24

Mensen met een eetstoornis voelen niet meer goed aan wat ze werkelijk nodig hebben. We overeten onszelf of hongeren onszelf uit; in beide gevallen negeren we de signalen die ons lichaam ons geeft . Will gaf tegenover mij aan dat dergelijke prikkels tijdens een vreetbui helemaal niet meer tot hem doordringen. Op zo’n moment vraagt hij zich zelfs niet meer af wat hij lekker vindt, alleen nog maar wat hij nog meer zou kunnen eten. De E van Eten en Emoties Wil je jouw relatie met eten kunnen veranderen, dan moet je eerst weten waarom je juist wel of juist niet eet. Daaraan is voor iedereen een ander verhaal verbonden, een andere herinnering en een ander gevoel. Je lichaam kan dat verhaal aan jou vertellen. Als jij jouw lichaam met jou in gesprek zou gaan, wat zou het je dan willen vertellen? Is jouw lichaam blij met de voeding die het krijgt? Is jouw lichaam blij met de hoeveelheid rust die je neemt? Is jouw lichaam gezond, fit, vitaal en energiek? Of voelt jouw lichaam zich beledigd en vernederd door wat jij erover zegt en ermee doet? Misschien zie jij je lichaam vooral als een ding. Dat geeft voorlopig helemaal niets. Dan geldt nog steeds dit ene principe: met een goed verzorgd en onderhouden voertuig kun je meer meters maken. Als jij goed voor je lichaam zorgt, zorgt het ook goed voor jou. Je hoeft daarmee alleen maar te beginnen om het verschil te kunnen voelen en ervaren. En dan krijg je vanzelf ook een betere relatie met je eigen lijf. Een zinktekort kan depressies uitlokken en een verminderde eetlust. Zo kom je al gauw in een vicieuze cirkel terecht: gebrek aan eetlust, verkeerd en te weinig eten, chronische vermoeidheid en nog meer depressiviteit. Daarom is het voor iedereen bijzonder belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen. Goede bronnen van zink zijn schaaldieren, pompoenpitten, paddenstoelen, gefermenteerde soya, granen, sesamzaad, cacao en noten (vooral amandelen). Eliane van Beukeringen – voedingsdeskundige Femergy 24 Stap 2: Negeer de nooduitgang

25 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication