10

FLORIADEHOF locatienieuws Leren koken uit een kookboek “Toen ik ging trouwen, kon ik helemaal niet koken”. Aan het woord is mevrouw Gladys Denker. In haar appartement in Floriadehof hebben we een gesprek over haar Indische roots. En dan gaat het natuurlijk al snel over de Indische keuken! “Ik was een jaar of 7 of 8 toen ik met mijn ouders en vier broers en zussen naar Nederland kwam. Dat was wel even wennen. In Indonesië woonden we in Jakarta, niet te vergelijken met Nederland natuurlijk. Maar we zijn hier allemaal goed terecht gekomen. In Nederland kregen mijn ouders nog twee kinderen. We waren met zijn zevenen thuis.” Mevrouw Denker vertelt dat ze met haar man in Vlaardingen ging wonen en daar haar hele huwelijk gewoond heeft. “Toen ik ging trouwen, kon ik helemaal niet koken, ik kon nauwelijks soep maken. Thuis hielp mijn oudste zus altijd mee in de keuken. Ze lachte me wel een beetje uit dat ik niet kon koken. Maar ik liet me niet kennen hoor! Ik kocht een goed kookboek en heb zelf leren koken. En bakken, Indische spekkoek natuurlijk. Na een tijdje, toen ik het aardig onder de knie had, nodigde ik de hele familie uit voor mijn verjaardag. Ik had toen veel gekookt en gebakken, zodat ze konden zien dat ik het toch onder de knie had gekregen. Ja, met mijn kookkunsten is het dus helemaal goed gekomen”, lacht mevrouw Denker. Mevrouw Denker is na het overlijden van haar man naar Zoetermeer verhuisd. “Eerst heb ik 9 maanden bij mijn dochter gewoond. En toen Floriadehof klaar was, kon ik hier terecht. Een fijne plek. Ik kan goed opschieten met de andere mensen hier en kan ook goed praten met Sandra, de geestelijk verzorger. Mijn geloof is erg belangrijk voor me, daarom is het fijn dat er hier mensen zijn met wie ik over God kan praten. En dat we samen kunnen bidden. Ik vind het ook erg fijn dat mijn kinderen in de buurt wonen en veel op bezoek komen.” Mevrouw Denker staat in Floriadehof ook wel eens in de keuken. “Wat ik dan maak? Het liefst iets Indisch natuurlijk. We gaan dan eerst boodschappen doen, het winkelcentrum is gelukkig dichtbij. En dan maak ik nasi, of bami. Of Ajam Pedis, dat is hete kip. De boemboe maak ik zelf met uien en peper en de kip gaat in de oven om te garen. Wat ook lekker is: saté belazer. Dat is saté, maar dan zonder stokjes en met pindasaus. Heel lekker hoor!” Samen eten is belangrijk, vindt mevrouw Denker. Daarom vierde ze haar 76ste verjaardag onlangs ook in een restaurant, samen met haar gezin. Maar niet in een Indisch restaurant. “Nee, daar waren we met de verjaardag van mijn schoonzoon al geweest. In Vlaardingen zit een heel goed Chinees restaurant, dus dat was ook een goede plek om mijn verjaardag te vieren. Lekker met z’n allen aan tafel en genieten.” 10 CARDIA MAGAZINE APRIL 2022

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication