13

De food grade test- en productiefaciliteiten van Food Tech Brainport • ATFD (innovatieve droog technologie) op laboratorium- en testproductieschaal • RMF (innovatieve vries technologie) batch-proces • HPP (innovatieve conserveringstechnologie) op test- en productieschaal • Traditionele sproeidrogers op pilot- en productieschaal • PEF (innovatieve conservering- en scheidingstechnologie) op proef-productieschaal • Fermentatie op laboratorium-, test-, en productieschaal • Andere faciliteiten/technologieën op aanvraag Onconventionele toepassingen “Wij zijn een parapluorganisatie, wij bieden een ecosysteem, die technologieproviders verbindt met voedselverwerkende bedrijven en onderwijs- en onderzoekinstellingen”, zegt De Boer. “Startups, mkb’ers, multinationals en onderwijsinstellingen als Fontys, TU Eindhoven, HAS en Wageningen University komen hier samen. Daarbij gaat het niet om fundamenteel onderzoek maar om het samen zoeken naar nieuwe toepassingen van bestaande technologieën en oplossingen. We willen graag technologieproviders met innovatieve technologie en voedselverwerkers die daar gebruiken van willen maken verbinden.” Reststromen verwerken Food Tech Brainport biedt onderdak aan verschillende bedrijven, waaronder Bodec, Pascal Processing, Beefy Green en Food Workx. “Carezzo, producent van eiwitverrijkte voeding, is hier zo gegroeid dat ze in de toekomst naar een eigen locatie uit kunnen kijken. Eigenlijk wil je zulke bedrijven behouden, maar we zijn er ook trots op dat ze hier zo groot zijn geworden.” Food Tech Brainport beschikt over een test- en productieruimte op de begane grond en drie etages met kantoorruimtes. De test- en productieruimte wordt uitgebreid met 2.500 vierkante meter, vertelt De Boer: “Er komt een verwerkingslijn voor groente- en fruitreststromen. Eigenaren van reststromen kunnen hun (rest)producten hier verwerken tot FOOD Locaties 2020/2021 - 13 concentraat, sap of puree en verder verwerkt worden tot ingrediënten (vezel, eiwit, vitamines, etc.) die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Het is een grote investering van vele miljoenen. Medio volgend jaar moet het operationeel zijn.” Naar verwachting volgt er over twee jaar een uitbreiding met nogmaals 2.500 vierkante meter. Projecten Om nieuwe ontwikkelingen te versnellen en samen nieuwe kennis op te bouwen, kunnen bedrijven meedoen in projecten. Een voorbeeld van een actueel project is het project Food from Food. Dit project stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. In het project werken elf organisaties samen om voedselverspilling tegen te gaan en zijn meer dan twintig deelprojecten opgestart. PeelPioneers werkt bijvoorbeeld aan het verwaarden van sinaasappelschillen, Upprinting

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication