33

VERANTWOORDELIJKHEID EN VERTROUWEN BASIS VOOR SUCCESVOL BELEID Het vinden en behouden van medewerkers is een van de grootste uitdagingen binnen de horeca van dit moment. We spraken Family-ondernemer Corjan Treffers over zijn aanpak. PERSONEEL DE RUIMTE GEVEN Corjan Treffers is ondernemer in hart en nieren. Naast hem staan maximaal twee floormanagers – zij helpen met het aansturen van personeel. Voorheen wilde Corjan alles zelf doen en zich overal mee bemoeien, tot zijn zoon hem daarop aansprak. Als hij tegenwoordig als vijfde man in een shift staat krijgt hij van zijn zoon te horen dat ze eigenlijk met 4,5 man staan. Hij kreeg de harde, maar wijze woorden te horen dat hij maar op halve kracht draaide. Overal een bijdrage willen leveren, maar geen specifieke taak hebben – aldus zijn zoon. Inmiddels probeert hij daar bewust verder bij vandaan te stappen. Het is volgens Corjan ook belangrijk dat personeel de ruimte krijgt en de verantwoording ook voelt. Hij is ervan overtuigd dat omdat hij zijn personeel de leiding laat nemen, er automatisch meer gewicht hangt aan de functie. Ook hele jonge werknemers kunnen die verantwoording volgens hem vaak dragen. “Het is ook belangrijk om iedereen boven zijn of haar niveau te laten presenteren. Anders leren ze niet”, voegt Corjan toe. Ook is hij van mening dat werken betekent dat je even alle ellende van thuis los kunt laten. Geen vriendje dat aan je hoofd zeurt of huisgenoten die iets van je willen. De werkuren die je bij hem maakt moeten een ontsnapping zijn aan het dagelijkse leven, maar het moet je bovenal voldoening geven. Corjan vertelt: "Enkele keren komen er werknemers binnen die het werk totaal niet leuk vinden, maar wel blijven. "Waarom blijf je jezelf voor de gek houden?", vraag ik hen dan". Hij voegt hier wel aan toe dat dit gelukkig niet te vaak gebeurt en dat baantjes in de horeca over het algemeen erg geliefd zijn. ALLESKUNNERS NODIG Regelmatig komt het voor dat horecagelegenheden voor elke functie aparte werknemers aannemen. Corjan denkt hier echter anders over. Hij spitst zich juist toe op alleskunners, zodat er gerouleerd kan worden binnen de werkzaamheden. Dagje keuken, dagje in de bediening en tussendoor bijspringen in de spoelkeuken. Niet alleen zorgt dit voor flexibiliteit, ook krijgt de keukenbrigade begrip voor mogelijke uitdagingen voor de bediening en andersom. Hij is van mening dat je hierdoor begrip toont voor elkaar met tot gevolg een betere werksfeer. GEWOON LEKKER WERKEN Werken moet volgens Corjan voldoende plezier opleveren. Hij vindt dat rokende, feestvierende vakantiegangers de beste werknemers zijn, aangezien zij het salaris hard nodig hebben. En als ze brak zijn laat hij hen een uurtje eerder beginnen, zodat ze op de oorspronkelijke start van de shift wel fris zijn. FRISHEID UITSTRALEN Dat Corjan net als elke andere gedreven ondernemer steeds naar nieuwe innovaties op zoek is, heeft hij wel bewezen. Hij richt zich dan ook op jong personeel dat verfrissing en een moderne uitstraling meebrengt. Zijn vestiging, Family Treffers, is daarnaast regelmatig actief op Instagram met leuke nieuwe ideeën, voorstelrondjes van nieuwe werknemers en het neerzetten van een warme, huiselijke sfeer. Dit geeft een goed beeld van de werksfeer en daarom komen er altijd wel jongeren uit zichzelf solliciteren. Adverteren hoeft Corjan nooit. 33

34 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication