24

MONDGEZONDHEID Mondgezondheid van de baby en peuter die borstvoeding krijgt Prof. Eline Tommelein, apotheker-lactatiekundige Prof. Dominique Declerck, tandarts Bregje Hoogmartens, preverbaal logopediste-lactatiekundige Het krijgen van de eerste tandjes is een belangrijke mijlpaal in het leven van een kind. Gemiddeld beginnen baby's tussen de leeftijd van zes tot acht maanden tandjes te krijgen, hoewel het tijdstip sterk kan variëren (“Baby and toddler oral health - Australian Dental Association,” n.d.). Wanneer krijgen kinderen tandjes? Tandjes krijgen, begint meestal met het doorkomen van de onderste snijtanden. Dit wordt gevolgd door de bovenste snijtanden. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is. Het tijdstip waarop kindjes hun eerste tandjes krijgen varieert dan ook sterk (zie Figuur 1) (“Baby and toddler oral health - Australian Dental Association,” n.d.; “Baby teething symptoms - NHS,” n.d.). Het doorkomen van tandjes kan ongemak veroorzaken, wat vaak resulteert in, huilerigheid, prikkelbaarheid en een verhoogde behoefte om te bijten op allerhande objecten. Er kan ook een licht verhoogde lichaamstemperatuur optreden. Het is raadzaam om zachte, eventueel koude, bijtspeeltjes te geven om het ongemak wat te verlichten en ervoor te zorgen dat kindjes niet op voorwerpen kauwen die een risico inhouden voor de veiligheid. Het gebruik van lokale pijnstillende gels wordt afgeraden omwille van mogelijke overdosering en verslikkingsgevaar. Vaak gaan kindjes ook veel meer kwijlen. Er zijn echter ook baby’s die zeer weinig ongemak ervaren (“Baby and toddler oral health - Australian Dental Association,” n.d.; “Baby teething symptoms - NHS,” n.d.). Risico op tandbederf Figuur 1: Overzicht van het tijdstip van doorkomen van de melktanden (Bron: Australian Dental Association) BVL-TIJDSCHRIFT VOOR LACTATIEKUNDIGEN 2023 JG 14 NR 2 42 Vanaf er tandjes zijn, bestaat er een risico op het ontwikkelen van tandbederf. Tandbederf ontstaat uitsluitend op plaatsen waar er tandplak aanwezig is, wat op zijn beurt voornamelijk bestaat uit bacteriën die op het tandoppervlak aanwezig zijn. Wanneer er vervolgens iets gegeten of gedronken wordt dat koolhydraten bevat, daalt de pH-waarde in de tandplak onder invloed van de afvalproducten die de aanwezige bacteriën vormen. Dit proces verloopt heel snel, binnen enkele minuten is de pH waarde al verlaagd. Dit gebeurt trouwens niet alleen bij toegevoegde suikers, maar ook bij natuurlijke suikers, zoals de lactose in moedermelk, kunstmelk of koemelk. Het aldus ontstane zure milieu heeft als gevolg dat mineralen zoals calcium uit het tandglazuur worden losgeweekt. Dit proces heet ‘demineralisatie’. Dit blijft uiteraard niet zo. De zuurtegraad herstelt zich over een periode van een 30 minuten tot een tweetal uur, onder andere door de aanwezigheid van speeksel in de mond. Wat be

25 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication