28

We ontmoeten Sandra in de Floriadehof, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. “Ik vind het heel goed dat er in dit gebouw van zoveel groene toepassingen gebruik gemaakt wordt. (U leest meer over het Floriadehof gebouw op pagina 4 en 5 van dit magazine, red.). Zelf ben ik meer met de menselijke kant van duurzaamheid bezig, en dan met name met de manier waarop wij mensen onszelf voeden.” Sandra vertelt hoe ze zo’n 10 jaar geleden in een periode van gezondheidsproblemen getipt werd over de voordelen van de plantaardige keuken. “Ik was nog geen 50 toen ik bij de cardioloog terecht kwam die me medicijnen voorschreef voor mijn te hoge cholesterol. Ik dacht: ‘dat wil ik niet’. Toen ben ik veganist geworden, en heb ik zout, suiker en vet zoveel mogelijk uit mijn menu geschrapt. Na een half jaar was mijn cholesterol op een normaal niveau. Sindsdien ben ik me alleen nog maar meer gaan verdiepen in de veganistische leefstijl, en intussen ben ik ook biologisch gaan eten. Mijn gezondheid vaart er wel bij, maar een veganistisch eetpatroon betekent niet altijd dat je er vanzelf van gaat afvallen. Daar is ook dit soort eten veel te lekker voor.” voor mij ook wel een zoektocht”, vertelt Sandra. “Maar al snel ontdekte ik hoe smaakvol en kleurrijk de puur plantaardige keuken is. Inmiddels heb ik veel kookboeken. Je kunt écht heel goed veganistisch én lekker eten door met andere ingrediënten te koken dan je eerder misschien gewend was. Je bent daardoor ook wat bewuster met je voeding bezig. En ja, dat betekent soms wel wat langer in de keuken staan.” Sandra eet ook zoveel mogelijk biologisch. Is dat niet duur? “Biologische producten kosten vaak wat meer ja,” beaamt Sandra. “Maar niet-biologisch voedsel kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, waardoor je misschien ziek wordt of medicijnen nodig hebt. Dat kost uiteindelijk ook geld. Ik betaal liever iets meer voor een gezonde leefstijl waarmee ik gezondheidsproblemen hoop te voorkomen. Je kunt zelf je lichaam gezonder houden met biologisch plantaardig voedsel. Dat is ook duurzaamheid voor mij.” Weet wat je eet Bewust met voeding bezig zijn, weten wat je eet en nadenken waar je dit koopt: voor Sandra is dit een manier van leven geworden. “In het begin was ik daar best wat radicaal in, nu niet meer. Ik vertel er wel graag over, omdat het anderen kan helpen. Het begint met je bewust worden dat je je lichaam kunt helpen door bepaalde dingen niet meer te eten. We kunnen bijvoorbeeld heel goed met veel minder zout, suiker en vet. Ons lichaam zit zo ingenieus in elkaar. Als je er goed voor zorgt, kan het lichaam zichzelf herstellen. Een lang en gezond leven heb je voor een deel zelf in de hand.” ‘De plantaardige keuken is heel smaakvol en kleurrijk’ Aan veganisme kleeft een ‘geitenwollensokken’ imago, en veel mensen denken dat je dan vooral allerlei dingen niét mag eten. “Eerlijk is eerlijk, in het begin was het Dus, nooit meer een gewoon gebakje of broodje kroket Sandra? “Nou…natuurlijk krijg ik wel eens iets aangeboden dat niet bij mijn plantaardige keuze past. Maar een enkele keer neem ik zo’n traktatie wel aan. Omdat ik mensen niet in verlegenheid wil brengen. En soms is de situatie er ook naar dat het passend is dat ik dat broodje kroket wél eet. Maar ik denk er dan wel altijd goed over na. Als ik een goede reden heb om even af te wijken van mijn veganistische leefstijl, kan ik dat voor mezelf verantwoorden.” CARDIA MAGAZINE OKT 2021 29

29 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication