de bezieling antwoordelijk voor HR, legt uit dat het resort een geheel eigen personeelsbeleid heeft. “We zijn heel erg ambitieus. Goede en oprechte aandacht voor de gasten staat voorop. Dat moet bij je medewerkers passen, dus we vragen nogal wat van onze collega’s. Maar we bieden ook heel veel. In feite worden nieuwe collega’s vanaf de eerste dag al ondergedompeld in onze sfeer, ons DNA. Dat begint met een inwerkdag, waarbij collega’s het resort goed leren kennen. Maar we doen het vooral door onze benadering van de collega’s: we zijn net zo gastvrij voor ze, als wij willen dat ze voor onze gasten zijn. En we houden de vinger aan de pols: willen écht weten hoe het met onze collega’s is.” Cultuurwaarden Zo’n beleid komt niet uit de lucht vallen, maar is ingebed in een samenhangend plan, waarbij de cultuurwaarden gastvrij, ambitieus, samen en trots leidend zijn. Van daaruit wordt een beleid gevoerd, dat onder meer voorziet in een leiderschapsprogramma. Goed luisteren naar mensen en medewerkers oprecht aandacht geven, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar vaak zit het ook in kleine dingen, stelt Alkema. “Je kunt de kerstpakketten op tafel zetten met een aftekenlijst erbij, of je kunt ze even thuis langsbrengen. Dat is een wereld van verschil. ‘We behalen met onze sterk gemotiveerde collega’s een hogere productiviteit’ Je kunt bij oproepkrachten eisen dat ze ruim tevoren inroosteren, of respect hebben voor het feit dat ze hun plannen pas heel kort tevoren maken. Dat zijn kleine, maar belangrijke dingen, die ons heel veel goodwill opleveren.” Frank Bulthuis en Petra Alkema vertellen vol enthousiasme over de sfeer van de medewerkers onder elkaar,en wat zij doen om die te stimuleren. Bulthuis: “Collega-ondernemers denken weleens dat dit beleid ons handen vol geld kost, maar dat klopt echt niet. Ons beleid vertaalt zich in oprechte aandacht van de medewerkers voor onze gasten en dat is onbetaalbaar. We behalen met die sterk gemotiveerde collega’s een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. De uitstroom is ook laag, dus wat we investeren blijft grotendeels behouden. En daarnaast hebben we nooit problemen om onze restaurants open te houden. Mensen werken heel graag bij Hof van Saksen.” Leerbedrijf van het Jaar December vorig jaar werd Hof van Saksen uit geroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2024. De jury van FNV Recreatie, KIKK en HISWA-RECRON was juichend over het opleiden op vele gebieden, maar vooral over het eigen onderwijsconcept, de Hof van Saksen academy. Die werd in 2019 gestart, samen met Werkplein Drentse Aa en Drenthe College. Petra Alkema: “We streven naar diversiteit en zoeken een hele brede doelgroep. Dat zijn jongeren, maar ook zij-instromers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders, die de taal nog amper spreken. Hier op het park gaan ze aan het werk en volgen ze de lessen. De docenten komen dus naar ons park toe.” Op het moment zijn er 27 leerlingen op mbo-niveau 1, 2 en 3 die de opleidingen volgen tot zelfstandig werkend kok en gastheer/gastdame. Studenten krijgen alle ondersteuning om zich professioneel te ontwikkelen, maar ook om zonodig hun sociale redzaamheid te vergroten. Wanneer dat van pas komt, zorgt Hof van Saksen voor zaken als een budgetcoach, een elektrische fiets of zelfs rijlessen of huisvesting. “We willen mensen nét even dat extra zetje geven om ze te helpen op de arbeidsmarkt”, legt Alkema uit. “En het is echt een succes. De helft van onze zestig koks is inmiddels in eigen huis opgeleid. Maar het is ook niet erg als mensen buiten ons resort een mooie baan vinden. Dan hebben we toch weer iemand op weg geholpen.” 04-2025 | Recreactie 27
28 Online Touch Home