35

De eerste 3 stappen zijn gericht op de eigen onderneming: waarom wil je verduurzamen, wat zijn je prioriteiten en hoe ga je de verduurzaming praktisch aanpakken? Bij stap 4 is de blik gericht op de toeleveranciers: wat kunnen zij bijdragen? Bij stap 5 gaat het bovendien om je afnemers, de gasten. Hoe draag je je beleid op zo’n manier uit dat je ook hen stimuleert om duurzaam te gaan ondernemen? Stap 1: zet een stip op de horizon In hoeverre is het noodzakelijk of wenselijk om je onderneming te verduurzamen? Wat is je belang bij het verduurzamen? Gaat het om het voldoen aan regels of om een innerlijke drijfveer? Waar sta je voor? Wat wil je met jouw bedrijf? Welke doelgroep wil je nu en in de toekomst bedienen? Stap 2: prioriteiten stellen Als je de duurzame kansen in kaart hebt gebracht, kun je prioriteiten stellen en de focus bepalen. Welke maatregelen hebben het meeste effect? Waar ga je je als eerste op richten: bedrijfsvoering, producten en diensten, een ketenaanpak of de marketing? Stap 3: verankeren in het bedrijf Als de ambitie en focus helder zijn, kunnen de plannen haalbaar gemaakt worden. De plannen moeten technisch en economisch uitvoerbaar zijn (of worden gemaakt) en er moet draagvlak zijn: zowel bij je medewerkers en gasten, als bij gemeente en omwonenden. Hoe ga je duurzaamheid vermarkten en de resultaten meten? Kun je het alleen of biedt samenwerking met andere partijen een beter perspectief? Stap 4: duurzaam inkopen Inkoopbeslissingen maken een groot verschil, als het gaat om duurzaam ondernemen. Gebruik bij voorkeur lokale partijen. Liever groente van het veld van de buurman, dan uit Afrika of Israël. Houd naast de prijs van producten en diensten dus ook rekening met milieuaspecten bij het nemen van inkoopbeslissingen. Dan gaat het ook om circulariteit: kunnen de grondstoffen die zijn gebruikt bij het maken van het product, na afloop van de gebruikscyclus weer teruggewonnen en opnieuw gebruikt worden? Stap 5: duurzaamheid stimuleren Stimuleer je ketenpartners om ook duurzaam te gaan ondernemen. Dat zijn je toeleveranciers, maar ook je collega-ondernemers en je afnemers of gasten. Heel concreet voor een (water) recreatiebedrijf: maak het de gasten mogelijk om duurzaam verantwoorde keuzes te maken, zoals het scheiden van afval. Draagvlak Het stappenplan wordt een onderdeel van de campagne van HISWA-RECRON om de leden bewuster te maken van de mogelijkheden en kansen rond het thema duurzaamheid. Draagvlak voor verduurzaming kan bereikt worden door het vaststellen van een branche-brede visie in samenwerking met leden en kennispartners, adviseert Nick van den Berg in zijn onderzoek. “Betrek belanghebbenden bij de te varen koers”, vat hij samen. Daarbij geldt in zijn algemeenheid: het is goed om te starten met maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn of zichzelf snel terugverdienen. Zo kun je als ondernemer met een geringe inspanning een relatief grote verbeterslag maken. Ondernemers willen maar al te graag! Op basis van literatuuronderzoek, een ledenenquête en gesprekken met experts concludeert Van den Berg dat er in de onderzochte sectoren (water) recreatie, jachtbouw en -handel nog veel winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. De ondernemers willen graag, maar vinden het lastig om duurzaam ondernemen in de praktijk te brengen. Bij ondernemers is vooral behoefte aan: • Best practices en quick wins • Toegang tot subsidies • Netwerk en community van ondernemers en experts • Specifieke kennis en informatie • Duurzaamheidskeurmerken: Green Key en Blauwe Vlag 07-2021 | Recreactie 35

36 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication