VITAL 4 SKOOL, GEZOND VERSTAND VAN SCHOOLCATERING Van cafetariaondernemer naar Gezonde Schoolcatering ondernemer SCHOOLCATERING ONDERNEMER GERARD VERHOEF MAAKTE 6 JAREN GELEDEN DE STAP VAN FAMILY CAFETARIAONDERNEMER NAAR VITAL 4 SKOOL ONDERNEMER. SAMEN MET ZIJN VROUW BEHEREN ZE TIEN SCHOOLLOCATIES. MET HET GEZONDER ETEN CONCEPT VITAL 4 SKOOL VAN FHC FORMULEBEHEER BEHALEN ZE OOK EEN GEZOND ZAKELIJK SUCCES. ital 4 Skool is een dynamische schoolcatering formule van FHC Formulebeheer ontwikkeld door specialisten uit de horeca en cateringbranche. Gerard Verhoef is Vital 4 Skool schoolcateraar van het eerste uur. Hij maakte de overstap na dertig jaar ervaring als cafetariaondernemer. Gerard Verhoef: “In de cafetaria maak je elke dag opnieuw heel veel uren. We wilden blijven ondernemen, maar ook wat gas terugnemen. Vital 4 Skool is ontstaan vanuit passie voor lekker eten en drinken, maar ook de werkuren van 9.00 tot 14.00 spraken ons erg aan. We waren destijds de eerste Vital 4 Skool ondernemers. Dat we na dertig jaar nog een stukje konden pionieren was eveneens leuk. Je werkt als zelfstandig ondernemer en bent dus zelf verantwoordelijk voor het resultaat.” “Onze gasten zijn leerlingen binnen het voortgezet onderwijs. We spreken nooit over jeugd, of schooljeugd; onze klanten zijn gasten. Gasten naar wie je goed moet luisteren en waarnaar je heel goed moet kijken om aan te kunnen sluiten op hun specifieke wensen. Het is een volwaardige groep gasten en zo moet je ze ook benaderen. Dat onze gasten het vanwege hun jonge leeftijd vooral moeten hebben van zakgeld of wat lunchgeld klopt, maar het is ook een groep waarvan je weet dat er elke schooldag 1000 of meer van in je winkel aanwezig zijn. Als cafetariaondernemer moet je V veel energie en geld investeren om dergelijke aantallen binnen te halen.” “Ondernemen als schoolcateraar houdt in dat tijdens de vakanties je geldstroom stopt. Om te verdienen plus een reserve opbouwen is één school met 1000 tot 2000 te klein. Wij werken met tien locaties en staan zelf niet meer op de vloer. Onze werkzaamheden zijn verschoven naar die van manager. Elke locatie zien we als een winkel. Onze medewerksters werken zelfstandig van inkoop tot verkoop. Op de scholen zelf zijn we te gast. Er is geen eigen pand en een minimaal aan inventaris wat de investeringen relatief laag houdt. Snacks worden bereidt in de oven. Een ander groot verschil ligt in de voorbereidende werkzaamheden. Voorbereiding is alles want de gast heeft maar 20 minuten pauze. Ook moet je anders leren rekenen. Als schoolcateraar werken we met lagere bruto marge dan in de horeca normaal is. Op scholen moeten de prijzen namelijk aantrekkelijk zijn. Niet alleen voor de (jonge) gast, maar ook voor het schoolpersoneel. Je wilt graag dat ze elke dag bij jou komen eten. En dat lukt. Schoolcatering is een groeimarkt. Niet alleen de jongere gast raakt meer en meer geïnteresseerd in ‘lekker verantwoord’, maar ook scholen zijn op zoek naar een oplossing waarbij ze worden ontzorgt in de vraag naar (het aanbieden van) verantwoorde, verse en lekker voeding.” VITAL4SKOOL ONDERTEKENT AKKOORD ‘GEZONDE VOEDING OP SCHOLEN’ Als maatschappelijk betrokken schoolcateraar heeft Vital 4 Skool zich gecommitteerd aan het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’. Op al haar schoolcatering locaties in Nederland betekent dit dat Vital 4 Skool stap voor stap over gaat op 100% gezonde schoolkantine. Op dit moment ontvangt Vital 4 Skool 35.000 gasten per dag in de gezonde schoolkantine. Op 13 oktober 2015 ondertekende Operationeel Manager Michel Rietman het Akkoord. Met het gezonde schoolcatering concept Vital 4 Skool biedt FHC Formulebeheer hier scholen de juiste oplossing mee. Wilt u meer weten over Vital4Skool kijk dan eens op de website vital4skool.nl 35
36 Online Touch Home