35

Spekkoek Wat heb je nodig • 500 g zachte roomboter • 10 eieren, gesplitst • 500 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker • 275 g patentbloem, gezeefd • 5 theelepels kaneel • 2½ theelepels kruidnagelpoeder • 1½ theelepel nootmuskaatpoeder • 1½ theelepel kardemonpoeder • 1 theelepel anijspoeder (optioneel) • Boter, om in te vetten Recept voor 4 personen bereidingstijd 2 uur en 30 minuten Bereidingswijze Spekkoek 1. Verwarm de oven tot 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 2224 centimeter met bakpapier. 2. Klop de boter glad en luchtig in een keukenmachine of met een mixer. Klop vervolgens de eidooiers samen met de boter. Voeg de suiker in gedeelten, 2 eetlepels per keer, toe. Mix goed na iedere toevoeging. Het totale mixen duurt minstens 10 minuten. 3. Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Spatel vervolgens geleidelijk, 3 eetlepels per keer, de bloem door het beslag. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Zeef de specerijen boven de kom en spatel ze door het beslag. De spekkoek bakken 1. Schep een deel van het naturel beslag op de bodem van de springvorm en verdeel die gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag (dit kun je goed doen met de achterkant van een lepel of met een paletmes). Kijk hoeveel lepels beslag je hiervoor nodig hebt, het laagje mag niet dikker dan ½ cm zijn. Bak deze cake laag 4 tot 6 minuten (of meer) tot hij goudbruin en gaar is. 2. Haal de cake uit de oven en zet het bovenste grill-element aan. Schep dezelfde hoeveelheid gekruid beslag voorzichtig en zorgvuldig op de gebakken naturel laag van de cake. Als het cakebeslag te dik lijkt te zijn, om goed te kunnen uitsmeren zonder de cake laag eronder de beschadigen, verdeel je de hoeveelheid beslag in kleinere delen over de eerste laag en laat je dit een halve minuut staan zodat het beslag door de warmte een beetje smelt. Het beslag is dan makkelijker te verspreiden. Denk eraan: net zo veel opscheplepels als het naturel beslag. Zet de springvorm in de oven en bak de tweede laag 4 minuten onder de grill of tot die goudbruin en gaar is. 3. Herhaal dit steeds en wissel af tussen het naturelbeslag en het gekruide beslag tot het beslag op is. 4. Verander de stand van de oven van de bovenste grill naar boven- en onder warmte op 150 °C. Zet de cake in de oven en bak hem in 10 tot 15 minuten af. Dek, tijdens het afbakken, de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie als je niet wilt dat die nog verder kleurt. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en de cake aansnijdt. CARDIA MAGAZINE APRIL 2022 35

36 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication