19

Vuurtorens tappen Plezier voor kleintjes Thuis bij Family Sfeervol eethuis PROCESSEN BEHEERSEN Hoewel ondernemen bij Lyanne en Erwin in het bloed zit, zijn ze er de afgelopen jaren achter gekomen dat ondernemen in de horeca een vak apart is. Het beheersen van de processen is daarbij één van de sleutels tot succes, weet Erwin. “Ik heb geleerd om dingen simpel, strak en overzichtelijk te houden. De keuken bij Family Texel is zo ingericht dat nieuwe mensen snel ingewerkt kunnen worden. Dat is nodig omdat we in de drukke periodes veel nieuwe mensen krijgen. Binnen een dag moeten die kunnen meedraaien en dat kan alleen wanneer alles heel duidelijk is en de vaste kern precies weet wat er moet gebeuren.” De ondernemers kiezen dan ook voor een stapsgewijze aanpak, legt Erwin uit. “We hebben een paar lokale elementen toegevoegd, zoals Texels bier en een vuurtoren als biertap. Maar die elementen houden we bewust nog klein, want we willen vooral eerst dat de processen goed lopen. Mijn rol is voornamelijk het aansturen en de ontwikkeling van het bedrijf. Lyanne staat meer op de voorgrond en doet personeelszaken. Zonder haar zou ik zoiets als dit nooit doen.” VEELZIJDIG BEDRIJF Na een jaar van voorbereidingen en hard werken, openden Lyanne en Erwin op 3 juli 2024 de deuren van Family Texel. “Dit is een pand met geschiedenis”, weet Erwin. “Vroeger was dit het tankstation van het dorp, maar het is ook een smederij geweest, een fietsenzaak, een cafetaria en een restaurant. Nu is het dus weer een cafetaria.” Family Texel is een veelzijdig bedrijf en heeft van alles te bieden aan jong en oud. Het terras heeft plek voor zo’n honderd gasten en binnen nog eens negentig. In het deel dat vroeger een woonhuis was, zijn twee speelkamers ingericht voor kinderen van verschillende leeftijden. Achter het pand bevindt zich een grote binnenplaats. “Dat is onze biergarten, met zestig zitplaatsen. Daar hebben we ook een jeu de boulesbaan, een zandbak, een voetbalveldje, speeltoestellen en een fietsenstalling.” ONDERNEMERS PUR SANG Lyanne Hooijschuur en Edwin Goënga runnen meerdere bedrijven in De Cocksdorp, maar volgens Edwin is het eigenlijk één onderneming. “Er is namelijk veel overlap. In Quelderhuys, onze productkeuken, maken we onder andere maaltijden, wraps en gebak voor bedrijven, particulieren én voor onze supermarkt. Ook bij Family hebben we speculaas dat daar wordt gemaakt. Bij Meneer De Cock verkopen we snacks van Family en de koffiemelk komt bij de supermarkt vandaan. Het is daarnaast fijn dat we medewerkers die dat willen op verschillende locaties kunnen inzetten.” Ook hebben Lyanne en Edwin een webshop genaamd I Love Texel, waarmee ze lokale producten zoals bier, kaas, speculaas, boerderijchips en vlees verkopen. 19

20 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication