HOE SCHOON IS UW CAFETARIA? Een goede eerste indruk en een schone uitstraling zorgen dat uw gasten terugkomen. Uitstraling van de ramen, tafels, stoelen, toiletten en de vloer zijn belangrijke aandachtspunten als het gaat om de eerste indruk van een horecagelegenheid. Wanneer u als cafetaria ondernemer veel aandacht besteedt aan hygiëne en netheid betaalt zich dat terug. Meer dan dat zelfs. Het verhoogt niet alleen de gasttevredenheid maar ook het bedrijfs resultaat. Een tevreden gast keert eerder terug, besteedt meer en beveelt het restaurant of de cafetaria aan bij anderen. Gasten van cafetaria en andere Horeca gelegenheden waar voeding wordt aangeboden, hechten veel belang aan hygiëne. Dat blijkt uit onderzoek dat McCallum heeft verricht in opdracht van Diversey Care, onderdeel van Sealed Air. In totaal zijn 400 respondenten geïnterviewd. Het onderzoek toont aan dat een goede hygiëne en een schoon restaurant zeer zwaar wegen als het gaat om gasttevredenheid. Vijftig procent van de gasten in een horecagelegenheid zal vroegtijdig vertrekken en niet meer terugkeren als er geen sprake is van een schone en hygiënische omgeving, zo blijkt. Tevens is gebleken dat de helft tot tweederde van de mensen veel aandacht heeft voor het risico op voedselvergiftiging wanneer zij buiten de deur eten. Ongeveer de helft van de mensen is van mening dat er verband bestaat tussen de indruk en uitstraling van de horecagelegenheid en de kans op het oplopen van voedselvergiftiging. ‘’Als een horecagelegenheid voor de schermen niet ‘schoon’ oogt, is de perceptie van gasten dat er voor hygiëne achter de schermen ook weinig aandacht is’’ Voedselveiligheid en HACCP Voedselveiligheid is een basisvoorwaarde voor lekker en goed eten. Volgens de EU richtlijnen is iedereen die zich bezighoudt met het bereiden van voedsel verantwoordelijk voor de veiligheid hiervan. Het HACCP systeem wordt hierbij beschouwd als meest effectieve manier om voedselveiligheid te borgen. De hygiënecode in uw branche is gebaseerd op de HACCP beginselen. Door te werken volgens deze hygiënecode voldoet u aan de wettelijke voorschriften ten aanzien van voedselveiligheid. Met de aanschaf van een hygiënecode bent u er echter nog niet. Volgens de hygiënecode dient u een reinigings- en voedselveiligheidsplan op te stellen voor uw cafetaria. Speciaal hiervoor heeft Diversey Care de HACCP Toolkit ontwikkeld. De HACCP Toolkit van Diversey Care De HACCP Toolkit is een programma waarin alle stappen en actiepunten voor reiniging, desinfectie en voedselveiligheid compleet worden uitgewerkt. U kunt hiermee voedselveilig heid borgen door het consequent toepassen van hygiëne- en HACCP-regels. Hoe werkt het en wat krijgt u? De HACCP Toolkit bevat documentatie voor voedselveiligheid en reiniging & desinfectie. Om voedselveiligheid te borgen bevat de toolkit werkinstructies, checklijsten, stickers en registratieformulieren waarmee u de juiste werkprocedures kunt naleven en documentatie heeft om de controles en eventuele correctieve acties vast te leggen. Zorg ervoor dat deze documentatie en registraties altijd actueel zijn. Reiniging en Desinfectie De toolkit bevat ook handige werkplannen, instructies en productinformatie voor reiniging & desinfectie met Diversey Care producten. Zo bent u verzekerd van optimale hygiëne binnen uw bedrijf. Deze HACCP Toolkit is geschikt voor alle bedrijven waar voedselveiligheid van cruciaal belang is. Wij wensen u veel plezier en een voedselveilige omgeving in uw cafetaria toe. www.diversey.com Hoe schoon is uw cafetaria? Wij bieden voor u de oplossing www.diversey.com 63
64 Online Touch Home