HELP! Ik heb geen medewerkers! Welke ondernemer heeft er geen last van, het vinden van goede medewerkers? Nu de economische tijden weer beter gaan wordt er meer werk aangeboden en kunnen mensen kiezen waar ze gaan werken. Met name het aantal jongeren dat als bijbaantje in de horeca wil werken is schaars. Lees hier tips over hoe en waar je deze medewerkers vindt. We noemen ze ook wel generatie Z. Jongeren geboren tussen 1995 en 2010. Om hen te motiveren voor je te komen werken is het belangrijk om eerst te begrijpen wat deze jongeren beweegt. Anders dan de generatie voor hen, de millennials, is generatie Z opgegroeid in de economische crisis. Dit verschil is duidelijk zichtbaar. Waar de millennials (geboren tussen 1980-1995) het gevoel hebben dat de wereld aan hun voeten ligt en niks te gek is, is generatie Z op zoek naar zekerheid. Geld verdienen en sparen is voor hen dus belangrijk. Maar dit is ook de generatie die opgegroeid is met een telefoon in de hand. Deze generatie swipte er in de luier al op los. Hierdoor zijn ze gewend aan snelheid en multitasken. Ze zijn ambitieus en ondernemend door de succesverhalen van anderen die ze lezen op social media. Zijn druk met hun personal branding, want je hebt op social media nu eenmaal een imago hoog te houden. Ook verdwijnt de hiërarchie. Deze generatie wil werken in een platte organisatie. Als ze iets moeten doen willen ze weten hoe en waarom. Zijn dit dan allemaal vervelende prinsjes en prinsesjes die alleen maar bezig zijn met de oppervlakkige zaken? Dat zeker niet. 22 Meer dan eerdere generaties zijn het ook wereldverbeteraars die van merken verwachten dat ze duurzaam, transparant en eerlijk zijn. Waarom kiest een jongere tegenwoordig voor een bijbaantje? De drie belangrijkste redenen voor jongeren om een bijbaantje te nemen zijn; geld verdienen, cv opbouwen en een geweldige ervaring opdoen. Nu staat de horeca niet bepaald bekend om de hoge salarissen, maar wel om de andere twee punten. Benadruk deze daarom bij de werving van medewerkers! CV OPBOUWEN Iedereen weet dat werken in de horeca hard werken is. Staat een bijbaantje in de horeca op je cv dan zal dit een toekomstige werkgever direct aanspreken. Daarbij leer je hoe je met mensen om moet gaan in uiteenlopende situaties. Nog een punt wat je de rest van je leven mee kunt nemen. En doe je het goed kun je in de horeca al snel doorgroeien. Voor je het weet ben je van afwasser doorgegroeid tot shiftleider. Genoeg redenen dus om in de horeca te gaan werken. Wil je het echt goed doen bij deze generatie. Zorg dan dat er voldoende mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen. Dat past nu eenmaal bij de ambitie die ze hebben. Geef regelmatig trainingen en workshops. Het zou helemaal mooi zijn wanneer dit digitaal gebeurt. Dan kunnen ze deze volgen in de tijd dat het hen uitkomt. TIP!
23 Online Touch Home