28

28 Mandeguod Kookkunsten Een van onze katten heet Polpetta. Polpetta is Italiaans voor gehaktbal. Als we in Italië zijn en ik zie ergens Polpette - dat is het meervoud van Polpetta - op de menukaart staan, dan móet ik dat dus bestellen. Dat is logisch. Zo waren we twee jaar geleden in de regio Abruzzo. Na een ochtend slenteren door schilderachtige bergdorpjes, waren we wel aan een lunch toe. We vonden een gezellig terrasje waar het vol zat met Italianen, altijd een goed teken. Toen ik even later de menukaart bestudeerde viel mijn oog op ‘polpette di formaggio’, gehaktballen van kaas. De keuze was snel gemaakt, kaasballen voor mij. En ik kreeg er geen spijt van. De luchtige balletjes vól rijke kaassmaak op een simpele, maar heerlijke tomatensaus zal ik niet snel vergeten. Ze waren zo lekker dat ik uit heb gezocht hoe je ze zelf kunt maken. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit mijn repertoire. Ik maak ze als voorgerecht of als borrelhapje. Ze vallen altijd in de smaak. En het leuke is, ze zijn doodsimpel om te maken, maar smaken alsof je je vreselijk hebt uitgesloofd. Ik deel het recept uit Italië met jullie, maar je kunt eigenlijk elke harde kaas gebruiken. Zo kun je er een echt Fries borrelhapje van maken, door in plaats van Pecorino eens Friese nagelkaas, of een stuk Riperkrite te gebruiken. Dit is een recept zonder precieze gewichten, maar als je de stappen volgt, zou het altijd goed moeten komen. Polpette di Formaggio Dit heb je nodig: Voor de ballen Een stuk pecorino (of andere harde kaas) van minimaal 150 gram Een ei (misschien meer, afhankelijk van de hoeveelheid kaas die je gebruikt) Bloem peper Voor de saus Een teen knoflook Verse tomaten Basilicum Zout en peper En verder Olijfolie om in te bakken Begin met het maken van de tomatensaus. Verwarm wat olijfolie in een pan (met deksel) en leg hier het hele knoflookteentje in. Doe er in stukken gesneden tomaten bij. Voor vier personen zou ik zo’n 6 a 7 tomaten gebruiken. Je kunt ook prima overrijpe tomaten gebruiken. Roer even door en draai het vuur laag. Deksel op de pan en

29 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication