20

Wij zijn klaar voor de toekomst Het bedrijf Van Oosterhout in Wagenberg (NL) wordt gerund door de gebroeders Bert en Corné van Oosterhout en Tom, de zoon van Bert. Ze melken sinds kort hun 270 koeien in een 40-stands PR2250 buitenmelker van DeLaval. "Wij zijn de derde generatie die dit bedrijf uitbaat. We hebben het bedrijf overgenomen en na het vroege overlijden van onze vader zijn we samen als broers doorgegaan in een maatschap. Sinds 2 jaar is mijn zoon Tom erbij ingestapt", begint Bert zijn verhaal. "We zijn stelselmatig gegroeid in aantal koeien. Onze bedoeling is om zo veel mogelijk in eigen beheer te doen. Onze fi losofi e is om zo veel mogelijk probleemloos vee na te streven; weinig ziekte, weinig veeartskosten, weinig extra werk. We zoeken niet de hoogste producties op maar gaan wel voor redelijk hoge gehaltes. We zitten tegen de 9.000 liter maar wel met 4,65% vet en 3,65% eiwit. We denken dat we op die manier een goed rendement kunnen draaien." "We doen zelf de ruwvoerwinning. Die bestaat uit 112 hectares waarvan 80% gras. Sinds vorig jaar persen we alles in ronde balen en dat bevalt tot nu toe heel goed", vullen Tom en Corné aan. Waarom een buitenmelker? "Vanwaar de keuze voor een buitenmelker?", vragen we aan Corné. "We zijn best een hele tijd bezig ge20 weest om dit totale plan te realiseren. We hebben eerst de loopstal uitgebreid in een paar fases. Toen molken we nog in een 2x6 visgraat. Iedere keer kozen we ervoor om de loopstal uit te breiden en meer koeien te melken in dezelfde melkstal. Maar op een gegeven moment was dat niet meer houdbaar. Het melken werd een dagtaak", antwoordt Corné en vervolgt: "Jaren geleden zaten we eigenlijk op het spoor van een binnenmelker, maar we hoorden hier en daar toch klachten over capaciteit en ook wel wat hogere belasting van de melker vanwege de schuine stand van de koe. Na lang aandringen zijn we mee gaan melken met Jan Schuitemaker in een buitenmelker. Dat sprak ons onmiddellijk aan. Je staat mooi recht achter de koe, beide schouders worden evenredig belast en de bereikbaarheid van het uier vonden wij beter dan in een binnenmelker." Hoe zijn jullie bij DeLaval en dealer Leenaerts terecht gekomen, willen we natuurlijk weten. Corné vertelt: "Wij hadden een ander merk en waren daar best tevreden over. Maar toen we de buitenmelker van DeLaval in werking zagen, wisten we vrij zeker dat dat voor ons de beste oplosVan links naar rechts: Corné, Bert en Tom van Oosterhout sing was. Toen Steven Leenaerts daarna langskwam om de offerte te bespreken gaf ons dat veel vertrouwen omdat hij heel veel praktische ervaring heeft en zelf dagelijks nog in melkstallen komt. Bovendien vonden we bij DeLaval de beste prijs-kwaliteitverhouding naar onze mening. Dit alles heeft onze keuze bepaald." "Hoe bevalt het melken na ongeveer 3 weken?" willen we horen van Tom. "Het valt ons allemaal goed mee. De opstart ging vlotter dan verwacht. Uiteraard moet je de eerste dagen extra mensen hebben om de koeien op en af het platform te halen maar dat ging al snel beter. De capaciteit werd elke dag hoger en nu melken we ca. 250 melkkoeien al in minder dan 2 uur. We hebben gekozen voor voeren op de melkstal waardoor de koeien vlot naar binnen lopen. Wat ons vooral goed bevalt is de werkhouding tijdens het melken. Je staat mooi recht achter de koe, je kan beide armen gelijk belasten bij het aansluiten en je hoeft niet ver te reiken. Er staat nooit een poot in de weg zoals bij de visgraatstal. De beweegbare vloer zorgt bovendien voor de juiste werkhoogte bij verschillende melkers. Het melken in zijn geheel is een

21 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication