31

Thijs Taminiau Frank de Boeff Dries Habraken voorbeeld van reststroomverwaarding. Dit bedrijf uit ’s-Hertogenbosch maakt sinaasappelschillen geschikt als ingrediënt voor schoonmaakmiddelen en chemische producten. Al deze innovatieve bedrijven benutten de voordelen en faciliteiten voor opschaling die Brabant de industrie te bieden heeft. Zoals daar zijn? Foodtech Brainport Foodtech Brainport bijvoorbeeld. Dat is een concentratie van kennisinstituten, ondernemingen, facilitators en technologieproviders in de foodtech, gevestigd in Helmond. Eén van die facilitators daar is Bodec dat bedrijven, van start-up tot multinational, helpt bij het op de markt krijgen van innovatieve producten. “Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk”, vertelt Frank de Boeff, oprichter en mede-eigenaar van Bodec. “Een idee hebben, is één, maar dan... Wij ondersteunen bij productontwikkeling, conceptontwikkeling, procesinrichting, een pilotfabriek tot en met productie en opschaling. Voor de eerste productie heb je een fabriek nodig. Dat kost je gauw 5 tot 10 miljoen euro. Zodra die er staat, kan je hem alweer bijna afbreken. Want, ofwel is je pilot mislukt, ofwel je moet opschalen voor massaproductie. Daarom hebben wij hier in Helmond een pilotfabriek neergezet, waarmee start-ups een laagdrempelige proeftuin hebben.” Beefy Green “Voor ons is Foodtech Brainport heel belangrijk”, meent foodmarkten productstrateeg Dries Habraken. Dries werkt momenteel bij Beefy Green dat reststromen paddenstoelen verwerkt tot ingrediënten voor vleesvervangers. “Wij kopen reststromen uit de paddenstoelenindustrie, vooral de voetjes van oesterzwammen, en maken daar voedselveilige ingrediënten van voor vegan producten. Daarnaast brengen we zelf een aantal producten op de markt, zoals vegan hamburgers en nuggets.” Dergelijke recepturen en verwerkingslijnen realiseer je niet van de ene op de andere dag. Daarbij is samenwerking het sleutelbegrip. “Als start-up sta je voor grote investeringen. Je moet een product ontwikkelen, een merk bouwen, machines ontwikkelen. Dat kost een vermogen. Verwerkingstechnieken voor paddenstoelen zijn nauwelijks bekend. Dus moeten we veel testen. Daarvoor zijn bedrijven als Bodec en alle andere kennis- en samenwerkingspartners van Foodtech Brainport een uitkomst om kennis en ervaring mee uit te wisselen.” In heel Brabant Behalve met Foodtech Brainport heeft Brabant de industrie door heel de provincie uitstekende faciliteiten en vestigingslocaties te bieden. Zo vind je in de regio West-Brabant het Green Protein Excellence Center, hét kennisinstituut voor plantaardige eiwitten in een samenwerkingsverband van bedrijven als Cosun, The Protein Brewery, BioscienZ, Rabobank en het lectoraat eiwittransitie van de HAS. “Ook de traditionele voedingsbedrijven, die van ouds al sterk vertegenwoordigd zijn in Brabant, maken die transitie door. De aanwezigheid van zoveel voedingsmiddelenbedrijven, traditionele én start-ups, maakt Brabant aantrekkelijk voor voedselinnovatie. Een aantrekkelijke markt voor opschaling”, meent Thijs Taminiau. “Zeker”, vult Frank de Boeff aan, “en daarnaast meen ik dat Brabant met initiatieven als Foodtech Brainport de industrie echt flinke stappen verder kan brengen, wereldwijd. Maar het is wel de industrie die het aanjaagt. Voor ondernemers, door ondernemers is niet voor niets ons motto. Er zijn genoeg initiatieven en instituten, maar als het niet gedreven wordt door ondernemers is het vaak minder pragmatisch en daarmee minder succesvol.” Aanjager van ondernemerschap Zoals ondernemerschap de aanjager is van innovatie, is de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, beter bekend als de BOM, aanjager van ondernemerschap. De uitvoeringsinstantie van de Provincie NoordBrabant en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat zorgt dat start-ups die bijdragen aan duurzaamheid met de juiste ondersteuning en financiering een vliegende start kunnen maken en snel doorgroeien tot scale-up. Dan rest de vraag: is er nog plek in Brabant voor dergelijke innovatieve ondernemers? “Hier in Foodtech Brainport hebben we nog wel wat ruimte”, zegt Frank de Boeff. “Daar ligt ook een taak voor de BOM”, vult Thijs Taminiau aan, “om samen met gemeenten en provincie te onderzoeken welke gebieden we voor deze duurzame industrie kunnen ontwikkelen.” ¢ FOOD Locaties 2022/2023 - 31

32 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication