5. Wat vind je typisch Nederlands als het gaat om zaken doen en ondernemen? Nederlanders mogen, wat mij betreft, best wat meer servicegericht en gastvrijer zijn. Ik besteed daar juist wel veel aandacht aan in mijn winkels. Amerikanen zijn daar bijvoorbeeld ook veel beter in. 6. Wat heb je meegenomen vanuit de Nederlandse en de Somalische cultuur? Vanuit de Nederlandse cultuur: het op tijd te komen. In mijn cultuur is een uurtje later geen probleem, in Nederland kan dat bij een zakelijke afspraak echt niet. Dat stukje discipline zit er nu wel in. Ik ga nog iedere avond bij mijn moeder Somalisch eten: niemand kookt er beter dan zij. Dat is echt iets wat ik heb meegenomen vanuit de Somalische cultuur. In beide culturen kan ik mij overigens goed vinden. Ook al verschillen ze enorm, ze zijn heel bijzonder voor mij. 7. Wil je ooit terug naar Somalië? Zolang het onrustig blijft in dat land zal ik er, hoe erg het me ook spijt, niet terugkeren. 8. Wat is het geheim van je succes? Het koesteren van het ambacht: al mijn handwerk heeft een persoonlijke touch. Mijn klanten kopen niet alleen een tas omdat het een tas is. Het is meer: een tas is ook een emotie, een beleving. Je hebt hem altijd bij je. Verder is voor mij de betrokkenheid van mijn familie heel waardevol: vier van mijn vijf broers werken mee in het bedrijf. 9. Wat is je favoriete stuk fruit en waarom? De appel. 10. Wat is je favoriete Hollandse product en/of locatie? Een broodje haring is mijn favoriete Hollandse product en Den Haag mijn favoriete Hollandse locatie: vanwege de nieuwe winkel en de productie die daar plaats vindt. TIPS van Omar 1. Doorzetten en net iets harder werken 2. Kijk eerst om je heen hoe anderen het doen 3. Verdiep je in de mentaliteit, denk aan de gunfactor 4. Leer omgaan met de mensen ter plekke 5. Accepteer dat je in Nederland veel belasting betaalt 6. Wees gul 7. ‘Eerlijk duurt het langst’ 11
12 Online Touch Home