17

Eetbeleving Eetbeleving is erg belangrijk in De Thuishaven. Inge: “We hebben al een tijdje een coachende kok in dienst, Samuel Mooijman. Samuel gaat met de bewoners in gesprek over hun favoriete maaltijd. Vaak zijn het gerechten die de bewoners doen denken aan vroeger. De recepten ervan zet Samuel in het kookboek dat in de huiskamer gebruikt wordt.” Een stukje eetbeleving zit ook in het Scheveningse karakter. “De meeste bewoners in De Thuishaven zijn rasechte Scheveningers”, vertelt Inge. “Ze houden daarom ook wel van een visje. Viswinkel de Lange komt elke week vis brengen. Pas was De Lange 3 weken op vakantie. De mensen vroegen toen echt: ‘waar is onze vis?’. Het gaat niet alleen om de vis, maar ook om de beleving daarbij. Beleving bij het eten zelf, maar ook bij de plek waar het eten vandaan komt. We kopen verse groente en aardappels in bij de groenteman verderop. En … sinds we zijn gaan werken aan de eetbeleving heb ik geen klachten meer gehoord over het eten. Dat zie ik als compliment voor deze aanpak!” Beleving in de omgeving Ook de omgeving waar mensen wonen, is belangrijk voor de beleving. Daar wordt in De Thuishaven dan ook de nodige aandacht aan besteed. Inge heeft samen met de zorgmedewerkers bedacht hoe de belevingsgerichte zorg terug kan komen in de inrichting. Met als resultaat dat er op de verschillende afdelingen nisjes zijn gemaakt. Zo is er een strandruimte, een tovertafelruimte, er zijn schilderijen en ook een muurschildering die door medewerkers is gemaakt. Belevingsgerichte zorg is een nieuwe manier van omgaan met mensen die zorg nodig hebben. Daarbij kijken we niet naar de beperkingen die iemand heeft, maar staan de wensen en mogelijkheden van de cliënten centraal. CARDIA MAGAZINE APRIL 2022 17

18 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication