23

“Net als in de zeevaart heb je ook in de bouw jonge mensen nodig. Arjen Mintjes directeur Maritieme Academie Harlingen 23 tot veertien jaar om ze te enthousiasmeren voor techniek. Dat bracht Arjen op een idee: “We kregen 1250 kinderen langs en hoe leuk is het als zij mee mogen kijken op de bouw? Dus nam ik contact op met Friso, met de vraag of zij wilden meewerken. Daar werden de mensen van het evenement wel wat nerveus van, want kinderen op de bouw, dat was in hun ogen levensgevaarlijk.” Toch zette de Maritieme Academie samen met de bouwers door. Met helm, veiligheidsschoenen en hesje konden de kinderen zelf metselen en een stukje van de bouw bezoeken. Henk vertelt enthousiast: “Niet alleen de kinderen vonden het fantastisch, maar ook onze eigen mensen hadden een geweldige dag.” Arjen: “Net als in de zeevaart heb je ook in de bouw jonge mensen nodig. En als ze niet op jonge leeftijd ontdekken hoe leuk dit vak is, komen ze mogelijk niet op het idee.” Henk vult aan: “Ik denk dat de wisselwerking tussen verschillende sectoren heel waardevol kan zijn. We maken daar in het noorden nog te weinig gebruik van. Zo kunnen we zorgen dat de ‘jongens en meisjes met de gouden handjes’ op de juiste plek terechtkomen.” We zien dat onze mensen ook gewild zijn buiten de maritieme sector, vult Arjen aan. “Zoals bij het UMCG, waar drie hoofd-werktuigkundigen de koelafdeling besturen die gebruikt wordt voor openhartoperaties. Zij zijn gewend om in hun eentje een heel technisch systeem te runnen.” Henk vervolgt: “Veel mensen in de weg- en waterbouw hebben een achtergrond in de landbouw en het groen onderwijs. Dat zijn kruisbestuivingen waar we vaker op kunnen inspelen.” TRADITIONEEL DINER Die wederzijdse klik met techniek en vakmanschap is precies waarom de samenwerking voor beide partijen op de werkvloer zo natuurlijk aanvoelt. Henk: “We weten waar de ander vandaan komt, onze cultuur lijkt op elkaar. Dat brengt je samen.” En soms levert dat ook de nodige creativiteit op. Arjen: “Toen het hoogste punt bereikt werd en het tijd was voor het traditionele pannenbier om dat te vieren, dachten we: ‘Dat kunnen we niet maken, proosten met alcohol’. De maritieme sector is vrijwel volledig drooggelegd en wij wijken daar niet vanaf. Tijdens recepties wordt er bijvoorbeeld alleen frisdrank geschonken. Maar we konden dit bijzondere moment natuurlijk niet voorbij laten gaan.” Daarom nodigde de Maritieme Academie de bouwers uit voor een gezamenlijk captain’s diner, met bruine bonen en spek, een traditie in de scheepvaart. “Dit werd door onze mensen enthousiast ontvangen. Het geeft een bouwproject net even dat beetje extra”, besluit Henk. UTILITEITSBOUW

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication