GELD VOOR KOFFIEDRAB: ‘AFVAL SCHEIDEN WORDT STEEDS INTERESSANTER’ Afval scheiden is verplicht in de horeca, maar moet het ook een hoofdpijndossier zijn? Niet volgens Joost Kamermans van , een IT-bedrijf dat ondernemers helpt hun afval slim te scheiden en duurzaam te laten verwerken. Zo slim, dat het zelfs geld oplevert. “Eigenlijk is ons afvalsysteem heel onlogisch”, zegt Joost Kamermans, ceo en mede-oprichter van Seenons. “Niet alleen vanuit een ecologisch perspectief, maar ook economisch gezien. We importeren grondstoffen op grootschalige wijze en verwerken die in producten die we één keer gebruiken. We gooien het weg en het wordt verbrand. Vervolgens kopen we weer nieuwe grondstoffen, die ondertussen steeds schaarser worden.” ULTIEME DOEL Dit motiveerde de voormalige strategy consultant bij Boston Consulting Group om in 2019 Seenons op te richten, samen met zijn business partner Jorn Eiting. Seenons gebruikt IT en smart logistics om tot een duurzamere afvalverwerking te komen. De start-up brengt via een app de schakels in de keten samen: ‘ontdoeners’ (bedrijven die zich ontdoen van afvalstoffen), logistieke partners, afvaldienstverleners en circulaire verwerkers. Het ultieme doel is een wereld zonder restafval. 29 Inmiddels zijn honderden partners in heel Nederland (en een paar in België) aangesloten, waaronder ook cafetaria’s. KOSTEN RESTAFVAL Alle soorten afval kun je via Seenons laten ophalen en verwerken, zoals PMD, papier en karton, glas, piepschuim, sausemmers, gebruikt frituurvet en restafval. Het doel is juist om het restafval zoveel mogelijk te verminderen. “Het kost je veel geld om daarvan af te komen”, zegt Kamermans. “Het andere afval, zoals karton, glas, swill (gekookte etensresten) en piepschuim leveren geld op.”
30 Online Touch Home