37

GOED OPLEIDEN IS EEN VAK Elke trainer, vakleerkracht, docent, professor, hoogleraar of andere hotemetoot die zich vanuit zijn vak met opleiden bezighoud zal dat beamen. Maar voor jou als ondernemer is het geen corebusiness, en toch ben je er dagelijks mee bezig. Sterker nog, het voortbestaan van je onderneming is mede afhankelijk van goed opleiden. Bekwaam of bevoegd? Al sinds jaar en dag pleit de minister, en met haar het ministerie van OC&W, voor bevoegde docenten in het onderwijs. Afgestudeerd aan een lerarenopleiding durf ik best te stellen dat je lesgeven en opleiden niet leert in de schoolbanken. Hetzelfde geldt voor de talloze eisen die allerlei kenniscentra in Nederland stellen aan de leerplek in het bedrijf. Erkenning is nog wel het minste, want een diploma leermeester is vaak ook een eis. Of de ondernemer of praktijkbegeleider maar even dit diploma wil gaan halen…alsof je leert opleiden in de schoolbanken. Ik geloof veel meer in de praktijk. Het zal voor jou als ondernemer toch bittere noodzaak zijn dat je een medewerker goed opleidt? Want doe je dat niet dan gaat die medewerker niet functioneren en daar heb je uiteindelijk jezelf mee. Dus weet ik zeker dat elke ondernemer zijn uiterste best zal doen, en dat het niet altijd volgens het boekje gaat doet er dan niet zo toe. En wie weet nu beter hoe het werkt, en wat een medewerker moet kennen en kunnen, dan de eigen ondernemer? Branche-diploma De tijd is wat mij betreft rijp om naar bedrijfsopleidingen te gaan. Denkend aan het Belgisch systeem waar diverse branches hun eigen opleidingen hebben, met een eigen certificaat, dat meer waard is dan diploma’s van overheidswege. Groot voordeel is dat de opleidingen zich weer 100 % op het vak kunnen concentreren, gecontroleerd en geborgd door de eigen sector. Een nadeel is het kostenaspect, het onderwijs is dan niet meer gesubsidieerd. Dit jaar doen we een eerste aanzet met het ontwikkelen van een korte (5-daagse) training voor bedrijfsleiders. Toekomst 20 jaar FHC Formulebeheer had nooit een succes geweest als er niet was opgeleid. Ik ken FHC als een organisatie waarin er aandacht is voor opleiden, zowel in de praktijk als af en toe eens buiten de zaak. Elk jaar wordt er een nieuw opleidingsplan aangeboden en regelmatig leveren de cafetaria vestigingen van FHC echte toppertjes die op de Graduation Party in het zonnetje kunnen worden gezet. Laten we samen, onderwijs en bedrijfsleven, scherp blijven op de opleidingsbehoefte van de sector en op die manier blijvend streven naar een landschap waarin opleiden de gewoonste zaak van de wereld is. www.svo.nl/fastservice SVO vakopleiding food dé opleider voor de cafetariabranche 37 Jos Muller, SVO

38 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication