44

‘Hoe meer we weten, hoe optimaler de beslissingen’ Om voedselverspilling tegen te gaan onderzoekt en ontwikkelt Agro Food Robotics (onderdeel van Wageningen University & Research) technische innovaties die voedselketens duurzamer en efficiënter maken. De gehéle keten, want zoals Paul Goethals, Business Development Manager, het zegt: ‘voedselverspilling tegengaan begint op de akker en eindigt in het huishouden.’ 44 - FOOD Locaties 2021/2022 ‘O Paul Goethals, Business Development Manager bij Agro Food Robotics ver de gehele voedselketen wordt voedsel verspild,’ vertelt ir. Paul Goethals. ‘En in alle sectoren, akkerbouw, tuinbouw, veeteelt, visserij. Dat vraagt om slimme, toegespitste oplossingen. Bij Agro Food Robotics ontwerpen we die volgens de laatste Wageningse kennis.’ Meer dan 60 onderzoekers werken samen met partners uit bedrijfsleven aan computer-vision, robotica en kunstmatige intelligentie, die o.a. zulke verspilling tegen moeten gaan. ‘Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verzamelen van grote hoeveelheden, betrouwbare data door middel van sensoren, maar ook om de ontwikkeling van modellen die al die data kunnen interpreteren en bruikbaar maken.’ ‘Hoe meer we weten, hoe optimaler de beslissingen in de gehele keten. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van computervision, robotica en kunstmatige intelligentie, zullen zelfs veel van die besluiten geautomatiseerd kunnen worden.’ Optimalisatie over de gehele keten, waarbij zelfs reststromen nuttig gemaakt worden, maakt onze voedselsystemen efficiënter en daarmee duurzamer.

45 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication