6

Genieten van zelfoogsten Sinds vorig jaar ben ik begonnen met mijn eigen groenten te oogsten. Ik ga meestal 1x per week met de fiets en neem voor de hele week mee. Dat kan best; die zelf geoogste verse groenten blijven lang mooi. Hoe gaat het zoal? Ik zal je mijn belevenissen vertellen. Ik kom aan en kijk naar het land: wat ga ik het eerste oogsten. Ik loop meestal in de dansrichting. Dat is links beginnen en met de klok mee. Met mijn eigen meegebracht mesje en schaar ga ik aan de slag. Ik loop langs de koolrabi, snijboerenkool, broccoli, eetbare bloemen met vele insecten en bijen, verschillende soorten sla, andijvie, witte kool, spitskool, aardappels. En bij de koeien knolselderij en bleekselderij met verderop de pompoenen. Dan even langs de kippen, waar ik een prei en wat uien uit de aarde neem. Langs de kruidentuin en naar de kassen. Nu heb ik mijn tas al aardig vol. In de kassen vind ik de tomaten, witte en paarse aubergines, paprika’s, pepers, meloenen, etc. Tot slot langs de peterselie en selderij. Zo, klaar.. ik kijk nog even om me heen en denk: ‘wat een rijkdom’. Elke keer als ik aankom lijkt er weer iets veranderd te zijn. Ik verbaas me er steeds weer over de snelheid van de ontwikkeling van de gewassen na een week tijd en de warmte van moeder natuur. Vaak staat er alweer iets anders. Ik voel de dankbaarheid naar de aarde en mijn vader (die boer was) om mij heen. Hij kon ook zo genieten van de rogge, gerst, bieten en aardappels. Genieten doe ik hier, maar ook thuis met het klaarmaken en opeten van al dat lekkers. Ik raad je zeker aan om zelf te komen oogsten. Lekker een uurtje buiten zijn. Voordelen:  1/1,5 uur heerlijk buiten zijn in een mooie omgeving  Heerlijke biologische groenten  Weet wat je eet; heerlijke geuren en kleuren met het bereiden en eten hiervan  Je steunt de aarde door zo te eten  De aarde is je dankbaar  Gezond en gevarieerd Op naar een duurzame toekomst voor de voedselindustrie! Hartelijke groet van Ardine 6 Zelf aan de slag Sinds enkele jaren zijn we klant bij de boerderijwinkel van de Horsterhof. De goede sortering aan biologische groenten spreekt ons erg aan en temeer daar diverse groenten ook van eigen biologische teelt zijn. Soms was er al wel een gelegenheid dat je zelf bepaalde producten zoals aardbeien mocht plukken. Leuk om te doen en we zagen dat dat ook heel erg gewaardeerd werd door mensen met kleine kinderen. Begin 2020 kwam de aankondiging dat er dat jaar gestart zou worden met een zelfoogst abonnement. Dat leek ons wel wat en tekenden er op in. Dat is ons vervolgens heel goed bevallen. In een introductieochtend leidde Matthias een aantal zelfoogsters rond. Bij diverse gewassen deed hij voor hoe er geoogst moest worden, met als standaard gereedschap een oogstmes. Daarna konden we zelf aan de slag. Alles wat rijp of eetbaar is, mag voor het aantal personen waarvoor het abonnement geldt, geoogst worden. En dat hebben we als heel leuk en leerzaam ervaren. Ook dat je vrij bent in het moment waarop je komt oogsten en het aantal keren per week. Zo zijn we zelf vaak twee keer per week naar de Horsterhof gefietst om te oogsten en daarbij 1 keer per week ook voor aankopen in de winkel. Wat is het mooi om rond te lopen op de tuinderij en in de kassen en daar de ontwikkeling van de verschillende gewassen te zien. Op die manier ook al een idee te hebben van de groentes die de volgende keer oogstbaar zullen zijn. Wat een enorm aanbod, wisselend door het jaar heen: worteltjes, peulen, veldsla, postelein, paprika’s, tomaten, aubergines, Nieuw-Zeelandse spinazie, venkel, boontjes, rode kool, boerenkool, bietjes, broccoli, zoete aardappels, diverse kruiden, pompoenen etc. Ook was het leuk om even een praatje te maken met medewerkers die op de tuin aan het werk waren. Steeds volop bereid om informatie en tips te geven. Voor ons is het dus een uitgemaakte zaak: ook in 2021 maken we weer graag gebruik van het zelfoogst abonnement. Carla en Martien, Zevenaar Zelfoogsten op de Horsterhof

7 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication