0

Blz. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Inhoud Voorwoord Terugblik Nieuwe plannen | Imker gezocht |Corona Genieten van het zelfoogsten | Zelf aan de slag Zelfoogstseizoen 2021|Van de stichting Aanplant fruitbomen | Boerderijwinkel Op de markt | Kippenproject Arnhems Hert | Vakantietijd | Vooruitbetaling Colofon know your farmer or grow your own! 2

Voorwoord 2020 was weer een bewogen jaar, met in maart het begin van de coronacrisis. Als direct gevolg hiervan was er een ongekende positieve ontwikkeling op het gebied van directe afzet van de kleinschalige landbouw aan de consument. Het lijkt er op dat men zich plots realiseerde hoe ontzettend kwetsbaar ons welvarend landje is op het gebied van voedselvoorziening. Bovendien was het toiletpapier op, voor iedereen natuurlijk het moment om bij zichzelf na te gaan, wat ging hier mis? Dat het niet daadwerkelijk aan het toiletpapier lag hoef ik natuurlijk niemand uit te leggen, maar de metafoor spreekt boekdelen. Het komt er op neer dat wij in deze nieuwsbrief mogen terugkijken op weer een prachtig jaar met zeer goede opbrengsten, strakke organisatie en heel veel nieuwe gezichten onder de klanten voor zowel de boerderijwinkel, voor de groentepakketten als aan zelfoogst abonnees. Dit geldt niet alleen voor de Horsterhof; iedere tuinderij in Nederland deed het beter dan voorgaande jaren en de interesse was enorm! De meeste biologische tuinderijen zijn zo hard gegroeid dat zij zich afvragen wat gebeurt er na de crisis en kunnen wij hier wel op bouwen? Mijn antwoord was het hele jaar hetzelfde: wij weten het niet maar laten wij er maar gewoon een beetje van genieten. Wij boeren werken altijd hard en vaak voor te weinig geld. Velen van ons moeten de eindjes aan het eind van het jaar gewoon aan elkaar zien te knopen, dit is eerder standaard dan een uitzondering in de kleinschalige landbouw. De enige manier om de landbouw te verbeteren, is de consument te betrekken bij de landbouw! Wij hebben onze klanten net zo nodig als zii ons. Wij hopen dan ook dat iedereen die ons afgelopen jaar heeft gevonden, tevreden blijft en komende jaren onze groenten blijft afnemen in welke vorm dan ook. Wij zijn iedereen dankbaar die heeft gekozen voor onze lokale biologische geteelde groenten en wij zijn ontzettend trots dat wij ondanks de overweldigende groeiende vraag, zo goed als voor 100% met producten van eigen bodem de pakketten hebben kunnen vullen. Eline en Matthias Matthias Eline Christoffel Eddy Ciska

Het is alweer enkele maanden geleden dat wij teeltseizoen 2020 achter ons lieten. Lang genoeg om met een frisse terugblik het hele jaar te kunnen overzien. Kort samengevat was afgelopen jaar het droogste teeltjaar in tijden met enorm veel interesse voor lokaal geproduceerd voedsel. Over het algemeen genomen hebben wij dus ook een zeer goed jaar achter de rug met voldoende afzet en hulp van vrijwilligers en stagiaires. Zowel de groentepakketten als de boerderijwinkel zijn enorm gegroeid in afzet en dat betekent dat wij met een goed gevoel terugkijken en trots zijn op wat wij de afgelopen jaren hebben neergezet. De keerzijde van de enorme toename aan pakketten en winkelklanten was de horeca die een groot deel van het jaar gesloten was. Veel van de gewassen die wij teelden voor de horeca vonden via de groentepakketten hun weg naar de consument. De pluim op afgelopen seizoen waren de zelfoogsters! De beperkte groep zelfoogsters die afgelopen jaar een abonnement had heeft ons echt verrast. Zelfoogsters die door de lockdown thuis kwamen te zitten en elke ochtend langs kwamen om wat verse groenten te oogsten voor de maaltijd van die dag en om meteen een frisse neus te halen. De kleine praatjes tussen het werken door waren ons zeer dierbaar. Mensen die even hun geluksmoment komen delen over die heerlijke tomaat, die prei die echt niet uit de grond wou komen, of die meloen die op de grond was gevallen. De zelfoogsters hadden een zeer positieve invloed op de mensen en de sfeer op het erf. Het belangrijkste is misschien wel: het houdt ons als boeren scherp en zorgt ervoor dat wij bewust blijven van wat een mooie en bijzondere plek de Horsterhof is, zodat wij ondanks de noeste arbeid op het land er ook zelf van blijven genieten! Terugblik 2020

Komend jaar telen wij op de tuin maximaal voor de groentepakketten, zelfoogsters, boerderijwinkel en horeca. Door de stevige groei van afgelopen jaar zullen wij zelden tot geen producten kunnen afzetten aan winkels in Arnhem. Wij zijn in de gelegenheid gekomen om alles wat wij produceren zelf af te zetten aan de eindgebruikers. Dit is erg belangrijk omdat de kleinschalige biologische landbouw de maximale meerwaarde moet opbrengen op het geproduceerde product, om op een rendabele manier te kunnen blijven boeren. Komend jaar hopen wij, met hulp van Arjan die zich verderop in deze Nieuwsbrief voorstelt, te kunnen beginnen met het houden van kippen in een Klimaatverandering is niet alleen een kwestie van erin geloven maar van professioneel verplaatsbaar hok. De ‘kippenkar’ zal worden opgenomen in de vruchtwisseling van de groenten, en zo een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de bemesting en plaagbestrijding. Daarnaast leveren de kippen dan ook echt lokaal geproduceerde Horsterhof-eitjes! kijken en vergelijken. Door de tendens van stofdroge zomers hebben wij besloten een vijver te graven voor opvang van regenwater van de kassen en voor het verhogen van de biodiversiteit midden tussen de percelen. Water doet leven. Dit opgevangen regenwater gaat ook een oplossing bieden voor oververhitte werknemers… tegelijkertijd wordt er een nieuwe bron geslagen om al de percelen te kunnen beregenen die aan onze huiskavel van ca 6 ha. Liggen. Even een voorbeeld: de afgelopen drie jaar hebben wij non-stop de hele zomer door buiten moeten beregenen. De zeven jaren daarvoor hebben wij de beregening niet eens aangeraakt! Klimaatverandering is niet alleen een kwestie van erin geloven maar vooral van kijken en vergelijken. Eddy en Ciska blijven dit jaar de boerderijwinkel bestieren en Martijn en Fenna onze groenten oogsten voor hun markt in Nijmegen. Door goed samen te werken delen wij zowel in de kosten als in de baten en versterken wij elkaar door elk jaar weer bewust de win-win situatie te zoeken. Verder gaan we samenwerken met Landgoed Huis Sevenaer door vanuit de Horsterhof te adviseren over een meerjarig teeltplan voor hun tuinderij. Er zijn al jarenlang bijen op de Horsterhof die op een extensieve manier gehouden worden. Het belangrijkste is dat ze er zijn voor de bevruchting van de gewassen en dat we één keer per jaar honing kunnen slingeren. De bijenvolken gaan dan op eigen honing de winter door. De bijen leven in hetzelfde ritme als de boeren: in de winter weinig op het land actief en ze komen in het voorjaar volop in bedrijf. We zijn dus op zoek naar een leuke, zelfstandige imker die met respect voor de bijen, de verzorging op zich neemt Afgelopen jaar hebben we met zijn allen wat meer afstand van elkaar moeten houden en hebben we gemerkt dat toch minder mensen zich vrij voelen om op het erf van de boerderij te komen. En dit is natuurlijk erg jammer, we vinden het leuk als klanten, stagiaires, vrijwilligers of anderen mensen langs komen om over de tuin te wandelen, een praatje te maken of met de kinderen langs de dieren te lopen. Gelukkig kunnen wij bedrijfsmatig alles voortzetten en hebben meer dan genoeg ruimte en frisse lucht om ons heen! 5 Corona Nieuwe plannen Imker gezocht

Genieten van zelfoogsten Sinds vorig jaar ben ik begonnen met mijn eigen groenten te oogsten. Ik ga meestal 1x per week met de fiets en neem voor de hele week mee. Dat kan best; die zelf geoogste verse groenten blijven lang mooi. Hoe gaat het zoal? Ik zal je mijn belevenissen vertellen. Ik kom aan en kijk naar het land: wat ga ik het eerste oogsten. Ik loop meestal in de dansrichting. Dat is links beginnen en met de klok mee. Met mijn eigen meegebracht mesje en schaar ga ik aan de slag. Ik loop langs de koolrabi, snijboerenkool, broccoli, eetbare bloemen met vele insecten en bijen, verschillende soorten sla, andijvie, witte kool, spitskool, aardappels. En bij de koeien knolselderij en bleekselderij met verderop de pompoenen. Dan even langs de kippen, waar ik een prei en wat uien uit de aarde neem. Langs de kruidentuin en naar de kassen. Nu heb ik mijn tas al aardig vol. In de kassen vind ik de tomaten, witte en paarse aubergines, paprika’s, pepers, meloenen, etc. Tot slot langs de peterselie en selderij. Zo, klaar.. ik kijk nog even om me heen en denk: ‘wat een rijkdom’. Elke keer als ik aankom lijkt er weer iets veranderd te zijn. Ik verbaas me er steeds weer over de snelheid van de ontwikkeling van de gewassen na een week tijd en de warmte van moeder natuur. Vaak staat er alweer iets anders. Ik voel de dankbaarheid naar de aarde en mijn vader (die boer was) om mij heen. Hij kon ook zo genieten van de rogge, gerst, bieten en aardappels. Genieten doe ik hier, maar ook thuis met het klaarmaken en opeten van al dat lekkers. Ik raad je zeker aan om zelf te komen oogsten. Lekker een uurtje buiten zijn. Voordelen:  1/1,5 uur heerlijk buiten zijn in een mooie omgeving  Heerlijke biologische groenten  Weet wat je eet; heerlijke geuren en kleuren met het bereiden en eten hiervan  Je steunt de aarde door zo te eten  De aarde is je dankbaar  Gezond en gevarieerd Op naar een duurzame toekomst voor de voedselindustrie! Hartelijke groet van Ardine 6 Zelf aan de slag Sinds enkele jaren zijn we klant bij de boerderijwinkel van de Horsterhof. De goede sortering aan biologische groenten spreekt ons erg aan en temeer daar diverse groenten ook van eigen biologische teelt zijn. Soms was er al wel een gelegenheid dat je zelf bepaalde producten zoals aardbeien mocht plukken. Leuk om te doen en we zagen dat dat ook heel erg gewaardeerd werd door mensen met kleine kinderen. Begin 2020 kwam de aankondiging dat er dat jaar gestart zou worden met een zelfoogst abonnement. Dat leek ons wel wat en tekenden er op in. Dat is ons vervolgens heel goed bevallen. In een introductieochtend leidde Matthias een aantal zelfoogsters rond. Bij diverse gewassen deed hij voor hoe er geoogst moest worden, met als standaard gereedschap een oogstmes. Daarna konden we zelf aan de slag. Alles wat rijp of eetbaar is, mag voor het aantal personen waarvoor het abonnement geldt, geoogst worden. En dat hebben we als heel leuk en leerzaam ervaren. Ook dat je vrij bent in het moment waarop je komt oogsten en het aantal keren per week. Zo zijn we zelf vaak twee keer per week naar de Horsterhof gefietst om te oogsten en daarbij 1 keer per week ook voor aankopen in de winkel. Wat is het mooi om rond te lopen op de tuinderij en in de kassen en daar de ontwikkeling van de verschillende gewassen te zien. Op die manier ook al een idee te hebben van de groentes die de volgende keer oogstbaar zullen zijn. Wat een enorm aanbod, wisselend door het jaar heen: worteltjes, peulen, veldsla, postelein, paprika’s, tomaten, aubergines, Nieuw-Zeelandse spinazie, venkel, boontjes, rode kool, boerenkool, bietjes, broccoli, zoete aardappels, diverse kruiden, pompoenen etc. Ook was het leuk om even een praatje te maken met medewerkers die op de tuin aan het werk waren. Steeds volop bereid om informatie en tips te geven. Voor ons is het dus een uitgemaakte zaak: ook in 2021 maken we weer graag gebruik van het zelfoogst abonnement. Carla en Martien, Zevenaar Zelfoogsten op de Horsterhof

Het zelfoogstabonnement in 2020 was een groot succes zoals je hier kan lezen in de ervaringen van enthousiaste deelnemers. We willen in 2021 meer mensen de gelegenheid bieden om gebruik te maken van zo’n abonnement! Het zelfoogstseizoen start op zaterdag 15 mei en eindigt op zaterdag 13 november.  Oogstregels Je bent elke week van maandag tot en met zaterdag welkom tussen 8.30 uur een 19.00 uur. Alles wat groeit en bloeit mag geoogst worden als het rijp is. Wij zullen dit uitleggen en vraag gerust wat er geoogst kan worden. Gedurende het seizoen wisselt het aanbod continu, in het voorjaar is het aanbod nog beperkt maar van zomer tot najaar groeit het uit naar een zeer veelzijdig aanbod. Wij zorgen dat er elke week voldoende is om te oogsten.  Waar mag geoogst worden Tenzij voor de desbetreffende week anders is aangegeven mag overal geoogst worden zowel op het land als in de kassen en kruidentuinen. Het is de bedoeling dat je oogst voor het aantal personen uit je huishouden dat je hebt opgegeven en dat je oogst voor vers gebruik. Dus niet om in te maken, of voor je buurvrouw.  Jouw eerste oogstdag Op jouw eerste zelfoogst-dag helpen de boeren met het wegwijs maken op de boerderij, leren hoe en wat er geoogst mag worden, waar de geoogste groenten kunnen worden gewassen en waar bv het toilet is. De boeren zijn het hele jaar aanwezig op de tuin en er is altijd ruimte voor een korte vraag en update. Iedereen neemt een eigen schaar, mes en oogstmandje of tas mee. We hebben voor het zelfoogstseizoen van 2021 plek voor ongeveer 50 zelf oogstende personen. Mocht je je graag aanmelden doe dat dan z.s.m. want vol = vol. Als je nog vragen hebben, mail ons gerust: info@horsterhof.nl.  Aanmelden Ga naar www.horsterhof.nl en download het formulier onder het kopje ‘Zelfoogsten op de Horsterhof’. Vul het formulier in en stuur het terug naar info@horsterhof.nl. Het formulier dient handmatig ondertekend te zijn. Het mag ingescand en gemaild of per post opgestuurd worden. Langskomen in de boerderijwinkel en het formulier ter plekke invullen kan natuurlijk ook! De betaling is vooruit per seizoen of per maandelijkse incasso. Je geeft je op voor het hele oogstseizoen, het is dus niet maandelijks opzegbaar zoals onze groentenpakketten. In de nieuwsbrief van 2020 hebben wij verteld over een stuk grond van de boerderij (ruim 3 HA) dat de stichting pachtte van de gemeente Duiven en dat de gemeente wilde verkopen. Omdat de stichting onvoldoende middelen ter beschikking heeft om die grond van de gemeente te kopen hebben wij in die nieuwsbrief een oproep gedaan, aan een ieder die de Horsterhof een warm hart toedraagt, met een verzoek om financiële ondersteuning in de vorm van een lening of schenking om aankoop van de grond van de gemeente daarmee mogelijk te maken. Door een heel aantal mensen is daar op een positieve wijze op gereageerd met verzoeken om meer informatie en ook met concrete steun. Het was hartverwarmend dat er zo positief op onze oproep is gereageerd. Met één van de bijdragen waren wij als bestuur van de stichting wel heel erg blij, omdat deze weldoener aanbood om de grond van de gemeente te kopen en deze tegen een redelijke vergoeding en voor lange duur aan de stichting te verpachten. 7 Zelfoogstseizoen 2021 Van de stichting

Vorig jaar is hierover uitgebreid overleg gevoerd tussen gemeente Duiven, de stichting en de potentiële koper wat tot het heuglijke resultaat heeft geleid dat de koop eind 2020 tot stand is gekomen en een nieuwe pachtovereenkomst door zowel de koper als de stichting is ondertekend! U kunt zich voorstellen dat het bestuur van de stichting en uiteraard ook de boeren Matthias en Eline heel erg blij zijn met deze oplossing en wel omdat het om een substantieel deel van de grond van de boerderij gaat waarmee de continuïteit van de Horsterhof als geheel was gemoeid. We denken dat u met dit bericht weer op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en hopen ook later weer een beroep op u te mogen doen want aan plannen voor de toekomst ontbreekt het niet bij de boeren van de Horsterhof en de stichting. Maar daarover meer in deze nieuwsbrief. Met hartelijke groet, Namens het bestuur van de stichting Horsterhof, Rini Storm en Herman Crum Vorig jaar hebben we het plan opgevat om een proeftuin met meerjarige gewassen op te zetten. Naast fruitbomen en fruitstruiken zullen we hier ook experimenteren met minder bekende of zelfs onbekende meerjarige eetbare planten. Je kent ongetwijfeld de asperge en rabarber, maar wist je dat de hosta ook eetbaar is? En heb je wel eens gehoord van akkerknoflook, kailan of van de uiensoepboom? De proeftuin biedt ons de gelegenheid om te kijken wat werkt. Welke gewassen gedijen goed op onze rivierklei? Oké, ze zijn eetbaar, maar zijn ze ook lekker? Wanneer een experiment een succes blijkt zullen we bekijken of en hoe we de betreffende gewassen in grotere aantallen kunnen inpassen in onze teelt. De basis voor de boomgaard is inmiddels gelegd, in december hebben we bijna honderd fruitbomen en heesters aangeplant in de weide aan de Horsterstraat. Deze boomgaard met verschillende soorten appel, peer en pruim zal voor een leuke aanvulling zorgen in onze fruittassen en in de winkel. Daarnaast experimenteren we met bijzondere soorten zoals Nashipeer (een Japanse peer cultivar), PawPaw (een roomappel), olijfwilg, duindoorn, erwtenstruik en de Chinese toonboom ook wel bekend als de uiensoep boom omdat de jonge (eetbare) scheuten een sterk look aroma hebben. Gaandeweg zullen we de boomgaard aanvullen met meerjarige eetbare gewassen of siergewassen. Zo hebben we in maart de eerste rabarberplanten geplant. Hopelijk volgen de komende jaren nog vele soorten. In april 2020 ben ik begonnen met het werken in de boerderijwinkel. De eerste weken waren wat onwennig. Er was veel om te leren. De kassa, de producten, de diverse groenten en fruitsoorten, de broden, noem maar op. Ik vond het allemaal heel spannend. Maar het geduld en het begrip bij de klanten was enorm en heeft mij goed geholpen. Want het is niet als in een supermarkt: snel alles scannen, afrekenen en klaar. Nee! Er is ook tijd voor een praatje, grapje en het delen van meningen en ideeën. Zo leer je elkaar ook een beetje persoonlijk kennen. Dit maakt elk weekend weer een feest om in de winkel te mogen staan. Afgelopen jaar hebben wij mede door de coronamaatregelen de winkel een stukje uitgebreid, zodat er meer mensen in de winkel kunnen zonder elkaar tegen het lijf te lopen. Omdat er door de beperkte ruimte maar weinig klanten tegelijk naar binnen mogen, moeten ze soms even buiten wachten. Gelukkig is het vaak gezellig voor de deur en is er veel begrip voor de situatie. Door de extra winkelruimte is er ook ruimte gekomen voor meer producten, er is bijvoorbeeld een vriezer gekomen om een continu aanbod van vlees te hebben. Sinds dit jaar is onze boerderijwinkel ook op woensdagmiddag open, van 13.00 uur tot 17.00 uur. In 2021 willen we ons richten op wat meer naamsbekendheid onder de bewoners van Duiven en Westervoort. Ook willen we ons assortiment uitbreiden met meer zelfgemaakte producten. Kortom, het eerste jaar is voor mij voorbij gevlogen en ik kijk daar met veel plezier op terug. Het nieuwe jaar biedt ook weer genoeg uitdagingen en ik hoop dat ik dit, samen met jullie als klanten, nog vele jaren mag gaan doen. Ciska 8 Boerderijwinkel Aanplant fruitbomen

In oktober vorig jaar hoorden wij dat onze collega-tuinders van de Zonnegaard in Voorst hun marktactiviteiten op de Apeldoornse zaterdagmarkt wilden staken. Ze zochten onder de collega’s in de regio naar iemand die hun plek wilde overnemen. Het idee van verkoop via een markt was niet nieuw, in 2017 hebben we ons als eens ingeschreven voor een plek op de markt in Arnhem. De markt in Arnhem was en is echter al goed voorzien van aanbieders van biologische groente en fruit en daar lijkt ook geen beweging in te komen. Dat plan hebben we destijds dus ook maar weer losgelaten. Toen deze kans zich voordeed heb ik daar niet lang over na moeten denken en direct contact gezocht met de collega’s van de Zonnegaard. Er werd een afspraak gemaakt voor een eerste kennismaking, een dagje meedraaien op de markt. Dit beviel goed voor beide partijen. Daarom zijn we sinds januari nu elke zaterdag te vinden op het marktplein in Apeldoorn waar wij de klanten steeds weer blij maken met een prachtige marktkraam vol heerlijke verse biologische groenten en fruit. Uiteraard zoveel mogelijk van eigen tuin en regio. Eddy Graag stel ik mij via deze weg aan u voor. Mijn naam is Arjan Bouma en ik woon met mijn vrouw Marjolein en zoon Bram, van zes maanden, in het gezellige Klarendal in Arnhem. Ik ben jaren werkzaam geweest als hovenier en werkvoorbereider en ben nu deeltijd chauffeur en Horsterhoffer. Mijn kennismaking met de Horsterhof begon toen wij twee jaar geleden online op zoek waren naar een groentepakket met lokaal gekweekte groenten. We wilden met zijn tweeën graag meer verantwoord voedsel gaan eten en hadden bedacht dat dit een erg goede manier zou zijn om dat te realiseren. Ikzelf was toen al een tijd bezig met dit onderwerp en erg geïnspireerd door kennissen die zelf een boerderij waren begonnen met het houden van kippen en verbouwen van groenten voor de mensen uit hun buurt. Ik miste in die tijd erg het buiten werken en fysiek bezig zijn en aangezien er nog tijd in mijn week over was, besloot ik om mezelf als vrijwilliger aan te melden bij Matthias en Eline. In de afgelopen twee jaar heb ik allerhande werkzaamheden verricht en ontzettend veel geleerd over het werk en het leven op een biologische boerderij. Naast het besef dat het vaak ook gewoon hard werken is geeft het een ontzettend goed gevoel dat je mee werkt aan het produceren van voedsel waar niet alleen de klanten blij van worden maar ook dat er daarbij verantwoord met onze planeet wordt om gesprongen. Ook binnen het team van de Horsterhof heb ik het erg naar mijn zin. Het betekent voor mij werken met leuke mensen op een geweldige plek! Wat wel steeds bleef knagen was de vraag; wil ik zelf verder in dit vak? Een opleiding, iets voor mijzelf? Toen Matthias mij vorig jaar het plan vertelde dat ze graag kippen willen gaan houden op de boerderij en ze dus nog op zoek waren naar een kippenboer, bleef dat idee bij mij hangen In de aankomende periode ga ik aan de slag om deze gevleugelde onkruidwieders een plek te geven op de Horsterhof. en liet het me niet meer los. Na wat overdenking was ik er vrij snel over uit dat mij dit een geweldige uitdaging leek. In de aankomende periode ga ik dus aan de slag om deze gevleugelde onkruidwieders een plek te geven op de Horsterhof. Het plan is om de kippen te gaan houden in een mobiel kippenverblijf waarmee we ze kunnen verplaatsen over het erf van de boerderij. Ze draaien mee op de boerderij en zorgen voor het verdelgen van onkruid en schadelijke insecten en geven daarvoor hun mest terug en zoals ik hoop een flinke hoeveelheid lekkere eieren! Over een tijdje zijn ze dus hopelijk niet meer weg te denken op de Horsterhof en kan iedereen ze komen bewonderen. Ik hoop jullie daar dus nog eens tegen te komen en vertel dan natuurlijk graag alles over dit project. Met een vriendelijke groet, Arjan 9 Op de markt Kippen project

Ondersteun de lokale ondernemer en koop lokaal! Wist jij dat je jouw Horsterhof abonnement en je aankopen in de boerderijwinkel nu ook in het lokale betaalmiddel Arnhems Hert kunt betalen? Daarmee ondersteun je de lokale ondernemer. Arnhems Hert bouwt aan een community van inwoners, ondernemers én organisaties in de regio Arnhem. Samen werken zij aan een betere leefomgeving, een duurzame, lokale en florerende economie. De impact verdubbelt doordat het lokale betaalmiddel Arnhems Hert ook door de ontvanger weer lokaal en duurzaam besteed wordt binnen de community. Het Arnhems Hert circuleert dus duurzaam in de regio Arnhem. Hierdoor blijft het geld binnen de regio en de lokale ondernemers profiteren daarvan omdat het geld niet weglekt naar buiten de regio. Jij kan als consument en koper van lokale en duurzame producten het verschil maken! Je hoeft als particulier alleen maar lid te worden van de community en een Arnhems Hert rekening te openen voor slechts 15 euro per jaar (plus éénmalig inschrijfgeld van 1 euro). Kijk voor meer info en aanmelden op: https://www.arnhemshert.nl/aanmelden. Nadat je euro’s in Arnhems Hert hebt ingewisseld waardoor je Arnhems Hert op je nieuwe rekening hebt staan, kun je na afstemming met de Horsterhof Jij kan als je maandelijkse abonnementsbetaling in Arnhems Hert voldoen. Het werkt als een gewone rekening. Ook is er een app die je kunt downloaden op je mobiele telefoon om aankopen in de boerderijwinkel en bij deelnemende winkels te kunnen betalen. Warme groet, Houwke & Tjwan (initiatiefnemers Arnhems Hert) Alleen tijdens de zomervakantie kun je je abonnement tijdelijk stopzetten. Graag duidelijk de weeknummers doorgeven waarop je er niet bent, welk abonnement je hebt en op welke naam het staat. Je bouwt een tegoed op, want de automatische incasso blijft doorlopen. Dit tegoed kun je inwisselen in de vorm van groenten, fruit, brood, vlees, zuivel e.d. in onze boerderijwinkel voor of na je vakantie. Je hebt hiervoor de tijd tot het einde van het jaar. Of geef je abonnement in vakantietijd eens door aan een buurvrouw, vriendin, oppas van je huis, o.i.d. Zo komt een ander ook op het spoor van goede biologische producten! Je kunt ook met je afhaaladres regelen dat zij de groente verdelen over de andere afhalers. consument en koper van lokale en duurzame producten het verschil maken! De betaling van de groente, fruit en ei-abonnementen loopt via een maandelijkse automatische incasso. Dit systeem werkt voor zowel de klant als ons erg goed. Maar er is ook een andere manier van betalen namelijk door middel van een eenmalige incasso voor het gehele jaar in januari. Er zijn al veel abonnees die dit gedaan hebben en wij willen deze mensen dan ook hartelijk danken hiervoor! De jaarbetalingen helpen ons goed, omdat de meeste kosten voor de teelt in de aankoop van zaaizaad en plantgoed zitten. Door vooraf te betalen zorg je er voor dat we voldoende werkkapitaal hebben voor het komende teeltseizoen, waarmee wij de kosten kunnen dekken. Maar er kan ook later in het jaar voor een jaarbetaling worden gekozen. Als je hier aan wil bijdragen dan kun je een mail sturen naar info@horsterhof.nl. Als je na een jaarbetaling graag weer overstapt naar een maandelijks incasso, is dat uiteraard ook mogelijk. 10 Arnhems Hert Vakantietijd Vooruitbetaling

Horsterhof Horsterstraat 1 6921 AM Duiven 0316-262604 info@horsterhof.nl | Klein groentepakket voor 1 à 2 personen kost € 10,00 per week, dit is € 43,33 euro per maand Middel groentepakket voor 2 à 3 personen kost € 13,00 per week, dit is € 56,33 per maand Groot groentepakket voor 3 à 4 personen en kost € 16,00 per week, dit is € 69,33 per maand. | www.horsterhof.nl De stichting is eigenaar van de grond en stelt deze tegen een redelijke vergoeding ter beschikking aan de biologische landbouw. Door het verstrekken van een renteloze lening of door elke maand een extra bedrag bovenop je abonnement te betalen kun je bevorderen dat steeds meer grond blijvend voor de biologische landbouw wordt vrijgemaakt. Voor giften en leningen kun je contact opnemen met de Stichting Horsterhof p/a Horsterstraat 1 in Duiven. Het basispakket groenten, gevarieerd en seizoensgebonden, 95% zelf geteeld wordt op dinsdag geleverd op diverse afhaaladressen. Er zijn in totaal ca. 25 afhaaladressen in Arnhem, Huissen, Oosterbeek, Velp, Giesbeek, Doesburg, Zevenaar, Hoog-Keppel en ook op de boerderij kun je je pakket afhalen. Tevens kan er in Arnhem ook aan huis worden bezorgd door Groene Rijders. In de zomerperiode leveren we elke week, in de winter verdubbelen we het pakket en krijg je 1x per 14 dagen grotere hoeveelheden groenten. Vanaf het moment dat de eerste verse bladgewassen uit de kas geoogst kunnen worden, schakelen we weer over op het wekelijkse pakket. Combi groente en fruitpakket voor 1 persoon voor € 9,00 per week, dit is € 39,00 per maand) Wij leveren wekelijks fruittassen, tegelijk bezorgd met de groenten: - een kleine tas bevat ca 1,5 kg fruit en kost € 7,00 per tas - een grote tas bevat ca 2,5 kg fruit en kost € 9,00 per tas. Wekelijks een vers doosje Demeter eieren van 6 stuks op je afhaaladres, naast je groenten en/of fruit voor € 2,80. Betaling gaat via de maandelijkse automatische incasso rond de 20e van de maand. Je kunt ook kiezen voor een jaarbetaling in januari om voor het gehele seizoen vooruit te betalen. Bij tussentijdse opzegging hanteren wij één maand opzegtermijn. Opzeggen kan alleen vóór het begin van een maand. Bijvoorbeeld: eind januari opzeggen is stoppen eind februari; opzeggen half juli is stoppen eind augustus. In de winkel kun je op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor groenten, fruit, eieren, vlees, zuivel, brood en droogwaar. Tevens heb je dan de mogelijkheid om rond te kijken in de stal, bij de dieren, op het land en in de kassen. Het is ook mogelijk om te komen zelfoogsten op de Horsterhof. Het zelfoogstseizoen begint in mei en eindigt in november. Voor meer informatie en aanmelden: zie blz. 7. 11

Plantjesmarkt: vrijdag 7 & zaterdag 8 mei en vrijdag 14 & zaterdag 15 mei Rondwandeling met de boeren 26 juni 10.00-14.00 uur Herfstmarkt zaterdag 23 oktober 10.00-14.00 uur Houd de weekbrief website, Facebook en Instagram in de gaten voor het laatste nieuws! Dit voorjaar opvrijdag 7 en 14 mei en zaterdag 8 en 15 mei van 10.00 tot 15.00 uur organiseren wij een plantjesmarkt. Boeren en boerin van de Horsterhof hebben dan beide dagen de tijd om uitleg te geven over het zelf telen van groenten. Er zijn veel soorten planten te koop voor in de moestuin. Zoals de standaard sla, andijvie en prei maar ook yacon, veel verschillende soorten pepers en tomatenplanten kruiden etc. etc. Omdat wij steeds meer zelf opkweken voor onze teelten hebben wij ook potgrond, potten en trays. Kortom: er is erg veel voor in de moestuin. Alle planten en producten voldoen aan onze standaard. Het gaat dus om zaadvaste biologisch opgekweekte planten. Uiteraard zijn ook tijdens de plantjesmarkt de coronomaatregelen van kracht. 12

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
Home


You need flash player to view this online publication