11

drie grote bedrijven in Boxmeer die actief zijn in de dierlijke voedselketen gaat de slachterij en vleesverwerker nauwer samenwerken op het gebied van innovatieve R&D en (arbeidsmarkt) communicatie met Hendrix Genetics (fokkerij van varkens, pluimvee en kweekvis), Nutreco (diervoeders), en MSD Animal Health (diergezondheid). Vanuit Veghel ontwikkelt het ‘Food & Feed Netwerk Noordoost-Brabant’ een roadmap voor de agrofoodsystems. De resultaten van de roadmap zullen belangrijke input leveren aan de bedrijfsstrategieën en innovatiekracht van betrokken agro- en foodbedrijven. heidszorg, techniek (digitalisering), energie en de stedelijke omgeving zullen steeds meer de toekomst van de tuinbouw bepalen. AgriFood Capital van de wereld De toonaangevende bedrijven, sterke foodverladers en gespecialiseerde logistieke dienstverleners in Noordoost-Brabant hebben zich verenigd in Vijfsterren Logistiek. De ambitie is om in 2020 AgriFood Capital van de wereld te zijn. De agrifoodsector in deze Brabantse regio omvat 3.600 bedrijven, levert werk op voor 37.600 banen, investeert € 455 miljoen in onderzoek en ontwikkeling, en is goed voor € 4,4 miljard exportwaarde. Vijfsterren Logistiek is het samenwerkingsverband van de logistieke platforms in Noordoost-Brabant. Het initiatief wordt gesteund door de gemeenten Meierijstad, Oss, Cuijk en ’s-Hertogenbosch in samenwerking met de Rabobank. Zij maken zich sterk voor de ontwikkeling van new business en voor de vestiging van nieuwe bedrijven in deze regio. Vijfsterren Logistiek verbindt bedrijven, onderwijs en overheden. Innovatie, scholing, aandacht voor goede infrastructuur, behoud van groei van werkgelegenheid staan daarbij centraal. Noordoost-Brabant - 5 Sterren Logistiek De agrifoodsector is de belangrijkste motor van de regionale economie in Noordoost- Brabant met zo’n 7.000 bedrijven die voedsel en voedselsystemen creëren voor de huidige en toekomstige generaties. Samen goed voor ruim 52.300 banen. Het bruto regionaal product is tot 26,2 miljard euro gegroeid. Door toenemende verstedelijking is er gebrek aan ruimte om te wonen, te recreëren maar ook om voedsel te produceren. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. En ook het klimaat verandert, weten ze in NoordoostBrabant. Daarnaast zijn de lucht, de bodem en het water in deze regio van mindere kwaliteit dan elders. Daarom is het devies: “We willen én moeten zorgvuldiger omgaan met energiebronnen en grondstoffen. Op ondernemende wijze vinden we oplossingen voor deze uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid.” Er is in de regio sprake van een sterke industriële basis met bedrijven als Mars, Friesland Campina, Agrifirm en Stork Food Processing. Mede door deze bedrijven ontstaan in Noordoost-Brabant de nodige economische vernieuwingen. Zo komt in Boxmeer een toonaangevend centrum voor vernieuwing in de pluimveesector, onder aanvoering van Marel Stork. Samen met In Food Tech Brainport komen food, technologie en chemie samen Het Food Tech Brainport in Helmond is een internationaal expertisecentrum voor technologie, product- en marktinnovatie. Hier komen food, technologie en chemie samen. Net als bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Er worden innovatieve technologieën voor de industriële verwerking van voedsel verzilverd. Gedreven ondernemers dragen daarmee bij aan minder verspilling en betere conservering van voedsel. Zo komt er meer en betere voeding beschikbaar die langer houdbaar is. Daarmee zorgt het Food Tech Brainport voor wereldwijde meerwaarde. In het expertisecentrum is een klimaat geschapen, waarin nieuwe innovaties ontstaan en waarin producten worden doorontwikkeld. Ondernemers of bedrijven die direct met hun nieuwe product de markt op willen gaan komen ook aan hun trekken. Het Food Tech Brainport helpt hen daarbij met de facetten die ze nodig hebben. Partijen noemen als voordelen van het Helmondse expertisecentrum onder meer: het gezamenlijk optrekken bij subsidiemogelijkheden, de aanweFOOD - locaties | beleid | experience 2017/2018 - 11 2017/2018 -

12 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication