20

Eten is voeding, maar ook beleving. Samen aan een gedekte tafel en op een mooi opgemaakte bord wordt de maaltijd een fijne belevenis. In De Thuishaven zijn de tafels gedekt met een tafelkleed en nieuw, kleurrijk servies. Er zijn ook dekschalen aangeschaft, maar bewoners zelf vinden het fijner hun eten direct op het bord geserveerd te krijgen. De maaltijd wordt samen begonnen met een moment van stilte of een gebed door bewoners of medewerkers uit de zogenaamde gebedsklapper. hun kauwspieren weer gebruiken!” lacht Samuel. “Zelf moest ik ook leren om mijn kookstijl af te stemmen op de doelgroep. Daarom laat ik nu de groenten iets langer koken. Medewerkers moesten eerst niets hebben van snijtechnieken en het opmaken van borden. Tot ze zagen dat het werkt. Het kost niet meer tijd en bewoners genieten meer van het eten.” Samen aardappels schillen “Van het koken probeer ik ook samen met de medewerkers een mooie beleving te maken”, vertelt Samuel verder. “Op elke woning is wel een bewoner te vinden die graag aardappelen schilt. Ook zet ik tijdens het koken vaak muziek op van voor 1980, zodat bewoners dit herkennen. Een aantal bewoners vinden het heerlijk dan al aan tafel te zitten en tussendoor maken we een praatje.” Ondertussen heeft Samuel tijdens de vakantieperiode op alle andere locaties van Cardia al korter of langer gewerkt als (coachend) kok. Hij gaat niet meer terug de horeca in, dat is zeker. “Ik was best hard voor mezelf en anderen. Maar deze oudere mensen raken me, ze zijn in mijn hart gaan zitten.” Samuel vertelt hoe hij af en toe een traantje wegpinkt als een bewoner is overleden en wordt uitgedragen. “Als iemand is overleden is hij of zij ‘over de regenboogbrug gegaan’, zo noem ik dat. Ja, dat doet me wel wat. Je bouwt als kok toch een band op met de bewoners.” CARDIA MAGAZINE OKT 2021 21

21 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication