15

recreatie & toerisme Loop eens de haven in. Knoop een gesprekje aan met watersporters en vraag welke faciliteiten ze nog missen. onderzoeken voor de aanvraag van een bouwvergunning, tot heffingen die tot het plafond gaan, hebben grote impact op onze bedrijfsvoering. We dreigen op een punt te komen dat het té veel geld kost.’ Gasten op nummer één Van die perikelen merken de gasten op jachthaven Kortenhoef niets. Zij staan elke dag op nummer één, stelt Van der Laan. ‘We zijn een familiebedrijf. Gastvrijheid en persoonlijke contact zitten in ons DNA. Een goede omgang is in deze tijd niet altijd vanzelfsprekend. Goede communicatie met klanten is de basis. Ik noem dat geen trend. Een trend is tijdelijk. De klant staat bij ons áltijd centraal.’ Zonder klanten geen onderneming, weet ook Thijs Huisman van de jachthavens in Oost-Groningen. Vorig seizoen kreeg het restaurant in jachthaven Midwolda geen vergunning meer van de gemeente. Met een foodtruck bood hij de gasten een alternatief, maar dat was een tijdelijke oplossing. ‘Dat we geen restaurant meer hebben, heeft effect. Sommige klanten hebben hun ligplaats opgezegd. Ze vinden het minder gezellig in de haven. Dit bewijst dat een haven meer is dan alleen ligplaats. Ik ga alles op alles zetten om weer een restaurant te kunnen openen.’ Een zeilschool in jachthaven Midwolda zorgt voor extra reuring en gasten. 02 2024 | HISWA MAGAZINE 15

16 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication