21

De maatwerkopleiding onderscheidt zich op verschillende manieren van het bestaande aanbod. “De indeling is op de praktijk gebaseerd. De vakgebieden houden sterk rekening met de perioden van het jaar. In november bijvoorbeeld komt een onderdeel als ‘facilitair’ aan bod. Juist dan is er op dat gebied veel werk te verzetten. Verder kunnen studenten vier keer per jaar instromen. Wachten tot september of januari hoeft dus niet. Wil je in november starten, dan kan dat ook. De traditionele klassikale les maakt bij ons plaats voor online leren. En een aantal keren per jaar wordt lesgegeven bij verschillende recreatie bedrijven.” De opleiding is ingedeeld in de onderdelen frontoffice, facilitair, horeca en animatie. Knol: “Tijdens het eerste jaar maken de studenten kennis met al deze onderdelen. Daarna komen ze in de fase waarin ze aan de slag gaan als assistent-manager en in het derde jaar worden ze opgeleid tot leidinggevende. Ze maken kennis met alle facetten van de hospitality. Van roosteren tot receptiewerk.” Eerste klas Ondanks een minimale promotie werd al snel een eerste groep geformeerd. De opleiding ging begin september van start met een groep van 17 studenten. “Het is een diverse groep geworden met zowel nieuwe instromers als bestaande medewerkers. Want intern wordt de nieuwe opleiding goed opgepakt. Medewerkers met een parttime baan reageerden bijvoorbeeld enthousiast. ‘Ik kan dus blijven werken én leren?’ Voor ons is het fijn om op deze manier bestaande medewerkers met een bijbaan klaar te stomen voor een managementfunctie.” Een eerste groep van 17 studenten is een mooie start, vindt Knol. “Zo kunnen we goed monitoren hoe het gaat. Want we willen de kwaliteit van de opleiding hoog houden. Tijdens dit eerste jaar blijven we met de studenten in contact om eventuele leerpunten door te nemen. Voor de jaren hierna hopen we te groeien en meerdere klassen te kunnen opstarten.” Een goed begin Maar dat is toch nog steeds een druppel op de gloeiende plaat, als je kijkt naar de enorme omvang van het personeelstekort? “Dit is het begin van veel meer”, zegt Denise Knol. “We doen dit niet om er zelf beter van te worden. We denken ook aan de sector. Als studenten na drie jaar opleiding bij ons er toch voor kiezen om bij een camping in de buurt te gaan werken, kunnen ze dat gewoon doen. Waar ze alvast zeker van zijn is baan zekerheid en een carrière waarin je al je ambities kunt verwezenlijken.” 06-2023 | Recreactie 21

22 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication