19

coverstory productie veel energie? Levert het product restafval op? Dat zijn vragen die je jezelf dan kunt stellen. Voor veel bedrijven is daar nog een wereld te winnen. We willen ze hier nog meer in ondersteunen.” Landal GreenParks is een grote keten, maar toch ook voor het mkb een inspirerend voorbeeld. Landal werkt al jaren aan een duurzaam beleid en heeft inmiddels voor alle parken (zowel de eigen parken als die van franchisenemers) de gouden Green Key behaald. “Maar op onze eigen parken gaan we ook over de investeringen. Dan kunnen we veel meer bereiken”, vertelt Jerôme de la Chambre, manager duurzaamheid van Landal GreenParks. “Bij de franchiseparken kunnen we enkel suggesties doen. Dat doen we door een soort ‘menukaart’ op te stellen met duurzame Landal heeft een ‘menukaart’ met duurzame investeringen voor franchisenemers ava SUSTAINABILIT MENU L IT Duurzaamheid zit in ons DNA. Om onz inspanningen op elkaar af te stemmen en ze n en de volgende stap te zetten, hebben we vier impactgebieden geïdentificeerd waar we ons de komende jaren op willen gaan rich Dit menu helpt je daarbij en dient als one-stopshop voor de sustainability reis op jouw park. Elk initiatief draagt bij aan minimaal één van d impactgebieden. Eet smakelijk en laat het ons weten als je vragen hebt! n e e v w on e vier rich ric one-stopuw park. t h uw één t he Jouw Landal Sustainability team NAGERECHTEN UILENKASTEN EN VOGELHUISJES Het plaatsen van nestkasten voor uilen en andere vogels vormt jouw natuurlijke ongediertebestrijdingsdienst. Voor zangvogels staan (eiken) rupsen op het menu en uilen maken het leven voor muizen en ratten zuur. Naast kostenbesparingen kun je ook nachtsafari’s aanbieden (uilen) en ontvang je bovendien gratis fluitconcerten. Dat is wat extra biodiversiteit voor je doet! WORKSHOP VOEDSELVERSPILLING ENERGie Een van onze grootste impacts, is ons ener We moeten minder CO2 ons ener uitstoten en onz nemen bij het stoppen van klimaatver schakelen van fossiele naar hernieuwbar onze energiebehoefte te beperken en z wekken, dragen we bij aan het Klimaa uwbar onnen, en zelf gie op te maa arijs. ons n o ver uw maa BIODIVERSITEIT De natuur is erg goed voor ons en daar liefde wat terug. Onze parken liggen mid maken deel uit van wie wij zijn. Door te ondernemen en naast onderdak te bied dieren, planten en insecten zich ook thuis dragen wij bij aan de veerkracht van onz omgeving. Zonder natuur geen Landal d n mid daa or en actie te bied e gasten, or o te te k thuis an onz tuurlijk daarom werken we samen met moed EDUCATIE We hebben de wereld niet van onze oud haar geleend van onze kinderen. Door partners en de kinderen op onze park over het belang van duurzaamheid, r verandering voor de toekomst. Wij voorzien in in bieden een handelingsperspectief aan alle stak e ou oor aan d, s d, samen ver voo oor ark , r arke , re we Landal GreenParks en de wereld, samen ver voorzien in in AFVAL We leven op een eindige wereld met eindige br dat betekent dat we twee keer na denk t eindige br t ei spullen weggooien. Als we spullen weggooien, moeten we ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk waar behouden. Daarom willen we, samen met onz onderhoudsafdelingen en F&B outlets, pr afval te genereren, beter te scheiden e den weg ijk en we ijk ets weggooien, moeten we ijk waar aarvan en met onz en en ets, pr er en m denken voordat we k th an o dal ede th an o dal arks, ede STROBALEN TUIN Tuinieren op stro heeft een aantal voordelen: doordat de planten op de strobalen groeien, ben je niet afhankelijk van de bodem en hebben onkruid en bodemziekten weinig kans. Hommels en wilde bijen daarentegen profiteren van het stro, omdat ze een natuurlijke schuilplaats vinden. MEER INFORMATIE? www.landal.com/sustainability of mail naar: sustainability@landal.com Wil je meer weten over duurzaamheid? Scan dan de QR Code om onze E-Learning te volgen. • Verbetert biodiversiteit • Edutainment voor onze gasten • Goed sustainability verhaal Meer info Materiaal € 300 n m o en z n onz ver randering energieverbruik. onz nz twoort s ene erbruik. Het creëren van bewustwording over voedselverspilling is de eerste stap naar gedragsverandering. Via deze workshop breng jij je medewerkers op de hoogte met tips & tricks om voedselverspilling tegen te gaan. DE VOEDSELBANK / TOO GOOD TO GO Vo D O Voedselverspilling tegengaan en mensen die het minder hebben een atsoenlijke maaltijd aanbieden, daar dragen we graag ons steentje aan bij. Neem contact op met je plaatselijke voedselbank en verzoek je gasten om producten met een lange houdbaarheid bij het vertrek in te leveren. me fat dra Verkoop bovendien de producten die tegen THT-datum aanzitten via de simpele App van Too Good To Go. Verpak eenvoudig je onverkochte goederen in ‘Magic Bags’ en verkoop ze (in plaats van weg te gooien). Verdien geld met het tegengaan van verspilling en verbind je met je lokale gemeenschap. • Bestrijdt voedselverspilling • Verbetert de marges • Goed sustainability verhaal • Verhoogt bewustzijn over voedselverspilling Neem contact op via mail voor meer info Meer info (Foodbank) Meer info (TGTG) • Bespaart geld • Vergroot bewustwording onder werknemers Meer info Prijzen op aanvraag • Vermindert overlast van muizen en rupsen • Edutainment voor onze gasten • Verbetert biodiversiteit Meer info Vanaf € 15 / stuk TAINABILITY MENU T A U Daarmee gebruiken we veel minder zeep, we besparen op wegwerpfl essen en er is geen transport nodig om die fl essen naar onze parken te brengen. Omdat wij er zelf al zoveel hebben afgenomen, zijn die ozon-apparaten nu voor een gunstige prijs ook te koop voor onze franchisenemers.” Prijzen op aanvraag Concreet maken Sommige bedrijven zijn al heel ver, voor andere is verduurzaming nog een vrij abstract begrip. Belt: “We maken dat onder meer concreet door workshops te geven voor ondernemers over het circulair maken van je producten en diensten. Dat gaat onder meer samen met Saxion Hogeschool, die in het project Innoverde (zie ook pagina 9, red.) heel veel best practices bijeen heeft gebracht. Daarmee wordt duurzaam ondernemen concreet, want je ziet daar al heel snel wat voor jouw bedrijf gaat werken, en wat niet.” Die informatie en inspiratie voor ondernemers wordt komend jaar op meerdere vlakken ontwikkeld. Ondanks de huidige inspanningen loopt HISWA-RECRON niet echt voorop, als het gaat om een branchebreed duurzaamheidsbeleid, geeft Jeffrey Belt toe. “De afgelopen jaren is de aandacht naar andere zaken gegaan, zoals de coronacrisis. Maar nu zijn we goed op weg. Als branchevereniging pakken we door met een eigen visie op duurzaamheid. Die geeft richting aan ons beleid en zo kunnen we ondernemers nog beter ondersteunen. Want één ding is zeker: van overheidswege zullen de eisen aan bedrijven de komende jaren worden aangescherpt. Maar ook vanuit de gast zal er meer vraag zijn naar een duurzaam verblijf of activiteit. Wij helpen ondernemers om daarmee om te gaan. En ik hoop dat we onze leden kunnen inspireren om nog een paar stappen verder te gaan, omdat er veel kansen liggen voor ondernemers.” investeringen. Die hebben we op onze eigen parken ontwikkeld in de vorm van pilots en daarna komt de beproefde techniek ook beschikbaar voor de franchisenemers.” Biovergister Er lopen op het moment diverse pilots om die menukaart te vullen. Zoals op Landal Hoog Vaals, waar solar tubes worden gebruikt voor de productie van warm water. “Wanneer de proef slaagt hebben die bungalows met een beperkte investering 80% minder gas nodig”, stelt De la Chambre. Opvallend is de innovatie op Landal Landgoed ‘t Loo, waar een biovergister is geplaatst. Alle etensresten van het restaurant worden daarin gegooid. De biovergister mengt ze met bacteriën en die zorgen voor een gistingsproces, waarbij methaan, het hoofdbestanddeel van aardgas, vrijkomt. “Per 3 kilo voedsel komt er een kuub aardgas vrij”, stelt De la Chambre vast. Nu wordt gekeken naar toepassing op de andere Landal-parken. Voorwaarde is onder meer dat er een zwembad is, dat met die grote hoeveelheid biogas verwarmd kan worden. Een ander voorbeeld is het schoonmaken met ozonwater, dat sterk ontsmettend werkt. “We gebruiken het inmiddels op al onze eigen parken”, vertelt De la Chambre. “Je heb een apparaat nodig dat ozonwater maakt. Dat tappen we in hervulbare fl esjes. Onderzoek Nick van den Berg, student aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), deed zijn afstudeerstage Bachelor Bedrijfskunde bij HISWA-RECRON. Hij onderzocht ‘De rol van een branchevereniging bij de verduurzamingstransitie van sectoren’. Aan HISWA-RECRON adviseert de onderzoeker: 1. Stel een visie vast op het thema duurzaamheid 2. Creëer bewustwording bij ondernemers 3. Creëer een online duurzaamheidsplatform 4. Maak best practices en quick wins inzichtelijk en communiceer ze 5. Maak subsidies inzichtelijk en initieer innovatieprojecten 6. Stimuleer (duurzaamheids)keurmerken Green Key, Blauwe Vlag en HISWA Certifi ed Yacht Service 7. Voer vervolgonderzoek uit naar het gebruik van instrumenten. 07-2021 | Recreactie 19

20 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication