73

Het station als plek van verbinding. Michel Lintermans in Deurne legt al jaren zijn hele ziel en zaligheid erin om dat doel te bereiken. En met succes! Het stationsgebied in Deurne is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gezellige ontmoetingsplek voor omwonenden en reizigers, een oase van rust voor pauzerende buschauffeurs, een stageplek voor leerlingen en een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een taakstraf. Deze succesformule van Deurne dient als lichtend voorbeeld voor een verdere landelijke aanpak. Station Krabbendijke. Inzet: Michel Lintermans bij de fietspomp in Deurne I n 2014 richtte Michel Lintermans de Coöperatie Stationspark Deurne op. Zijn doel was niet alleen het verfraaien van het destijds troosteloze stationsgebied. Hij zag het station ook als een plek met een grote maatschappelijke functie. In de naast het station aangelegde moestuin vertelt hij vol enthousiasme zijn verhaal. Een verhaal dat regelmatig wordt onderbroken, omdat hij even iemand een aanwijzing moet geven, een voorbijganger groet of iemand bedankt. “Geweldig hoe jij het afdak zo mooi schoon hebt gemaakt! Bedankt kerel en tot volgende week weer!” Glimmend van trots loopt de aangesprokene de moestuin uit. “Die man heeft 20 jaar lang alleen maar thuis op de bank gezeten. Hij leeft helemaal op nu hij een paar keer per week hier wat klusjes kan doen. Dat is toch fantastisch!” Duurzaam en circulair Naast de uitbundig groeiende moestuin, met ruim 20 verschillende groentes, twee volières, een kippenren en een kas, is er ook een werkplaats. “We maken hier alles zelf: van de plantenbakken tot de tafels in het stationsrestaurant, van bankjes tot vogelhuisjes tot zwerfboekenkasten in de vorm van een locomotief. We hergebruiken veel materialen. Zo hebben we van oude afvalbakken uit de trein deze leuke plantenbakjes gemaakt. En op de koffiedrab uit het stationsrestaurant kweken wij onze champignons.” Koploper Deurne Deurne was het eerste station in Nederland dat een gratis watertappunt kreeg. Een initiatief dat inmiddels op veel stationslocaties navolging kreeg. Ook zijn ze, sinds juni 2021, het eerste Fairtrade treinstation van het land. De horecauitbater gebruikt zoveel mogelijk eerlijke en duurzame producten. Tomaten en andere groenten worden vers aangeleverd vanuit de moestuin. Ook het nabijgelegen restaurant De Heerlyckheid gebruikt de producten uit de stationsmoestuin in zijn gerechten. Het groenteafval wordt gecomposteerd. Stationslocaties 2021/2022 - 73

74 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication