26

Blik op Zeewolde - 30 juni 2021 26 Rode linzen dahl met flespompoen ‘Schatje’ is de trots van Dick Deze warme rode linzen dahl is super vullend, makkelijk en zo klaar! Flespompoen heeft net zoals gewone pompoen veel pitten die vaak weggegooid worden. Voor een gezonde snack kun je de pitten in de oven bakken met een beetje olie, peper en zout voor ongeveer 10-15 minuten op 170 graden. Recept voor 4 personen Bereidingstijd: 45 minuten Benodigdheden Steelpan • Diepe pan • Koekenpan • Snijplank • Mes • Oven • Bakplaat Ingrediënten 1 flespompoen (ca 800-1000 gram), schoongemaakt en in blokjes gesneden (je hoeft de pompoen niet te schillen, en bewaar de pitten!) • 2 tomaten in blokjes gesneden • 1 ui, gepeld, voor de helft in halve reepjes en andere helft gesnipperd • 4 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden • 200 gram rode splitlinzen • Verse gember (2-3cm), gesnipperd of geraspt (je hoeft de gember niet te schillen!) • 1 tl. gemalen kurkuma, koriander, komijn en mosterdzaad • 1 el. curry poeder + een beetje extra • 100-150 ml kokosmelk Verse chili peper, in reepjes gesneden • Verse koriander • Zonnebloem olie • Peper en zout Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de flespompoen met een beetje olie, zout, peper en een beetje curry poeder op een bakplaat en bak in de oven voor 45 minuten. Doe de linzen, verse chili peper, en de helft van de verse gember in een pan met water en breng aan de kook, het water moet ongeveer 1 vingerkootje boven de linzen uitkomen. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat 7-8 min. stoven. Ondertussen fruit je de gesnipperde ui en gember aan in een beetje olie in een diepe pan, voeg de gemalen kurkuma, koriander en komijn toe en fruit voor 1 minuut. Voeg de gesneden tomaat en knoflook toe en fruit aan voor zo’n 5 minuten. Ondertussen fruit je de halve ui reepjes en mosterdzaad aan in een beetje olie in een koekenpan op laag vuur. Zodra de ui glazig is haal je het van het vuur af. Zodra de linzen klaar zijn (als er nog veel water over is, giet dit af) voeg je dit toe aan het ui en tomaat mengsel. Voeg de kokosmelk en curry poeder toe aan het linzen mengsel (dahl). Zodra de flespompoen klaar is voeg je dit toe aan de dahl. Breng op smaak met peper zout. Verdeel over vier borden, garneer met verse koriander en het ui en mosterdzaad mengels en serveer met rijst of naan. Eetsmakelijk! Jolien Kokje en Sanne Kokje schrijven elke maand een Vegan recept. De één vanuit Engeland en de ander vanuit Duitsland maar beide getogen in Zeewolde. ‘Dit is een minder jaar’ zegt Dick Westland. ‘De bloemen hebben veel last van Botritis, een plantenschimmel die bij vochtig weer behoorlijk kan huishouden. Toch staan Dick’s pioenrozen er zo te zien weer mooi bij. Hij is één van de weinigen in ons land die pioenen kweekt. Als hobby wel te verstaan. Professionele kwekers genoeg; Nederland is de grootste snijbloemen exporteur van deze fraaie plant. ‘Wat doe je ermee’, vragen mensen wel. ‘Daar heb ik eigenlijk nooit goed antwoord op’. Hij wijst op een groot uitgevallen exemplaar. ‘Kijk, daar doe ik het voor.’ Bij het zien van zijn tuinen op het volkstuincomplex aan de Woldlaan is wel duidelijk waarvoor: de overvloedige bloemenpracht. ‘Het is één van de mooiste tuinbloemen, er bestaan bijna geen lelijke pioenen.’ De pracht is van korte duur, met een dag of vijf is het wel gebeurd maar omdat er zoveel soorten in Dicks tuinen staan bloeit er altijd wel wat. De geur is overigens overweldigend. De pioenroos is behalve fraai ook één van de oudere plantensoorten en ze kunnen knap oud worden, wel 50 tot 60 jaar. De boompioen haalt wel een paar eeuwen, in China staan planten van 600 jaar en ouder. Dick strooit met Latijnse namen. ‘Dat je ze allemaal kent is niet onlogisch als je er bijna dagelijks inzit.’ Opvallend is dan de 2004-17, van een Oostenrijkse teler gekocht. ‘De man vond ‘m niet mooi genoeg voor een naam’. Die man zou de plant nu eens moeten zien, maar een vergelijking is niet helemaal eerlijk. De zware Flevolandse klei hoort tot de beste gronden die er zijn voor pioenen. Een snelle jongen is de pioenroos niet. Het duurt wel 5 tot 6 jaar voordat een zaailing voldoende kracht heeft en gaat bloeien. Van de 1000 zaailingen is er meestal één tot twee bijzonder genoeg om te vermeerderen. In de kas staan er duizenden. Waar moet hij ze kwijt? ‘Ik zou er graag een stukje van de Flevopolder voor willen huren.’ Aan de Woldlaan staan de meer gewone cultivars en zaailingen, thuis in de tuin meer de wilde soorten en nieuwere cultivars. De pioenen leveren Dick ,via Facebook, contacten op over de hele wereld. In de USA was hij bij een collegakweker. ‘Het ging, een week lang, alleen over pioenrozen. Hij zegt het niet, maar het kan bijna Doe mee aan het NK Tegelwippen Heel Holland wipt Van 30 maart tot 30 september kan iedereen meedoen aan het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. column De eerste editie, vorig jaar, was nog alleen een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam; nu voor het eerst landelijk wippen. Meedoen kan door het aantal gewipte tegels op te geven via het formulier op https://NK-tegelwippen.nl. Je wip telt mee voor de nationale Tegelteller. Met meer planten in de tuin kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Het riool wordt ontlast omdat regenwater in de bodem verdwijnt en de biodiversiteit toeneemt. Hoe ga je te werk? Welke planten kunnen het beste in jouw tuin? De stichting Steenbreek heeft op bovengenoemde website een aantal DIY (Do It Yourself) tips op een rij gezet: ‘Groene vingers in zeven stappen’. Ook vind je er informatie over een beplantingsplan, de makkelijkste planten en heel veel meer. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Meer tips en tricks op www.huisjeboompjebeter.nl of www.ivn.nl (ook tips over de moestuin) niet anders of Zlatícko, ‘Tsjechisch voor schatje’ is zijn trots, een zelf gekweekte gele variant met volle bloemen én kort op de steel, zodat ze niet gaan hangen. Zlaticko is afgelopen winter geregistreerd bij The American Peony Society. Ook ‘White Duke’ (genoemd naar David Bowie) een vroege gevulde witte pioen is zelfgekweekt en zal hopelijk na een aantal jaren van evaluatie ook worden aangemeld. Wortelstokken van nieuwe cultivars kunnen veel geld opleveren, maar daar is het Dick niet om te doen. Uitgeselecteerde pioenen worden om-niet gedeeld met mede-liefhebbers. Dick legt uit dat als ergens een pioen heeft gestaan, een andere pioen op die plek niet meer optimaal zal groeien. De grond is uitgeput en vervuild met gifstoffen van de vorige plant. Echte veredelaars bestuiven handmatig, maar Dick laat de bijen het werk doen. Het is dan wel een kwestie van de juiste soorten bij elkaar zetten. Het wemelt van de nijvere beestjes, soms schuimen ze er met vier of vijf tegelijk rond in de bloemkelk tussen de stuifmeeldraden, een fraai gezicht. ‘Vroeger waren er meer bijen. Die afname, daar mogen we ons best zorgen over maken’. kop

27 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication