2

Inspiratie Samen maaltijd houden Een feestelijke maaltijd houden is vaak de manier om een bepaalde gelegenheid, zoals een huwelijk of jubileum, te vieren. Daarnaast zijn ook de feestdagen hét moment om met familie en vrienden rond de tafel te zitten en te genieten van een maaltijd waaraan veel tijd en aandacht is besteed. Sommige maaltijden, zoals de joodse Pesachmaaltijd, zijn aan voorschriften gebonden. Er mag bijvoorbeeld geen gegist brood en bittere kruiden gegeten worden. Hiermee gedenken de Joden de haastige uittocht uit Egypte – toen er geen tijd was om brood te laten rijzen – en de bittere onderdrukking daar. Pesach is dus niet alleen een tijd van vrolijkheid. Het is bitterzoet. De maaltijd die Jezus met zijn leerlingen hield voor zijn gevangenneming was zo’n Pesachmaaltijd. De stemming aan tafel zal niet uitbundig zijn geweest, maar bedrukt. De leerlingen waren angstig en onzeker om wat ging komen. Terwijl ik dit schrijf is de oorlog in Oekraïne in volle gang. We zien beelden van beschietingen en stromen van mensen die een veilig heenkomen zoeken. Hoe het zal eindigen weet niemand. Deskundigen doen op televisie hun best om er iets van te maken, maar moeten vaak gissen. Ook dit zijn onzekere tijden. In zulke tijden lijken feestmalen ongepast. Een maaltijd hoeft echter geen schranspartij te zijn. Samen eten werkt verbindend en biedt gelegenheid om lief en leed te delen. De Eucharistie of het Heilig Avondmaal was oorspronkelijk een echte maaltijd met brood en wijn. Het was het moment dat het sterven van Jezus werd herdacht, de gemeenschap werd versterkt en men elkaar kon bemoedigen. In veel kerken wordt op de donderdag voor Pasen, Witte Donderdag, het Heilig Avondmaal gevierd als opmaat voor Goede Vrijdag. Het is goed dan te bedenken dat het ná Goede Vrijdag ook weer Pasen wordt. De duisternis hoeft niet het laatste woord te hebben. Pieter Hartevelt Geestelijk Verzorger in Landscheiding 2 CARDIA MAGAZINE APRIL 2022 Inspiratie

3 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication