22

kop k op Blik op Zeewolde - 1 september 2021 22 Romige vegan pasta met champignons en doperwten De gouden regel is: geen commentaar Jezelf opnieuw uitvinden door creatief schrijven Truus van Keulen volgde in 2016 een schrijfcafé en schreef dingen op die ze zelf nauwelijks nog niet wist. Zaken die haar verder hielpen in haar leven. ‘Dat maakte me rijk’. Nu begeleidt ze zelf mensen in creatief schrijven. Binnenkort geeft ze in Zeewolde een schrijfcafé. Romige saus gemaakt van tofu? Ja echt! Deze lekkere romige pasta is zo klaar, gezond en perfect om je restjes groente op te maken zoals paprika, courgette en prei. Varieer de saus naar jouw smaak, voeg vegan kaas toe of een beetje vegan pesto! Recept voor 2 personen Bereidingstijd: 20 minuten Benodigdheden Steelpan Diepe pan Snijplank Mes Blender Ingrediënten 75g. Silken tofu / zijdentofu 1 ui, gepeld en in halve reepjes gesneden 2 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden Tagliatelle voor 2 personen ca. 180g. 100 g. bevroren doperwten 250 g. champignons, schoongemaakt en in reepjes gesneden 1 el. soya saus 1 el. edelgistvlokken 2 tl. paprika poeder Verse peterselie, grof gesneden Zonnebloem of olijf olie Peper en zout Optioneel: cayenne peper en chili vlokken Bereidingswijze Bereid in een steelpan de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. In de laatste paar minuten voeg je de bevroren doperwten toe. Zodra de pasta en doperwten gaar zijn laat je ze uitlekken. Blend in een blender de tofu, soya saus, edelgistvlokken, paprika poeder, peper en zout, en de optionele cayenne peper (mespuntje) tot een romige saus. Als de saus iets te dik is voeg je een beetje water toe om het te verdunnen. Fruit de ui aan in een beetje in olie in een diepe pan. Zodra de ui glazig is voeg je de knoflook en champignons toe en bak aan totdat het gaar is. Voeg de pasta en doperwten toe aan het ui en champignon mengsel en mix de tofu saus erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over twee borden, garneer met verse peterselie en chili vlokken (optioneel). Eetsmakelijk! Jolien Kokje en Sanne Kokje schrijven elke maand een Vegan recept. De één vanuit Engeland en de ander vanuit Duitsland maar beide getogen in Zeewolde. ‘We kregen de opdracht om aan de hand van een voorwerp, een kaarsenstandaard, te schrijven. Hoewel het ding ogenschijnlijk niks met mijn jeugd te maken had, werd mijn pen zomaar getrokken naar de plek waar ik opgroeide. Ik was weer op de oude boerderij. In een andere cursus leerde ik dialogen schrijven. Ik schreef met mijn moeder. Zij stierf toen ik tien was, ik vroeg haar dingen. Antwoorden Ik schreef antwoorden op vragen die ik haar nooit heb kunnen stellen en ik werd tevreden met de korte tijd die zij mij heeft kunnen opvoeden. Hoewel ik dus zelf de antwoorden gaf, was het een prettige en leerzame ‘ontmoeting’. Na een opleiding aan de Schrijversacademie schreef Truus de autobiografische roman ‘Eeuwige Echo’. ‘Hiervoor ben ik diep in de geschiedenis van mijn familie gedoken, zo diep dat ik soms het gevoel had dat ik al schrijvende mijn grootvader wás. Het heeft me zicht gegeven op de sfeer waarin mijn ouders zijn opgegroeid en kreeg daarmee begrip voor hun manier van leven en de manier waarop ze ons hebben opgevoed. Wat blijft is de ervaring blij te zijn met deze ouders, met al hun gebreken. Ik kijk nu anders naar mijn jeugd. Begrip maakt mild. Schrijven heelt als vanzelf, zelfs als je daar niet op uit bent. Die rijkdom gun ik iedereen, daarom geef ik nu zelf cursussen.’ Eenvoudig ‘Aan de hand van eenvoudige en speelse oefeningen schrijven we rondom een bepaald thema. In feite is het mijmeren op papier, soms over items die je al bijna vergeten dacht te zijn. Je schept al schrijvende orde in de veelheid van gedachten die we voortdurend hebben. Hoofd- en eindredactie: Max Wolters Medewerksters: Sandra Hoefakker Famke van Buren Vormgeving: Blik op Zeewolde Sluiting advertenties: vrijdag 12.00 uur column Disclaimer: Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden, onvolledigheden etc. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Ik leg er altijd nadruk op dat deelnemers niet te lang moeten nadenken. Al schrijvende krijg je een nieuwe kijk op de ergernis die je altijd had, waarom je je zo ongelukkig voelt in je baan of waarom je juist met die collega zo goed bent, wat je echt graag wilt in je leven en hoe je jezelf een weg daar naar toe kunt banen. In een dagboek schrijf je dingen van je af, met creatief schrijven schrijf je dingen naar je toe, je laat de emoties vallen waar ze horen. Met creatief schrijven schrijf je dingen naar je toe. Je krijgt begrip voor jezelf en je omgeving. Begrip maakt mild. ‘Ik geef een voorzet en vraag deelnemers de pen op papier te zetten en niet meer eraf te halen tot de tijd om is. Juist dan komen verhalen boven die diep binnenin je zitten maar belangrijk zijn. Taal- en schrijffouten zijn onbelangrijk, dat betekent dat je niet in je hoofd zit, maar in je hart. De oefeningen zijn zo bedacht dat je dingen verwerkt zonder erin te verdrinken. Er wordt gelachen en soms zijn er emoties en dat alles zonder dat er commentaar op is want dat is de gouden regel: geen commentaar. Ik zie mensen soms letterlijk rechterop gaan zitten, van verlichting zuchten en letterlijk zeggen: ‘Ik dacht dat ik eigenaardig was en verborg dat maar zo goed mogelijk, wat heerlijk om te horen dat anderen hetzelfde hebben.’ ‘De drempel om te schrijven is voor veel mensen hoog, maar ik hoor Advertentietarieven: info@blikopzeewolde.nl Bezorging: In een oplage van 9200 gratis huis aan huis in Zeewolde maandelijks op woensdag. Geen krant ontvangen? Mail naar info@blikopzeewolde.nl Uitgever en copyright: Marbeau Mixin' Media zelden dat iemand spijt heeft van zijn/haar komst. Mensen zijn verrast door de eigen teksten. Ook door de veilige sfeer en omdat ze zelf bepalen wat ze wel en niet delen en schrijven. Na een tijd van gedwongen pauze door corona zijn er weer schrijfcafe’s. Deze worden elke tweede maandagmiddag gehouden in De Oude Bieb (14.00 tot 16.00 uur). Opgeven: www.schrijverij.net Gezond Zeewolde Challenge Voor de zesde keer organiseert Zeewolde Atletiek de Gezond Zeewolde Challenge. In verband met corona een ‘light’ versie. Na een voorbereidingsperiode is het doel om gedurende een week vier dagen samen achtereen drie tot vijf kilometer te wandelen. Gedurende de 10 weken die hieraan voorafgaan wordt hier op een verantwoorde manier naartoe gewerkt. Samen met gediplomeerde wandeltrainers, enthousiaste begeleiders en gezellige wandelmaatjes. Plezier in bewegen staat daarbij voorop, naast een verantwoorde opbouw en aandacht voor techniek en loophouding. Daarnaast zijn er deskundigen die vertellen over goed schoeisel, voeding en het voorkomen van overbelastingsblessures. Op 9 september om om 19.00 uur is er een (vrijblijvende) training . www.zeewolde-atletiek.nl Blik Zeewolde op Maalgang 12 3894 GD Zeewolde T 036 524 2332 Colofon

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication