ICOONPROJECT // VERBOUW EN RESTAURATIE GRAANREPUBLIEK BAD NIEUWESCHANS GRAANSCHUUR VAN EUROPA “Vroeger stonden hier de locomotieven, voor onderhoud of om te rusten”, vertelt Niels Grootenboer, algemeen directeur van de coöperatie De Graanrepubliek. Het pand biedt plaats aan een samenwerking van boeren en makers, die werken aan een nieuw voedselsysteem rondom het Gronings graan. Niels vertelt hoe het initiatief ontstaan is: “Ooit was Groningen de graanschuur van Europa, maar tegenwoordig verbouwen we voornamelijk voor diervoeding. Het graan dat we zelf nodig hebben voor eigen consumptie wordt veelal geïmporteerd. Terwijl we de ideale omstandigheden hebben om hoogwaardige granen te verbouwen en graan voor consumptie ook nog eens een betere prijs oplevert.” Binnen de coöperatie De Graanrepubliek werken boeren, bakkers, brouwers en nog meer partijen samen aan het ontwikkelen van producten op basis van Gronings graan, aan het doen van onderzoek naar de beste granen en de beste manieren om deze granen toe te passen. Langzaam maar zeker ontstaat er een nieuw voedselecosysteem waarin partijen uit de hele keten samenkomen. Ook onderwijsinstellingen als de Noorderpoort en het Terracollege zijn betrokken en zien de Graanrepubliek als een opleidingsplek waar jongeren meer leren over de herkomst van voedsel. Niels: “Doordat alle onderdelen van de voedselketen samenwerken, ben je in staat om de markt te veranderen en je eigen prijsmodel te hanteren, zodat ook akkerbouwers eerlijk betaald worden en gestimuleerd worden biodivers te gaan telen.” Naast een eerlijke prijs, is duurzaam en biodivers verbouwen en produceren een van de uitgangspunten van de Graanrepubliek. “Vooral toen we eenmaal waren begonnen en bedrijven zagen wat we aan het doen waren, werkte het als een vliegwiel en kwamen er snel nieuwe leden bij de coöperatie.” Deze groei van de coöperatie, met leden die invloed en een goed netwerk hebben in de keten, zorgde ervoor dat De Graanrepubliek verder kon professionaliseren en uitgroeien tot een partner in de markt die ertoe doet. HOOGWAARDIG EINDRESULTAAT Inmiddels is de coöperatie uitgegroeid tot 34 leden, grotere en kleinere participanten uit de graan-voedselketen. Zij hebben zich verzameld in het gebouw van de oude treinremise, omgedoopt tot De Graanrepubliek. Het pand werd tussen 2021 en 2022 door Jurriëns Noord met zorg verbouwd tot een plek die historie én vernieuwing uitademt. Dit tot grote tevredenheid van de opdrachtgever. Tijdens de ontwikkeling van het project kwamen de opdrachtgever en Jurriëns Noord de nodige uitdagingen en keuzes tegen, doordat verschillende gebruiksfuncties in één gebouw samenkomen en soms conflicteerden. Niels: “Jurriëns Noord heeft ons daarin heel goed geadviseerd en een belangrijke rol gespeeld in de aanpak en voortgang van het project. Je bent twee jaar met elkaar onderweg en wordt eigenlijk een groot team. Dit heeft gezorgd voor een prachtig, hoogwaardig en kwalitatief eindresultaat.” Bezoekers komen binnen in een grote hal, die als bezoekerscentrum dient. Er is een restaurant met keuken en de verschillende producenten bieden hun producten te koop aan. Daarnaast is er ruimte om te vergaderen, kunnen er rondleidingen worden gegeven en workshops gevolgd worden. De verschillende gebruiksruimtes zoals een bierbrouwerij, een bakkerij en een stokerij, zijn in het pand gescheiden door glazen wanden, waardoor er een gevoel van ruimtelijkheid en openheid ontstaat. De ruimtes staan zo ook openlijk met elkaar in verbinding. >> 55 RESTAURATIE
56 Online Touch Home