57

BOUWEN OP ERVARING “In mei 2021 werden we na een eerste gesprek uitgenodigd voor een pitch, daar werkten we natuurlijk graag aan mee”, vertelt Hendri Pannekoek, project- en vestigingsleider van Jurriëns Noord. Niels: “We hadden Jurriëns Noord al op het oog, we kenden de mensen en het werk dat ze leverden, dus het was voor ons vrij helder dat ze gevraagd zouden worden om mee te doen. En de pitch stak er met kop en schouders bovenuit. Je hebt een partij nodig die monumenten en processen snapt en voor ons was het duidelijk dat Jurriëns Noord de beste partij was.” Na de zomer van 2021 werd er gestart met de eerste sloopwerkzaamheden. Hendri: “Wat het project interessant én complex maakte zijn al die verschillende disciplines die hier onderdak hebben.” De planvorming en de regelgeving botsten in het begin van de bouw regelmatig met elkaar. Als ervaren restauratie-aannemer is dat voor Jurriëns Noord een van de zaken die het vak interessant maakt. Hendri: “Je probeert mee te denken waar je allemaal tegenaan kunt lopen. Je weet dat er bijvoorbeeld bij een brouwerij speciale regelgeving is.” Van oudsher blijkt het verboden te zijn om een brouwerij en een stokerij samen onder één dak te hebben, omdat de douanier onderscheid moest kunnen maken tussen de verschillende accijnshoogtes. Niels: “Gelukkig werden de twee stramienen gescheiden door een dikke monumentale wand, zodat de distilleerderij en brouwerij naast elkaar gesitueerd konden worden.” VOORTGANG BEWAKEN Ook de plannen voor het belevingscentrum voor bezoekers leverden een aantal hoofdbrekens op. Er was een wandelroute door het gebouw bedacht die dwars door de accijnsvrije en voedselveilige ruimtes van de brouwerij en distilleerderij liep. Daarnaast zijn er in verband met explosiegevaar veiligheidzones ingebouwd die de beoogde wandelroute ondermijnden. “Dan wordt je door regelgeving teruggefloten”, zegt Hendri. “Op dat moment niet altijd leuk, maar het geeft ook een bepaalde dynamiek in het bouwproject.” Niels vult aan: “Je verwacht dat dit soort kennis bijvoorbeeld bij een partij als Hooghoudt ligt, een van de grotere coöperatieleden, maar ook voor “Je hebt een partij nodig die monumenten en processen snapt, die vonden we in Jurriëns Noord. Niels Grootenboer algemeen directeur van de coöperatie De Graanrepubliek hen is het jaren geleden dat zij een volledig nieuwe stokerij hebben opgezet.” Er werden externe adviseurs ingezet, wat het traject van de bouw op een bepaald moment flink vertraagde. Hendri: “Op een gegeven moment hebben we afgesproken dat ik de voortgang wat strakker ging bewaken. Na denken komt doen en moeten er knopen doorgehakt worden.” Niels: “We bleven soms wat te lang in ons proces van luchtkastelen bouwen hangen. Ook belangrijk, maar de exploitatie moest ook een keer opgestart worden.” Hendri: “We hadden een duidelijke deadline en dat zorgde ervoor dat ook in het kiezen van materiaal de tijd begon te dringen, want zestien weken levertijd is op een gegeven moment gewoon te lang.” CREATIEVE OPLOSSINGEN ZOEKEN Tijdens een herbestemmingsproces van monumenten komen altijd onverwachte zaken naar boven, vertelt Hendri. En er ligt binnen dit soort projecten een verantwoordelijkheid in het maken van keuzes voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever. Je moet soms concessies doen ten opzichte van je plan en in het behoud van het pand. Hendri geeft een voorbeeld: “Voor de brouwerij moesten we een stuk of acht biertanks plaatsen. Deze zijn 2000 tot 6000 kilo per stuk. Dat doet wat met het draagvermogen van je vloer. Over de 57 draagkracht van de oude vloer hadden we twijfels, dus daar moest een constructeur naar kijken.” Er werd een scan gemaakt van de vloer en er werden grondmonsters genomen. Aan de kant van de stokerij was de bodem volgestort met puin en zand. Maar er was ook een ‘gelukje’, onder de stokerij zat een oude smeerkelder met een fundering van dikke muren, daar werden de locomotieven op onderhouden. Niels vervolgt: “We hebben samen met Jurriëns Noord creatief gekeken naar de plaatsing van de tanks, precies op de muren van het oude fundament van de smeerkelders. Daardoor hoefden we maar een deel van de ondergrond te verzwaren, wat ons veel geld gescheeld heeft.” Hendri: “Dit soort keuzes pak je samen in een bouwteam op, waarbij iedereen gewaardeerd wordt voor zijn kwaliteiten en kennis. Dat valt voor ons ook onder goed opdrachtgeverschap. Daar valt of staat heel veel mee, dan kun je tot mooie dingen komen en ik denk dat dat hier heel goed gelukt is.” RESTAURATIE

58 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication