41

van -2 graden Celsius voor bijvoorbeeld knoflook of peren tot +14 graden voor bananen.” Broedende kievit Van Opzeeland is zeer te spreken over het bouwproces. “Het moest heel snel, zeker nadat we bij de start ook nog eens vier weken verloren doordat er een kievit op het terrein bleek te broeden. Toen we daarna echter groen licht kregen, ging het als een speer. We zijn volgas begonnen, volgas vertrokken én volgas geëindigd.” Verbunt: “In mei begon het eerste heiwerk, in juli konden we starten met opbouwen. Door die snelheid liepen build en engineering soms parallel. Dat maakte het wel een heel intens project. Maar Rob weet precies wat hij wil, en wij zijn gewend om wensen van de klant te vertalen naar praktische oplossingen. Doordat Rob snel besliste, konden wij steeds tijdig onze prefab elementen maken. Daardoor lukte het.” “Vanwege de snelheid liepen build en engineering soms parallel” Bas Verbunt, Willy Naessens Industriebouw 3.360 m2 overslagruimte en 3.843 m2 kantoren. “Plus een fitnessruimte en kantine voor de circa 200 medewerkers van onszelf en onze huurders.” Vanaf het begin meedenken Voor de constructie en bouw tekende Willy Naessens Industriebouw. Bas Verbunt, operationeel manager bij de bouwer: “Dit is al ons vijfde koelhuis samen. Daardoor verstaan we elkaar meteen goed en kunnen we vanaf het begin optimaal meedenken.” Dat laatste is een bewuste keuze. Van Opzeeland: “Het verschil maak je in het begin, door meteen ook de bouwer te betrekken bij de optimale indeling en engineering. Start je met alleen de architect, dan krijg je vaak een mooie buitenkant maar een minder optimale indeling of onnodig hoge bouwkosten. Als iedereen vanaf het eerste moment is aangesloten, gaat alles hand in hand. Zo werkt Willy Naessens ook het liefste. Dan krijg je het beste resultaat.” Efficiënt prefab beton Naessens adviseerde vanaf dag één mee over meest optimale indeling en constructie, inclusief de koude- en warmtebruggen in het pand. Verbunt: “Feitelijk is zo’n pand één grote koelvrieskast, maar er zitten ook kantoren in die je op 20 graden wilt hebben – soms met maar één wand ertussen. Door daar slimme keuzes in te maken, kun je veel winnen als het gaat om constructie, energie zuinigheid en werkcomfort.” Kivits koos in overleg met Willy Naessens voor FOOD Locaties 2021/2022 - 41 een hybride oplossing in prefab beton en staal op een betonnen fundering op 458 prefab heipalen en 3700 High Speed Palen. Verbunt: “De opbouw bestaat uit een solide betonnen frame van prefab zuilen en vloeren. De verdiepingsvloer van de verpakkingsafdeling hebben we vanwege de zware belasting extra sterk uitgevoerd. Een betonnen spant in het dak – ruim dertig meter lang, op zestien meter hoog – geeft het geheel zijn rotsvaste stabiliteit. Binnen dat betonnen frame hebben we vervolgens de koelcellen en kantoren geplaatst.” Gasloos en energiebesparend Voor de duurzaamheid is het pand gasloos en energiebesparend. Van Opzeeland: “De koelcellen zijn gecompartimenteerd, we koelen met ammoniak, krijgen binnenkort energie van zonnepanelen én kunnen dankzij een fantastische koelinstallatie met ingenieuze luchtcirculatie elke palletlaag op exact de juiste temperatuur houden: Lage cost-per-palletplaats Op 20 december nam Kivits het pand in gebruik, op tijd en én binnen budget. “Bas en zijn collega’s zeggen weleens dat zij sneller kunnen bouwen dan hun klanten kunnen beslissen – en dat hebben ze ook nu weer waargemaakt.” Van Opzeeland is trots op het eindresultaat. “We hebben een gebouw gerealiseerd met een cost-perpalletplaats zoals ik die graag zie. Het is heel gemakkelijk om de exploitatiekosten door allerlei fancy dingen flink te laten oplopen. Hier hebben we én top logistiek én lage kosten per palletplaats. Fijn, want daardoor kan ik mijn klanten een scherpe prijs bieden.” ¢ www.willynaessens.nl

42 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication