Mix van functies op 85 hectare grootte Siberië-West In het Glastuinbouwgebied en BusinessPark Siberië, onderdeel van Greenport Venlo is nog een laatste logistieke kavel van 9.300 m2 beschikbaar voor food-gerelateerde bedrijvigheid. Ondertussen werkt ontwikkelaar Wayland Developments aan Siberië-West; een agrogebied van circa 85 hectare dat over pakweg twee jaar beschikbaar komt. A rnaud van der Eijk is commercieel directeur van Wayland Developments, dat zich o.a. richt op het ontwikkelen van glastuinbouwgebieden en bedrijventerreinen. Daarnaast is Van der Eijk ook met Wayland Real Estate betrokken bij de logistieke vastgoedontwikkelingen op eigen terreinen. “Greenport Venlo is als regio economisch sterk in ontwikkeling en zowel van nationaal als internationaal belang.” Innovatief “Tien jaar geleden was de trend schaalvergroting, de laatste vijf jaar zien we vooral dat er steeds meer nieuwe manieren van voedselproductie ontstaan. De traditionele manier van telen wordt ingehaald door innovatieve productiemethoden. Op Siberië hebben we een sla- en groenteteler die 32 hectare vollegrondsteelt ‘naar binnen’ gaat brengen om zo weersinvloeden uit te sluiten. Deze teler produceert nu met een innovatief teeltproces vele malen meer dan voorheen in de buitenteelt.” Mix van functies De ontwikkeling naar andere, nieuwe productiemethoden was in 2007 toen de ontwikkeling van Siberië begon, niet voorzien. “We hebben ervan geleerd dat we ons voor nieuwe gebiedsontwikkelingen niet moeten laten beperken door bestaande planologische beperkingen. We moeten juist kijken naar een mix van functies, want dat zorgt voor een betere en economischere werkwijze. Eigenlijk wil je dat de markt invult waar op dat moment behoefte aan is.” Voorbereiding Siberië-West “We zitten volop in de voorbereiding voor Siberië-West. We denken nu na over de planologische ruimte; hoe kunnen we de koppeling maken met R&D, met de handelsfunctie of opslag en transport.” De planologische procedures om die mix van functies te kunnen realiseren worden volgend jaar doorlopen. “Onze opgave is dat we ruimte willen voor functies die we nu nog niet kennen.” Van der Eijk geeft een voorbeeld om dat te duiden. “De productie van voedsel onder invloed van LED licht neemt enorm toe, dat kan vrijwel geheel in gesloten gebouwen en meerlaags, terwijl het bestemmingsplan voor glastuinbouw teeltgebouwen van glas voorschrijft.” Dat past niet in het huidige bestemmingsplan van Siberië, maar we zien wel dat we hier in de toekomst naar toe gaan.” Kavelomvang verdubbeld Een andere trend is de toename in kavelomvang. Begin 2010 toen Siberië in de verkoop ging, was de gemiddelde kavelgrootte tien tot twintig hectare. Zes jaar later was dat twintig tot veertig en nu 48 - FOOD Locaties 2020/2021
49 Online Touch Home