46

Een kwalitatieve samenwerking werpt duurzame vruchten af. Gouda’s Glorie is al vanaf het begin partner van FHC en deze 20-jarige samenwerking werpt duurzame vruchten af. Vandemoortele, het bedrijf achter Gouda’s Glorie, feliciteert FHC met haar jubileum en hoopt nog jaren lang samen te werken om de kwaliteit in de cafetariabranche hoog te houden. FHC doet dit met kwalitatieve formules, zoals duidelijk blijkt uit de scores in de CAFETARIA TOP 100, en Vandemoortele doet dit met haar frituurvetten. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. ‘Duurzaam frituren gaat verder dan een verantwoord samengestelde olie’, stelt Marco Van Wijk, marketing manager Vandemoortele Nederland. ‘Het op een juiste wijze gebruiken van de olie is minstens zo belangrijk. Daarom delen wij onze kennis op dit gebied graag met professionals, onder andere met de Gouda’s Glorie Frituurwijzer.’ Verantwoord én lekker frituren ‘Wij onderzoeken altijd de optimale balans tussen verantwoord, lekker en duurzaam. Al onze frituurvetten bestaan uit een combinatie van verschillende vetten en oliën. Dankzij de combinatie van positieve eigenschappen van verschillende ingrediënten krijg je het lekkerste eindresultaat. De meest gebruikte oliën zijn zonnebloem, high oleic zonnebloem, palm, soja en koolzaad. Verantwoord Frituren, waarin draait om het percentage trans- en verzadigde vetzuren, is en blijft belangrijk. Daarnaast richten wij ons vooral ook op het gebruik van duurzame grondstoffen.’ Duurzame palmolie en soja Marco van Wijk signaleert dat plantaardige oliën steeds meer worden toegepast, ook buiten de voedselindustrie: ‘Dat leidt tot meer productie, wat grote gevolgen kan hebben voor de bevolking en het milieu. In samenwerking met deze vaak tropische landen ontstaan er gelukkig veel initiatieven om de productie van plantaardige olie te verduurzamen. Zo wordt duurzame palmolie verbouwd op plantages waarvoor geen regenwoud gekapt is. Het frituurvet daarvan heeft het ‘Green palm’ logo. Zo’n logo mag wettelijk gebruikt worden als voor de productie duurzame palmolie is aangeschaft door de producent. Als in een product slechts een deel duurzame palmolie is verwerkt, dan wordt dit bij het logo met een percentage aangegeven.’ Voor soja is er een vergelijkbaar initiatief. Sinds oktober 2013 is de USSEC, de raad voor duurzame soja, ook actief in Nederland. Vandemoortele Nederland is lid van deze organisatie en van de RSPO, de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie. Marco van Wijk tot slot: ‘Uiteraard gebruikt Vandemoortele voor het samenstellen van haar frituurvetten en oliën duurzame palmolie en soja. Onze buitendienst kan u, zoals dat ook bij FHC formulebeheer al 20 jaar gebeurt, prima adviseren om duurzaam en kwalitatief te frituren.’ www.vandemoortele.nl 46

47 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication