60

RONDJE NEDERLAND: DUURZAME CONCEPTEN IN ALLERLEI VORMEN EN MATEN Het besef dat duurzaamheid onderdeel hoort te zijn van de bedrijfsvoering, dringt tot steeds meer sectoren door. Ook horecaondernemers zijn bezig met innovatie oplossingen. Ter inspiratie een aantal voorbeelden van wat je in Nederland allemaal tegenkomt als je op zoek gaat naar duurzame concepten. OP EEN OUDE BAKFIETS NAAR HET FALAFELRIJK Een opmerkelijk ‘vega-verhaal’ is dat van Jesse Huisman en Daan Jochemsen, de breinen achter FLFL. Geïnspireerd door Jesses tijd in Tel Aviv knapten ze een oude bakfiets op, voorzagen deze van een friteuse en een saladebar en begonnen in 2017 op de Vismarkt in Groningen met de verkoop van falafel. Deze serveren ze met huisgemaakte hummus, een boel verse groentes en hun eigen sauzen. Inmiddels reikt hun 'falafelrijk' tot ver buiten Groningen, waaronder Utrecht, Haarlem, Nijmegen, Den Haag en Zwolle. Hun streetfoodconcept met vegahapjes blijkt een schot in de roos. Ze wonnen meerdere keren de Thuisbezorgd-award voor 'Beste Veggie Restaurant van Nederland'. In 2023 zijn ze een pilot gestart met het leveren van falafel aan bars en restaurants. Zo zijn de lekkernijen van FLFL ook te bestellen bij het Pomphuis in Groningen. FLFL READY-TO-GO VEGA Voor bezorgrestaurants die vegetarische of veganistische producten willen aanbieden, zijn de twee kant-en-klare concepten van Bright Kitchen wellicht interessant: Vegan Burger Brothers heeft onder andere twaalf verschillende burgers in het assortiment, en Doner Dudes is een concept met vegan doner, Griekse pita’s en loaded fries. Volgens de bedenkers bieden deze concepten een hoge marge en een lage handelingstijd. Ook heb je er relatief weinig ruimte voor nodig in de keuken. Ron van Snackbar Herenstraat in Leiden is één van de horecaondernemers die samenwerkt met Bright Kitchen. “Wij hebben allebei de concepten erbij genomen en dit loopt prima als extra inkomstenbron voor een doelgroep die we anders niet echt aanspreken.” 60

61 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication