Voorkomen van voedselverspilling is pure winst Toine Timmermans, directeur stichting Samen Tegen Voedselverspilling Voedselverspilling vindt plaats door de gehele keten, van boer tot bord. Volgens de Monitor Voedselverspilling bedroeg de hoeveelheid voedselverspilling in Nederland in 2018 over de gehele keten tussen 1.6 en 2.5 miljoen ton. Deze totale cijfers zijn tussen 2009 en 2018 weinig veranderd. Om een beeld te geven van de hoeveelheid: dit is een file met vrachtwagens barstensvol met voedsel van Utrecht naar Barcelona. Het belang van het terugdringen van voedselverspilling zal alleen maar groter worden, met name vanwege de noodzaak om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te voeden, alsook door de negatieve effecten van voedselverspilling op ecologie en klimaat. En daarnaast is het financiële verspilling, wereldwijd zo’n 750 miljard Euro. Als onderdeel van Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is vastgesteld dat in 2030 de voedselverspilling gehalveerd moet zijn. De uitbraak van de COVID-19-pandemie leidde wereldwijd eveneens tot heftige verstoringen van voedselketens, onder meer doordat de voedselexport deels stil kwam te liggen en vraag vanuit de horecasector tijdelijk vrijwel volledig wegviel. En daardoor ontstond in sommige sectoren juist extra ‘verspilling’ van voedseloverschotten om de marktomstandigheden te stabiliseren. Dit gebeurde in Nederland bijvoorbeeld met een overschot van 1 miljoen ton fritesaardappelen, die vanwege de weggevallen vraag vanuit de horeca, festivals en export uiteindelijk grotendeels is gebruikt als rundveevoer. Samen tegen voedselverspilling in Nederland In 2009 formuleerde de Nederlandse overheid een nationale strategie en doelstelling: 20% minder voedselverspilling in 2015. Toen rond 2014 duidelijk was dat het ingezette beleid niet het gewenste effect zou hebben, bundelden een aantal Nederlandse bedrijven, sectororganisaties, kennisinstellingen en de overheid de krachten in een nieuwe vorm van publiek-private samenwerking. De insteek was om meer systemisch, collectief en doelgericht een Nationale strategie en actieplan te ontwikkelen en implementeren. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is hét ecosysteem waarin alle belangrijke initiatieven, expertise en krachten tegen voedselverspilling in Nederland worden samengebracht en versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan een gezamenlijke agenda met als concrete doelstelling om jaarlijks 1 miljard kilo extra aan voedsel binnen de voedselketen te behouden. Inmiddels zijn tientallen initiatieven en projecten geïnitieerd door organisaties binnen het ecosysteem Samen Tegen Voedselverspilling en zijn de eerste positieve signalen duidelijk zichtbaar. Zo blijkt de voedselverspilling bij de Nederlandse consument al een aantal jaren te dalen: in 2019 was deze 17% (7 kilogram per persoon) minder dan in 2016 en zelfs 29% (13,7 kilo) lager ten opzichte van 2013. Nederlanders verspilden in deze periode vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Om deze dalende trend door te De focus van Samen Tegen Voedselverspilling Samen Tegen Voedselverspilling richt zich op het tegengaan van voedselverspilling in de hele voedselketen. Dat doen we door voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen en reststromen te verwaarden volgens de “Ladder van Moerman”. Bron: Samen Tegen Voedselverspilling, 2019 28 - FOOD Locaties 2020/2021
29 Online Touch Home