25

l l Baked with Love & Bop Bakken en Smullen tegen Dementie op zoek naar een verwennerijtje voor jezelf? Of wil je jouw (klein)kinderen of iemand anders een pleziertje wil doen? In het BOp vind je vanaf 17 november tot eind december marsepeinen ‘cacaopatatjes’ en truffelpralines te koop. i n een tijd waarin de impact van dementie steeds groter wordt, bundelen we opnieuw onze krachten voor een actie die hoop, verbondenheid én heerlijkheid brengt: Baked with Love is terug in 2025! en jij kan meedoen. Wat is Baked with Love? Baked with Love is een hartverwarmend initiatief van Stopalzheimer en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Daarbij gaan we samen aan het bakken, verkopen en genieten. En dat allemaal ten voordele van wetenschappelijk onderzoek naar dementie en van de opleiding van dementie-experten in België. Met de steun van honderden vrijwilligers, woonzorgcentra, ziekenhuizen, scholen én bekende gezichten, werd in 2024 meer dan 100.000 euro ingezameld. Het BOp haalde met een truffelverkoop € 414,75 op. Mede dankzij jullie steun uiteraard. Dit jaar mikken we nog hoger. Want elke euro telt in de strijd tegen deze ingrijpende ziekte. vOOr BEGINNENdE BakkErS: aLvaST EEN EENvOudIG rEcEpTjE... ingrediënten voor 12 cupcakes l 125 gr. zelfrijzend bakmeel (of 121 gr. gezeefde bloem en 4 gr. bakpoeder) l 125 gr. roomboter l 125 gr. fijne kristalsuiker l 2 eieren l 2 el. melk l Papieren cupcake-vormpjes Bereidingswijze l Verwarm de oven voor op 170 graden. l Haal de eieren en de boter van tevoren uit de koelkast; deze moeten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat. Ook is het handig alle ingrediënten vast af te meten en klaar te zetten. Voor de bereiding kan je een beslagkom met een handmixer met deeghaken gebruiken of een keukenmachine met een deeghaak l Snijd de boter in blokjes en doe deze in een kom of in je keukenmachine. Zet de mixer aan en voeg geleidelijk de suiker toe tot je een luchtig geheel krijgt. Voeg nu de eieren De opbrengst die we via de verkoop ontvangen, wordt integraal doorgestort naar de Stichting Alzheimer Onderzoek. Wens je meer info over SAO, dementie en de nationale actie Baked with Love? Neem dan zeker een kijkje op www.stopalzheimer.be. (Inge J) toe en blijf mixen tot je een glad beslag krijgt. l Nu wordt het tijd om geleidelijk het zelfrijzend bakmeel toe te voegen. (Heb je dit niet in huis? Weeg dan 121 gr. gezeefde bloem af en mix er 4 gr. bakpoeder door.) Laat de mixer draaien terwijl je het meel toevoegt. l Tenslotte nog 2 eetl. melk erdoorheen, nog even goed mixen en je hebt een mooi glad beslag. l Vul de papieren vormpjes met het beslag. Ongeveer tot 2/3 vullen, omdat de cupcakes nog een stuk omhoog komen. l Zet alles nu in de oven en zet de timer op 20 minuten, controleer na 20 minuten met een satéprikker of de cupcakes van binnen nog vochtig zijn. Gewoon in het midden van een cupcake steken en kijken of de prikker droog blijft. Zijn ze nog vochtig dan kan je ze een paar minuten langer in de oven laten staan. l Als de cupcakes klaar zijn: laat ze in de papiertjes afkoelen op een taartenrooster en klaar ben je! Nu kan je ze (laten) opeten of bij het BOp binnenbrengen. Wil je ze nog een paar dagen bewaren? Leg ze dan in een afgesloten trommel met een keukenpapiertje onder het deksel. is bakken een hobby van jou? Presenteer jouw lekkernijen aan je mede-deelnemers tijdens een groepsactiviteit tegen een democratische vergoeding. Je kan ze ook bij het Brussels Ouderenplatform binnenbrengen. Wij zorgen dan dat ze worden verkocht. Meer info bij Inge via 02 210 04 61 of inge.janssens@ bop.brussels. l ac t I e l NOvEmBEr - dEcEmBEr 2025 BOp magazine l l 25

26 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication