47

steen door de verdiepingen naar boven loopt. Op een andere plek siert een reuzekaasplak met gaten het trapportaal. Ook is er, op verzoek van medewerkers, een mooi ingerichte stilteruimte gekomen, waar mensen zich kunnen terugtrekken voor het gebed. Samenwerking Beide partijen tonen zich zeer tevreden over de goede samenwerking in het afgelopen jaar. “Alles gaat in goed onderling overleg”, aldus Hans Cornelissen. “We gaan op informele wijze met elkaar om en weten elkaar snel te vinden als er iets besproken moet worden.” Ewald Bontje vult aan: “Het werkt voor ons heel prettig dat DIJKHAM bouw het hele traject bewaakt, alles regelt en met alle partijen de contacten onderhoudt.” Ook de aandacht die er bij DIJKHAM bouw is voor Bewust Bouwen stelt de opdrachtgever zeer op prijs. bijvoorbeeld de aanleg van een ecologische tuin met ruimte voor insecten en waterbuffering op eigen terrein.” High- en lowcare-afdelingen Het productieproces vindt plaats binnen voedselveilige en gekoelde highcare- en lowcare-afdelingen, die ieder een eigen ingang hebben met separate, ruim opgezette kleedruimtes. Personeel kan zich hier omkleden in de voor de betreffende afdeling vereiste bedrijfskleding en schoeisel. Het productieproces in de high care afdeling is strikt gescheiden van de rest van het gebouw. Bezoekers kunnen vanachter glas een blik werpen op de veelal gloednieuwe machines en installaties waarmee de kazen worden versneden, gewogen en ingepakt. Het productieproces op de twaalf vers-lijnen beslaat twee verdiepingen. De speciale ucrete vloeren voldoen aan de hoge hygiëne vereisten en zijn goed bestand tegen reiniging onder hoge druk. Beperkte bouwruimte Een van de grootste uitdagingen op dit project was de beperkte werkruimte op het bouwterrein. “We hadden maximaal zes meter rondom het gebouw”, vertelt Cornelissen. “Bij het monteren van de vliesgevel hadden de hoogwerkers soms maar vijf centimeter speelruimte. Just-in-time afleveren van materialen was hier heel belangrijk, want er was geen plek voor opslag. De tientallen dagelijkse truckbewegingen voor Grozette moesten ook gewoon door kunnen gaan.” Beide heren zijn zeer te spreken over de medewerking van alle betrokkenen tijdens dit soms wel overlastgevende project. “De omliggende bedrijven hebben supergoed meegewerkt en niet moeilijk gedaan als er weer eens betonmixers of pompen in de straat stonden”, vertelt Bontje. “We hebben ze van tevoren steeds goed geïnformeerd en ook wel eens een bloemetje gegeven voor de overlast. En onze medewerkers hebben al die tijd een eindje verderop geparkeerd, om hier weer meer ruimte te geven aan de bouw. Dat is allemaal in goede harmonie gegaan.” Veel aandacht voor interieur Toen de bouw al aan de gang was besloot Grozette een binnenhuisarchitect een plan te laten maken voor de inrichting. “De creatieve ideeën waar hij mee kwam waren geweldig”, vertelt Cornelissen. “Maar het moest wel allemaal nog gemaakt worden en ingepast worden in het al lopende bouwproces. Dat heeft wel wat energie gekost, maar het kwam uiteindelijk toch voor elkaar.” Het resultaat mag er zijn, met enkele leuke eyecatchers. Naast sfeervolle kantoorruimtes en een prachtige kantine, is bij binnenkomst een grote Grozette strooikaasbus zichtbaar, die als een soort hoge schoorFOOD Locaties 2021/2022 - 47 Tweede fase Nu iedereen is verhuisd en de productie in het nieuwe gebouw volledig operationeel is, kan fase twee van het project beginnen: de sloop van het bestaande bedrijfspand. Op die plek wordt een magazijn gebouwd ter grootte van 6000 m², voorzien van vijf loading docks. Oplevering staat gepland voor zomer 2022. Hiermee is het voor DIJKHAM bouw een van de langstlopende projecten die zij ooit hebben gedaan. “Het moeilijkste en uitdagendste deel hebben we nu achter de rug”, blikt Hans Cornelissen terug. “Het is een mooi gebouw geworden, waar we allemaal heel trots op zijn. Met een prachtige BREEAM Outstanding score van 90%.” ¢ www.dijkhambouw.nl Links Hans Cornelissen, rechts Ewald Bontje

48 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication