressreductie) etc. Toch zijn er een aantal redenen om het een gezonde levensstijl te kiezen. Ten eerste maak je de kans op lichamelijke klachten (spieren, gewrichten) en ernstige ziekten (hart, longen, kankersoorten, stofwisselingsziekten waaronder diabetes etc.) veel kleiner. Dit gerecht staat volledig in het teken van soja en de verschillende vormen van soja. Behalve heel veel groenten, bevat deze soep miso (een kruidenpasta op basis van gefermenteerde sojabonen), tofu (gecondenseerde sojamelk in blokken geperst, vergelijkbaar met hoe kaas wordt gemaakt) en soja in zijn ‘normale’ vorm, namelijk de sojaboon of ook wel de edamame genoemd. Die eerst twee klinken bij het lezen van de omschrijving misschien niet heel smakelijk, maar niets is minder waar. Miso heeft een heerlijk hartige smaak, ook wel umami genoemd, en is een heerlijk basis voor soepen of een bouillon. Tofu is heel veelzijdig en kan op elke manier gemarineerd en op verschillende manieren bereid worden. Denk aan bakken, grillen, frituren, stomen, barbecuen. Het zijn misschien geen alledaagse producten, maar daardoor is het juist extra leuk om grenzen te verleggen en eens aan de slag gaan met dit recept! Ingrediënten per persoon een handje edamame bonen (diepvries (ontdooid) of uit blik) een handje taugé 500 ml miso-soep (te koop bij o.a. Albert Heijn) ¼ blok gemarineerde tofu ongeveer 80 gram onbereide noedels naar keuze ½ rode peper, in ringen gesneden een handje sugar snaps of peultjes prei in dunne ringen Bereidingswijze Bereid de miso-soep volgens de verpakking. Geen miso kunnen vinden? Dan is een blokje groentebouillon ook prima! Voeg de noedels toe aan de miso-soep of bouillon en laat zachtjes koken tot ze gaar zijn. Voeg eventueel de laatste paar minuten de sugar snaps toe. Verhit ondertussen een grillpan met een klein beetje olie. Snijd de gemarineerde tofu in plakken. Je kunt ook heel makkelijk zelf de plakken tofu marineren met een mengsel van een scheut ketjap, wat olie, een theelepel sambal en wat gember en knoflook naar smaak. Grill de tofu om en om tot ze grillstrepen hebben. Giet de bouillon en noedels in een kom. Houd de sugar snaps apart. Verdeel de taugé, de prei, de sojaboontjes, de tofu, de sugar snaps en prei over de kom. Garneer met de rode peper. Joyce Hartman is veganist, haar vriend vegetariër. ‘Als grillende keukenmeid wil ik laten zien dat het niet eten van vlees, je écht geen gekkie maakt.’ www.degrillendekeukenmeid.nl column Ten tweede heb je als je gezond leeft meer voldoening. Voldoening dat je het toch maar weer gedaan hebt en voldoening dat je lichaam toch maar weer het gevraagde kon presteren en je zo een positieve bijdrage aan je Gezond en column gezondheid hebt geleverd. Ten derde berusting. Mocht je iets overkomen, dan weet je voor jezelf dat je je best hebt gedaan om je ‘tempel’ goed te onderhouden en dat ‘shit happens’. Dus een beetje geluk speelt een grote rol, maar je hébt in enige mate invloed. Voor dat tweede heb je eigenlijk maar één ding nodig. Wat dat is? Karakter? Doorzettingsvermogen? Ja, maar het is in één klein woordje samen te vatten: ‘Wil’. Je moet de ‘Wil’ hebben om je lichaam in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Een kennis van me zei me onlangs dat zijn ‘hernia’ domme pech was en dat hij er niets aan kon doen. Hij bewees mij met zijn frikandellen, saucijzenbroodjes, worstenbroodjes, blikjes fris, talloze sigaartjes, zijn forse overgewicht en een geheel andere definitie van ‘sporten’, dat hij wel degelijk invloed heeft op zijn klachten. Een goed adviserende fysiotherapeut is dan een goed begin. Ik hield mijn mond. Ik was niet zijn therapeut en vroeg me af of mijn advies niet voor dovemans oren zou zijn. Misschien leest hij dit wel en denkt dan… ‘hé ‘wil’, alleen maar de ‘wil’? Ja, echt! Al ruim 25 jaar is Jan Willem Hage, (sport-) fysiotherapeut, manueel therapeut en sporter, actief in Zeewolde. Hij begeleidt en behandelt (top) sporters van uiteenlopende takken van sport en op verschillende niveaus, zowel lokaal als (inter-)nationaal. o.a. Rug Hernia Nek Migraine Hoofdpijn Schouder/Heup Whiplash klachten Darmstoornissen Rusteloze benen Kuitkrampen Burn-out klachten Tintelingen in armen en/of benen Pijnklachten? Body Stress Release (BSR) helpt het lichaam vastgezette spierspanning (bodystress) als gevolg van overbelasting (lichamelijke, emotionele) los te laten, door het geven van lichte handmatige drukimpulsen. Spierspanning zet de zenuwbanen onder druk, hierdoor wordt de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam verstoord. Dit kan leiden tot zeer uiteenlopende klachten. Met Body Stress Release laat de spierspanning los en komen zenuwbanen vrij. De communicatie met de hersenen herstelt en het zelfhelend vermogen van het lichaam verbetert, waardoor klachten verdwijnen. Brandend maagzuur Groeipijnen Blaasproblemen Body Stress Release Wat is Body Stress Release? Body Stress Release is een proces, dat wordt opgestart met 3 behandelingen op de 1e, 4e en 11e dag. U blijft tijdens de behandeling volledig gekleed. De meeste zorgverzekeraars vergoeden BSR uit de aanvullende verzekering (als natuurgeneeskundige behandeling). Wij zijn lid van de VBAG en BSRAN. Voor een afspraak of meer informatie: Roy van de Wijngaard - Marian van Meel 036-5246092 of 06-23809211 www.bsrzeewolde.nl Body Stress Release Zeewolde Duifkruid 1 - 3892 AN Zeewolde kop op

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication