coverstory Niet voor iedereen, maar dat hoeft dus ook niet. Heb jij affiniteit met de zorg? Dan kun je denken aan een aangepast aanbod voor zorggroepen. Hou je van motorrijders? Van historie? Van new age? Van de natuur? Je kunt je er heel veel bij voorstellen.” Razendsnel Het ombouwen van het bedrijf en de promotie – die moeten hand in hand gaan – kost wat tijd. De Vries: “Ondernemers verwachten een dipje, omdat ze gasten afstoten. Maar in de praktijk blijken de juiste gasten je razendsnel te vinden als je je focus hebt gevonden. En het mooie is, die mensen kijken helemaal niet meer naar de prijs. Die kijken naar het verhaal dat je vertelt en worden daar enthousiast van. Uiteraard moet je dat wel hard maken. Anders slaat dat keihard terug op je waarderingen. Als voorbeeld noemt De Vries de positionering van de drie Kennemer Duincampings. Hij was daar directeur van 2006 tot 2009. “Het waren een beetje saaie bedrijven op geweldige locaties. We hebben elk bedrijf een eigen branding gegeven. Zo werd De Lakens het bedrijf voor gasten die van actie houden: van surfen, kiten en andere sporten. Passend daarbij bedachten we de glimmende Airstream-caravan en de eerste safaritenten. Het concept blijkt ook uit de manier waarop je gasten benadert Geversduin werd veel meer gericht op natuurliefhebbers. Daar kwam de eerste Hobbitwoning. Bij Camping Bakkum draait het om de creatieve mens en om het ontwikkelen van jezelf. Die focus is na mijn vertrek verder uitgebouwd en dat heeft de bedrijven enorm veel goed gedaan.” Leefstijlgroep Voor Bob Kettering van Facet architecten en adviseurs staat of valt een concept met de doelgroep, beter gezegd: de leefstijlgroep. En soms komt dat nauw, geeft de adviseur aan. “De rode groep zoekt authenticiteit, een uniek bedrijf. Die willen te gast zijn bij de locals. Terwijl de gele groep een groot bedrijf ook prima vindt. Slapen in een yurt op de Veluwe is voor die groep al authentiek genoeg, terwijl die voor de rode gast in Mongolië moet staan. De gasten uit het groene kwadrant hoeven al dat hippe gedoe niet zo. Dan voldoet een keurig onderhouden sta - caravanpark uit de jaren ‘80 nog prima.” Ook regio is van belang, want een strandcamping vraagt een ander concept dan een camping in het bos. “Maar een strandcamping in Bloemendaal is een totaal ander bedrijf dan in het Westland. Dat trekt ook andere gasten. Je moet dat allemaal mee laten wegen. En dan speelt de persoon van de ondernemer. Past het wel bij jou? Heb je dat allemaal op orde, dan is dat een gezonde basis voor een mooi concept.” Veel ondernemers hebben er moeite mee om zo’n concept door te voeren. Bijvoorbeeld bij een overname of bedrijfsopvolging komt dat vaak aan de orde. Hoe zet je de verandering dan in? Bob: “Je kunt een deel van het bedrijf inrichten voor een andere groep. Maar daar moet je wel goed over nadenken. Want het kan botsen, en op dat moment heb je teleurgestelde gasten – en dus slechte reviews. Neem dus kleine stapjes. Je kunt maar zelden in één keer het bedrijf omgooien.” Als voorbeeld geeft Kettering camping De Lemeler Esch. “Het was al een prachtig bedrijf maar de nieuwe generatie wil nog meer verbinding met de natuur. Dus gaan we het terrein nieuw inrichten. Straks ben je daar als vakantieganger te gast in de natuur. Daar mag jij een plekje huren. Dat ruimtelijke aspect levert een unieke beleving op.” Met de regio Facet legt graag verbindingen met de regio. “Je hoeft als ondernemer voorzieningen als restaurant en winkel niet altijd te hebben. Anderen kunnen dat soms beter en het kost je handen vol geld. En voor je het weet verandert de wens van de gasten en zit je met een verouderd concept. Innoveren doe je door nieuwe samenwerkingen. Dat maakt je bedrijf flexibel en wendbaar.” Niet iedereen is dat met Kettering eens. Sasja Vermeulen van Ginder ziet juist in de horeca een heel belangrijke mogelijkheid voor ondernemers om hun bedrijfsconcept vorm te geven. “Ik weet dat veel ondernemers de horeca lastig vinden. Je moet tot laat werken en het kan zelfs overlast geven. Maar horeca kan de lijm vormen tussen de onderdelen van je concept. Als je een keuken hebt met streekproducten is dat de verbinding tussen natuur, regio en gastvrijheid. En het hoeft geen sterrenrestaurant te zijn. Het moet passen bij jouw gasten en jouw bedrijf. En als je het zelf niet wilt doen, dan is uitbesteden misschien een optie.” De omloopsnelheid in de recreatiesector is hoog. Hoe zorg je dat een concept niet veroudert? “Door een ruime paraplu te kiezen”, betoogt Nemi van der Reest. Als voorbeeld noemt hij het concept van Oetdoor.nl, dat Van der Reest Advies samen met de onder01-2023 | Recreactie 17 >
18 Online Touch Home