Frietje Precies innovatie op eigen kracht Zo in de herfst toont de 6 hectare pal op de grens van de Brabant en Vlaanderen zich als willekeurig welke akker. Donkere aarde, met restanten van de laatste oogst. Toch is deze kavel al twee jaar een bron van innovatie: datagedreven en biodiverse stokenteelt, waarvan de gewassen hun weg vinden naar de bodem- en boervriendelijkste patat van Nederland: Frietje Precies. Paul van Zoggel en Wim Coenraadts vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de snack en welke obstakels vraaggerichte innovatie ondervindt op weg naar de markt. B eiden maken deel uit van een multidisciplinair team dat het Frietje Precies heeft gecreëerd. Naast Van Den Borne Aardappelen (Van Zoggel) en de provincie Noord-Brabant (Coenraadts) zijn ook de social en fooddesigners van Ultra Ultra (bekend van o.a. de Tostifabriek) bij de conceptontwikkeling betrokken geweest. Het bijzondere is dat jullie de teelt vanuit een marktpropositie hebben benaderd. Wilde de akkerbouwer daar wel in mee? ‘’Dat was haast de belangrijkste voorwaarde van boer Jacob van den Borne’’, stelt Van Zoggel. ‘’Met zijn 600 ha is hij een belangrijke leverancier aan de grote aardappelverwerkers, met een product dat op een zogeheten gangbare manier is geteeld. Maar Jacob is ook een innovator. Met een scherpe blik op kwaliteit heeft de afgelopen 15 18 - FOOD Locaties 2020/2021 jaar veel slagen gemaakt met precisielandbouw. Maar ondanks al die innovatie merkte hij ook dat de vraag naar een beter product uitblijft; dus wil Jacob ook een duurzaamheidsslag in de keten maken. Gewoonweg ook omdat de akker, vanwege bodemuitputting, en de samenleving, met een groeiende behoefte aan puur en eerlijk, daarom vragen.’’ ‘’Jacob had wel trek in duurzamere teeltmethodes, en strokenteelt in het bijzonder’’, vult Coenraadts aan. ‘’Maar hij koppelde daar ook de primaire ondernemersvraag aan: krijg ik die extra inspanningen ook verwaard. Jacob voelde dat hij een eigen product-marktcombinatie nodig had om de waarde die hij creëerde zoveel mogelijk bij zichzelf te houden. En die vraag legde hij bij FoodUp! Brabant neer,
19 Online Touch Home